Arbetsförmedlare avslöjar spelet bakom reformerna

ARBETSFÖRMEDLING Johan Berg har jobbat på Arbetsförmedlingen i många år och följt reformeringen av myndigheten på nära håll. Nu berättar han om det politiska spelet bakom kulisserna i boken ”Spelet om Arbetsförmedlingen”.

Johan Berg, anställd på Arbetsförmedlingen, har skrivit boken

Johan Berg, anställd på Arbetsförmedlingen i Örebro, har skrivit en bok om reformeringen av myndigheten.

Foto Privat/Carlssons bokförlag

– Jag vill presentera fakta som sällan lyfts fram i media och beskriva förändringen ur ett nytt perspektiv, säger han.

Johan Berg inledde sin karriär som arbetsförmedlare i Örebro 2014. Nu är han anställd som verksamhetscontroller på myndigheten. På högstadiet drömde han om att bli journalist, men följde sedan i pappans fotspår och utbildade sig till personalvetare och rättsvetare. Intresset för att gräva fram fakta finns dock kvar. Han har på lediga stunder vid sidan av jobbet samlat ihop ett omfattande underlag till den över 400 sidor tjocka boken ”Spelet om Arbetsförmedlingen”. Genom sin skildring från insidan vill han bemöta tveksamma argument som används av de som vill lägga ner och privatisera verksamheten.

– Boken vilar på flera pelare; dels det politiska spelet, dels granskningar som jag gjort av vinstlobbyn – det vill säga Svenskt Näringsliv och Almega, men också min egen resa samt myterna om Arbetsförmedlingen, säger han.

Boken tar avstamp den 30 januari 2019. Johan Berg är en av 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen som varslas om uppsägning. Det följs av beskedet om att hundratals lokalkontor ska läggas ned. Några veckor tidigare har S, MP, C och L ingått januariöverenskommelsen, där en punkt är att Arbetsförmedlingens matchningsverksamhet ska privatiseras. Johan Berg får dock behålla jobbet. Han får en ny tjänst på kontoret i Karlskoga, där han stannar i nio månader, tills han får möjlighet att återvända till Örebro-kontoret igen.

"Jag blev nyfiken på att gräva ner mig mer i argumenten och de myter som privatiseringsförespråkarna använde"

Johan Berg

Men egentligen lades grunden till boken två år tidigare, i januari 2017, då Johan Berg började debattera om Arbetsförmedlingen.

– Allting började med ett Facebook-inlägg som svärmor tyckte att jag skulle skicka in till Svenska Dagbladet, som en replik på ett debattinlägg av moderaten Elisabeth Svantesson. Då var ju alliansen enade om att man skulle lägga ner Arbetsförmedlingen. Jag tyckte hennes inlägg var onyanserat och kände inte alls igen mig i det, säger han.

Johan Bergs replik blev den första av många om Arbetsförmedlingen. Mellan 2017 och 2020 skrev han ett sjuttiotal debattexter i allt från Dagens Nyheter till Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, ETC och flera lokaltidningar.

– Jag blev nyfiken på att gräva ner mig mer i argumenten och de myter som privatiseringsförespråkarna använde, säger han.

I augusti 2019 började han skriva en magisteruppsats i arbetsvetenskap om ämnet.

– Jag skulle skriva om mellanchefers upplevelse av reformeringen. Men när jag skrivit klart den första delen och skulle börja med metoden och själva studien så kände jag att det var något annat jag ville skriva och lägga mitt fokus på. Jag ville skriva om vad jag själv varit med om under reformeringen och debatten som föregick den, säger Johan Berg.

Efter ett drygt ett års skrivande på egen hand och månader av knådande med bokförlagets redaktörer så lämnade ”Spelet om Arbetsförmedlingen” tryckeriet och skickades ut till bokhandlarna den 10 juni i år.

– Jag har försökt att beskriva den här omfattande förändringen av myndigheten, sätta saker i sitt sammanhang och redogöra för när politikerna vänder kappan efter vinden på ett sätt, som jag tror, allmänheten inte har koll på, säger han.

Johan Berg vill bland annat sticka hål på myter om att Arbetsförmedlingen är en ineffektiv myndighet med lågt förtroende som inte bidrar till att folk får jobb. Han hoppas nyansera debatten genom att lyfta fram att Arbetsförmedlingen har ett brett uppdrag som innefattar fler delar än bara matchning mellan arbetssökande och arbetsgivare.

– Jag lyfter också fram granskningar som visar att siffror som använts i debatten inte stämmer. Personer som agerat klandervärt, som till exempel tidigare Arbetsförmedlingschefer som påstår sig vara oberoende arbetsmarknadsexperter, men som i själva verket gått vinstlobbyn och sina egna intressen till mötes. Centerpartiet som försökt mörklägga rapporter och två av Svensk Näringslivs rapporter om Arbetsförmedlingen som jag fick dem att dra tillbaka 2018, säger han.

Om läsarna kommer att se boken som ett tidsdokument eller en debattskrift återstår att se. Kollegorna på Arbetsförmedlingen har hittills varit positiva.

– En kollega som skrev till mig nyligen beskrev det som att mitt fall visar att det inte finns någon tystnadskultur inom Arbetsförmedlingen. Den är snarare väldigt tillåtande, säger Johan Berg.

Personalvetare, debattör och debuterande författare

Namn: Johan Berg
Ålder:
36 år.
Bor: Örebro.
Utbildning: Personalvetare och rättsvetare.
Arbete: Verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen i Örebro, men för tillfället föräldraledig.
Aktuell med: Författare till boken ”Spelet om Arbetsförmedlingen” som släpptes på Carlssons bokförlag den 10 juni.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Live 15.30: Socionomens panelsamtal i Almedalen

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024