24 oktober, 2023

”Aldrig funnits så stora möjligheter till övervakning av anställda”

FORSKNING Kontrollen över arbetstiden blir alltmer detaljerad i takt med den tekniska utvecklingen. En uppenbar gråzon där facket måste vara tydliga med hur man ser på digital övervakning, menar etnologen Daniel Bodén som är aktuell med en ny bok.

Daniel Bodén, etnolog vid Södertörns högskola som skrivit boken "Från vällingklocka till minutjakt: övervakning och styrning av arbetet från dagsverken till gigekonomi". Foto: Getty/privat

I boken ”Från vällingklocka till minutjakt” slår Daniel Bodén, lektor i etnologi på Södertörns högskola, fast att övervakning i arbetslivet inte är något nytt, utan att den har gått hand i hand med samhällsutvecklingen.

Inom jordbrukssamhället hade man manuella former av kontroll, det kunde vara en inspektor som gick omkring och kontrollerade att folk jobbade. Det utvecklades till mer mekaniserade former under industrisamhället med grindar och stämpelklockor. I dag sker övervakningen främst digitalt, men hjälp av internet, uppkopplade telefoner och datorer, berättar Daniel Bodén.

– Aldrig tidigare har arbetsgivare haft så stor möjlighet att ingående övervaka sina anställda. Med hjälp av appar och algoritmer kan man idag kontrollera arbetstagaren på minutnivå.

– Syftet med min studie var att undersöka hur den tekniska utvecklingen och nya verktyg gjort att kontrollen kunnat intensifieras och vad det innebär för spelarna på arbetsmarknaden.

I boken tar Daniel Bodén upp moderna exempel på yrkesgrupper som övervakas via digital teknik, bland annat så kallade ”gig-arbetare”, lagerarbetare och hemtjänstpersonal.

– Ett tydligt exempel är cykelbuden som levererar mat från restauranger till privatpersoner. Med hjälp av telefonen de bär med sig loggas varje steg och rörelse, arbetsgivaren kan se hur snabbt det går från beställning till leverans, hur fort de cyklar, hur länge de står still och vad beställaren tyckte om servicen.

– Även hemtjänstpersonal jobbar ibland med appar för att logga sin tid, och där har arbetsgivaren stor insyn i hur snabbt arbetet går, hur lång tid den anställde stannar hos vårdtagaren och så vidare. Olika grader av övervakning finns i de flesta yrkesgrupper. Det är en uppenbar gråzon där facket måste gå in och vara tydliga med hur man ser på digital övervakning och att mäta arbetstid på det sättet.

Vad får övervakningen i arbetslivet för konsekvenser?

– Upplever man sig kontrollerad och misstrodd ökar missnöjet, och detta kan leda till höga stressnivåer och vantrivsel i arbetet. Kanske är det en kortsiktig ekonomisk vinning för arbetsgivaren, men i långa loppet tror jag inte att man tjänar på detta. Genomgående i mina studier har övervakning visat på en negativ effekt, såväl historiskt som idag.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024