Parterna misslyckades. I natt gick tidsfristen ut för PTK, Svenskt näringsliv och LO att komma överens om en ny lag om anställningsskydd (las). Avtalet, om de hade lyckats, beskrivs som historiskt, lika viktigt som saltsjöbadsavtalet 1938.
När Akademikern träffade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på onsdagen hoppades hon fortfarande på en överenskommelse, men sade också att hon var förberedd om parterna inte skulle komma överens. Hon konstaterade också att det skulle bli en svår höst om parterna inte kom överens.
– Det kan bli väldigt tufft, sade hon.
Hon meddelade också att hon kommer att hedra januariavtalet. Samtidigt har hon lovat att inte lägga fram regeringens egen las-utredning som lagförslag. Både Centerpartiet och Liberalerna menar att januariavtalet säger att det är las-utredningen som ska bli lagförslag om parterna inte når en överenskommelse.
– Jag står fast vid det jag sa i somras. Las-utredningen är ute på remiss och vi måste lyssna på vad remissinstanserna har att säga.
Enligt LO var ett av skälen till att förhandlingarna strandade just regeringens las-utredning.
– Den försvårade för oss att komma överens i viktiga frågor. Utredningens förslag låg som en blöt filt över förhandlingarna, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.
PTK, som företräder Akademikerförbundet SSR:s medlemmar, anser att nuvarande regelverk för anställningstrygghet i grunden fungerar väl.
– Det finns alltså ingen anledning att från politiskt håll snabb och utan förankring med de organisationer som står närmast företagen och de anställda driva igenom stora förändringar som ändrar spelreglerna på arbetsmarknaden, säger ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande från i natt.
Alla tre parter beklagar att de inte lyckades komma överens och vittnar om att de var nära en överenskommelse.
– Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats. Förhandlingarna har varit konstruktiva trots många svåra frågor, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt näringsliv.
Vad händer nu?
Enligt januariavtalet tar politiken över och ska presentera ett lagförslag som utgår från regeringens las-utredning. Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har lovat att väcka misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om regeringen gör las-utredningens förslag till ett lagförslag. Och han kan få stöd från M, KD och SD för att fälla regeringen.
Vänsterpartiets hållning och löften ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram LAS-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige.
— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) October 1, 2020
Och de finns de som tycker att parterna borde få mer tid på sig att komma överens. Exempelvis Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, skriver på Twitter att partiet är berett att jobba för att parterna ska få mer tid.
Om parterna var mycket nära att komma överens måste de få mer tid. Jag och Miljöpartiet är beredda att arbeta för det. Den svenska modellen är värd en chans till!
— Per Bolund (@bolund) October 1, 2020
Centerpartiets partiledare Annie Lööf stänger inte helt dörren för att låta parterna fortsätta förhandlingarna, men konstaterar att arbetet med att lägga fram las-utredningen som ett lagförslag kommer att fortsätta.
– Nu är utredningens förslag ute på remiss, när den remisstiden är slut finns en tidplan för hur vi fortsätter arbetet, säger hon till Expressen.
– Jag förstår att det är svårt för Socialdemokraterna, men vi har kommit överens. Det är i grunden en förtroendefråga mellan mig och Stefan Löfven.
Men om parterna tror att det finns en möjlighet att nå en uppgörelse är Annie Lööf beredd att de dem chansen.
– Om de ser att det finns en möjlighet att nå i hamn, då kommer vi att beakta det.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.