I norra Norrland pågår en historiskt stor samhällsomvandling. Northvolt har placerat sin jättelika batterifabrik i Skellefteå och SSAB, LKAB och Vattenfall går ihop och satsar tillsammans på fossilfritt stål med miljardanläggningar i Luleå och Gällivare.
Men i skuggan av industrierna växer problem med prostitution och arbetskraftsexploatering fram. Eva Norlin är socialsekreterare i Umeå kommun och jobbar som regionkoordinator mot prostitution och människohandel i regionen. Hon och hennes kollegor är operativt ute på fältet i kommunerna och genomför arbetsplatskontroller, och befarar ett ökat tryck på kvinnorna utsatta i prostitution.
– Runt samhällsomvandlingen finns en ökad efterfrågan på olika former av exploatering, både vad gäller arbetskraft och sexuella tjänster. Det vi oroar oss för främst är inte de utländska kvinnorna som reser runt i regionen, utan snarare unga tjejer och kvinnor lokalt som har erfarenhet av sex mot ersättning. De får sannolikt ett större tryck mot sig när industrisatsningarna tar fart.
– Dessa personer är svårare att nå, då de ofta tar emot i sitt hem, ute i en bil eller på hotell. Det är lättare att följa utländska kvinnor som reser in i landet och annonserar på öppna eskortsidor.
Vem har ansvar att förebygga att detta sker?
– Kommunerna har ett väldigt stort ansvar, framför allt socialtjänsten, att avsätta resurser för att hjälpa dessa brottsutsatta personer. Kommunerna måste ha en öppen ingång med låga trösklar för att utsatta personer ska kunna söka hjälp. Tyvärr är det få kommuner som gör tillräckligt.
"Kommunerna måste ha en öppen ingång med låga trösklar för att utsatta personer ska kunna söka hjälp. Tyvärr är det få kommuner som gör tillräckligt."
Eva Norlin
– Man måste jobba utåtriktat med vilken hjälp och stöd kommuner och regioner kan erbjuda, och informera om våra lagar i Sverige. Det är ett viktigt arbete då vi i skuggan av samhällsomvandlingen förmodligen kommer att se ökad sexuell exploatering och arbetskraftskriminalitet.
I årsrapporten för 2023 från regionkoordinatorerna i Region Nord rapporteras att 29 personer (26 kvinnor och 3 män) varit utsatta för sexuell exploatering under året. Det är dock få fällande domar, berättar Eva Norlin.
– Mörkertalet är stort. Vi kan gå ut på en arbetsplats och misstänka exploatering, men ingen vågar berätta i rädsla för repressalier. Det är en väldigt svår situation med sårbara människor.
Risk för ökad prostitution i skuggan av industrisatsningarna
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.