• 29 mars, 2019

    Spaning: Dags att avtala grönt

    Kanada går i bräschen för klimatsmarta överenskommelser i kollektivavtalen. Fler länder tar efter. Är det dags för Sverige att börja med gröna klausuler?

    illustration-aka-19016-tillwebb

    Foto: Rasmus Meisler

    Vi är på väg mot en klimatkatastrof. Låter vi uppvärmningen fortsätta som nu är det bara en tidsfråga innan den når en nivå där den blir självförstärkande och ostoppbar.

    Så hur ska vi göra för att vända utvecklingen? Det krävs en radikal omställning – av arbetslivet. Enligt Internationella arbetsorganisationen, ILO, står arbetet nämligen för 80 procent av de människoproducerade växthusgaserna i industriländerna. 

    Här får fackförbunden världen över en central roll att spela.

    – Mänskligt skapade klimatförändringar är ett socialt problem. Det påverkar våra medlemmars levnadsstandard, deras familjer välbefinnande och stabiliteten i de demokratier vi vårdar. Det skulle vara slappt att ignorera dess inverkan, säger Howie West på PSAC (Service Alliance of Canada).

    PSAC, som är Kanadas största fackförening i den offentliga sektorn på federal nivå, samarbetar med miljöorganisationer och klimatorienterade forskningsprogram. Mer ovanligt från svenskt perspektiv är att de också drivit på för gröna klausuler i kollektivavtalen. 

    – Vi har försökt förhandla om tillgång till kollektivtrafik och fler möjligheter att jobba hemifrån, för att minska utsläppen från pendlingen, berättar Howie West.  

    Det finns numera gott om liknande inslag i de kanadensiska avtalen. Det kan handla om att järnvägsbolag förpliktigas att minska giftiga ämnen i avfallshanteringen, eller om att universitet ska inrätta kommittéer som granskar verksamheten ur klimatsynpunkt. 

    De kanadensiska facken tar täten i den här utvecklingen, men är inte ensamma i världen. Motsvarande exempel finns i Europa, USA och Australien, och diskussioner pågår också i vissa utvecklingsländer, som generellt är de som drabbas svårast av klimatförändringarna. 

    Genom den fackliga biståndsorganisation Union to union har Akademikerförbundet SSR varit med och tagit initiativ för att hjälpa fackföreningar i klimatutsatta nationer som Zambia, Tunisien, Peru och Jamaica. Just nu är Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare på förbundet, i Kenya, där man pressar på för gröna kollektivavtal.

    – Här har arbetet förändrats väldigt tydligt av klimatförändringarna. Ökad värme kommer att leda till att arbetsplatser och skolor måste stängas. Det har kommit nya sjukdomar. Det blir översvämningar. Inte minst drabbar det dem som möter katastrofernas effekter, som sjukvårdare, brandmän och socialarbetare. På något sätt måste man ta hand om de här frågorna, säger Maria Östberg Svanelind.

    För Akademikerförbundet SSR och de andra fackföreningar som är involverade i Kenya handlar det om att hjälpa till för en schysst omställning. För samtidigt som förändringen till ett mer hållbart samhälle skapar nya jobb, försvinner gamla.

    – Vad händer med gruvarbetarna när man slutar bryta kol? Hur påverkar det jobben inom energisektorn när man ställer om till solpaneler? Det krävs mycket utbildning och kompetensutveckling för att det här ska fungera.

    I Sverige jobbar fackförbunden med hållbarhetspolicys och samarbeten med miljöorganisationer. Några gröna kollektivavtal har vi däremot inte. Hållbarhetsfrågor brukar traditionellt behandlas lokalt i partssamverkan, förklarar Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

    – I den kanadensiska modellen avtalar de om bredare frågor än vad vi gör i det svenska systemet. Men visst skulle vi kunna se en förändring åt liknande håll i Sverige. Vi har ju tidigare tittat på Kanada när det gäller sådant som kollektivavtal om aktiva åtgärder och hur man hanterar sexuella trakasserier.

    Markus Furuberg tror att gröna kollektivavtal vore ett bra medel för att få till en förändringsprocess. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för utvecklingen av arbetslivet, menar han.

    Och motparten, naturligtvis. Det är inte självklart att frågor som regleras på andra ställen ska inkluderas i kollektivavtal. 

    För en progressiv arbetsgivare som vill jobba med miljöfrågorna på allvar skulle det dock kunna vara en bra idé, menar han.

    – Kollektivavtalen blir som styrdokument i en verksamhet. Genom dem får du naturligt tillgång till ett engagemang. Du får med dig medarbetarna, som ju är representerade i arbetet med avtalet, genom förhandlingar, samtidigt som verksamheten hjälper till att styra på området. Det blir en väldig kraft i arbetet då.

    Gröna kollektivavtal eller inte – på något sätt måste fackförbunden hjälpa till i omställningen av samhället, menar Howie West från kanadensiska PSAC.

    – Fackförbund handlar om att skydda arbetare, arbetares förhållanden och jobb. Och, för att citera en välkänd sägning: ”Det finns inga jobb på en död planet.” 

    Tim Andersson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024

    Läs även

    ARBETSRÄTT

    Så funkar det: Strejk

    Strejken på Tesla pågår och förra hösten varslade Ak...

    19 augusti, 2024

    STREJK

    Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

    Som kollega och medlem i Akademikerförbundet SSR bör...

    14 juni, 2024

    KOLLEKTIVAVTAL

    Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva f...

    En knäckfråga är om det ska bli en centralt angiven ...

    26 mars, 2024

    KOLLEKTIVAVTAL

    Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

    Reallöneökningar och karriärvägar viktigaste frågorn...

    26 februari, 2024