24 oktober, 2023

”Aldrig funnits så stora möjligheter till övervakning av anställda”

FORSKNING Kontrollen över arbetstiden blir alltmer detaljerad i takt med den tekniska utvecklingen. En uppenbar gråzon där facket måste vara tydliga med hur man ser på digital övervakning, menar etnologen Daniel Bodén som är aktuell med en ny bok.

Daniel Bodén, etnolog vid Södertörns högskola som skrivit boken "Från vällingklocka till minutjakt: övervakning och styrning av arbetet från dagsverken till gigekonomi". Foto: Getty/privat

I boken ”Från vällingklocka till minutjakt” slår Daniel Bodén, lektor i etnologi på Södertörns högskola, fast att övervakning i arbetslivet inte är något nytt, utan att den har gått hand i hand med samhällsutvecklingen.

Inom jordbrukssamhället hade man manuella former av kontroll, det kunde vara en inspektor som gick omkring och kontrollerade att folk jobbade. Det utvecklades till mer mekaniserade former under industrisamhället med grindar och stämpelklockor. I dag sker övervakningen främst digitalt, men hjälp av internet, uppkopplade telefoner och datorer, berättar Daniel Bodén.

– Aldrig tidigare har arbetsgivare haft så stor möjlighet att ingående övervaka sina anställda. Med hjälp av appar och algoritmer kan man idag kontrollera arbetstagaren på minutnivå.

– Syftet med min studie var att undersöka hur den tekniska utvecklingen och nya verktyg gjort att kontrollen kunnat intensifieras och vad det innebär för spelarna på arbetsmarknaden.

I boken tar Daniel Bodén upp moderna exempel på yrkesgrupper som övervakas via digital teknik, bland annat så kallade ”gig-arbetare”, lagerarbetare och hemtjänstpersonal.

– Ett tydligt exempel är cykelbuden som levererar mat från restauranger till privatpersoner. Med hjälp av telefonen de bär med sig loggas varje steg och rörelse, arbetsgivaren kan se hur snabbt det går från beställning till leverans, hur fort de cyklar, hur länge de står still och vad beställaren tyckte om servicen.

– Även hemtjänstpersonal jobbar ibland med appar för att logga sin tid, och där har arbetsgivaren stor insyn i hur snabbt arbetet går, hur lång tid den anställde stannar hos vårdtagaren och så vidare. Olika grader av övervakning finns i de flesta yrkesgrupper. Det är en uppenbar gråzon där facket måste gå in och vara tydliga med hur man ser på digital övervakning och att mäta arbetstid på det sättet.

Vad får övervakningen i arbetslivet för konsekvenser?

– Upplever man sig kontrollerad och misstrodd ökar missnöjet, och detta kan leda till höga stressnivåer och vantrivsel i arbetet. Kanske är det en kortsiktig ekonomisk vinning för arbetsgivaren, men i långa loppet tror jag inte att man tjänar på detta. Genomgående i mina studier har övervakning visat på en negativ effekt, såväl historiskt som idag.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024