13 april, 2023

Arbetsförmedlingen förberedd på varselvåg

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingens statistik visar att varslen ökat i början 2023, jämfört med samma period 2022. Samtidigt visar färska siffror från mars på en överraskande stark arbetsmarknad.

Varslen ökade i början av 2023 jämfört med samma tid förra året, enligt Arbetsförmedlingen.

– Under januari 2023 så varslades betydligt fler om uppsägning än under januari 2022, säger Anneli Bergqvist, verksamhetssamordnare på enheten Beslut och service på Arbetsförmedlingen som hanterar arbetsgivares varselanmälningar.

Hon förväntar sig att det kommer en varselvåg framöver, men vågar inte gissa när den kommer eller hur stor den kommer att bli.

– Konjunkturinstitutet har sagt att vi kommer se en lågkonjunktur under 2023. Då är folks sparpengar slut sedan pandemin och vi börjar hålla hårdare i plånboken. Det är en annan typ av lågkonjunktur än den vi hade under finanskrisen 2008-2009. Det här är mer en konsumtionskris.

Hon tror att bygg- och servicesektorn löper störst risk för att drabbas varsel inledningsvis.

– Vi ser redan i byggbranschen att de inte bygger lika mycket nytt. Det drabbar arkitekter, sedan husleverantörer och byggjobbarna. Sedan har vi servicebranschen som drabbas när människor drar in på vardagslyxen och till exempel inte äter lika mycket på restaurang eller gör ansiktsbehandlingar.

Anneli Bergqvists enhet på Arbetsförmedlingen i Östersund och myndighetens lokala enheter runt om i landet har börjat förbereda sig genom att se till så att de har tillräckliga resurser för att klara av att ge stöd och råd till arbetsgivare som varslar och hjälpa de som riskerar att bli uppsagda att hitta nya jobb.

– Vid riktigt stora varsel förr om åren så hände det att Arbetsförmedlingen satte upp tillfälliga kontor ute hos arbetsgivaren, där medarbetare kunde skrivas in och få hjälp.

Arbetsförmedlingen brukar vid stora varsel också samarbeta med lokala aktörer, som kommun, fackförbund, omställningsorganisationer och ibland myndigheter som Tillväxtverket. Tillsammans försöker de hitta arbetsgivare som behöver anställa och förstå vilka insatser som krävs för att hjälpa medarbetare att snabbt hitta nya jobb, berättar Anneli Bergqvist.

– Om du riskerar att bli arbetslös så gäller det att tidigt börja fundera över vilka kompetenser du har och så fort som möjligt komma igång och söka arbete. Det är jätteviktigt även om det kan dröja ett bra tag från att du blivit varslad tills det att du eventuellt blir uppsagd, säger hon.

Samtidigt visar färska siffror från Arbetsförmedlingen att det i mars fortfarande var en överraskande stark arbetsmarknad, med en ökning av antalet nya jobb i Platsbanken. I mars låg antalet på 223 000 vilket kan jämföras 207 000 ett år tidigare.

− Konjunkturnedgången har ännu inte påverkat arbetslösheten i stort och det finns fortfarande ett stort behov av arbetskraft med efterfrågade kompetenser, säger Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Vi ses i Visby!

ALMEDALEN Akademikern håller i två panelsamtal där p...
8 juni, 2023

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023


Läs även

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingen startar ett projekt för...
8 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga bes...
2 maj, 2023

Vikten av hjärta och hjärna

SPANING Nya färdigheter krävs när digitaliseringen...
25 april, 2023