• 12 december, 2023
    SIS

    HR-satsningen som ska hjälpa Sis

    Den kritiserade arbetsplatskulturen på Sis har drabbat ungdomar och lett till en undermålig arbetsmiljö. ”Man måste vara ärlig och lyfta de utmaningar man har haft”, säger Miicke Nordin som är del av satsningen på HR som ska hjälpa Sis ur problemen.

    Som HR-ansvarig på tidigare hårt kritiserade Bergsmansgården jobbar Miicke Nordin för att vända den negativa utvecklingen. ”Vi vill bli ett föredöme och visa att vi kan göra skillnad för ungdomarna.”

    Foto: Privat

    Sis är en av landets tuffaste arbetsplatser. Övergrepp mot ungdomar har uppdagats och hot och våld mot personalen är vanligt förekommande.

    – Då gäller det att fokusera på den gemensamma nämnaren, att vi är här för ungdomarna. Allt är inte perfekt, men vi kan fokusera på att vi är här för ungdomarnas bästa och arbeta tillsammans för att skapa en god arbetsmiljö.

    Så säger Miicke Nordin, sedan drygt tre månader HR-generalist och administrativ ledare på Sis-hemmet Bergsmansgården i Fjugesta utanför Örebro. På boendet placeras flickor med psykosocial problematik samt med problem med kriminalitet eller missbruk.

    Man får inte vara rädd för att vara obekväm. Det bästa är om man får folk att fundera.

    Miicke Nordin

    Bergsmansgården har länge dragits med dåligt rykte och kritiserats för rymningar, upplopp och personal anklagats för misshandel av intagna flickor. Sedan en tid pågår ett förändringsarbete och det har redan gett effekt i form av bättre rykte och fler sökanden till lediga tjänster. HR har en central del i arbetet.

    – Jag är en del av den nya HR-satsningen som huvudkontoret har beslutat om som del av en större omorganisering av myndigheten. Varje institution ska ha sin egen HR-generalist som jobbar med alla HR-frågor.

    Miicke Nordins arbete handlar om att leda administrationen och vägleda institutionen i alla HR-frågor. Kommunikationen med kollegorna är viktig och tillsammans formulerar de vart de är på väg samtidigt som de är tydliga med vilka problem som har funnits. Utifrån det tar de fram konkreta åtgärder för att nå både övergripande och lokala mål.

    – Det handlar om att verkligen lyfta de utmaningar som har funnits. Men också om varför problemen har funnits och hela tiden med ett lösningsfokus, förklarar han.

    En av Sveriges tuffaste arbetsmiljöer

    För att förstå arbetsplatskulturen har han pratat med alla medarbetare och betonar att han inte har väjt för svåra frågor.

    – Man får inte vara rädd för att vara obekväm. Det bästa är om man får folk att fundera.

    Han tycker att han möter mycket uppskattning bland kollegorna och upplever att så gott som alla vill vara involverade och en del av organisationen.

    – Det är mycket hot och våld och en tuff arbetsmiljö, enligt Arbetsmiljöverket en av Sveriges tuffaste. Därför måste vi komma ihåg varför vi är här, att vi är här för ungdomarnas bästa.

    Både i intern kommunikation och i annonser efter ny personal är det viktigt att utgå från verksamheten och möjligheterna, förklarar han vidare.

    – Vi utgår från att vi har en gemensam nämnare, att barnet har rättigheter och möjligheter. Inte att oj, vilken tuff verksamhet, utan från möjligheten att ge barn bra vård. Men givetvis är vi ärliga med att det är en tuff arbetsmiljö.

    Lockar med högre krav

    Hans kollegor berättar om hur han har lyckats locka flera sökanden till nya tjänster genom att bland annat ställa högre krav på utbildning och erfarenhet. De jämför med tidigare annonseringar utan några som helst krav och då de ändå var nöjda om någon sökte över huvud taget.

    – Om man skriver en annons som bara efterlyser de lägsta kraven är det en signal till de som läser den. Jag tror många låter bli att söka för att de tänker att här inte ställs så höga krav. Men efterlyser man ytterligare kompetenser som merit, utifrån vad vi behöver lokalt, gör man det mer attraktivt att söka utan att utesluta folk, säger Miicke Nordin.

    I annonserna gäller det att vara ärlig och öppen med de utmaningar som följer med jobbet. Har boendet ett dåligt rykte så är det inget man kan ignorera ens i en platsannons. Då är det bättre att lyfta och bemöta det direkt, förklarar han vidare. Man bör inte heller nöja sig med en standardannons utan också specificera innehållet utifrån lokala förhållanden och mål.

    – Det är viktigt att tänka på vad man säger om Sis i den här regionen, finns det ett rykte? Man bör ta med att man tidigare kanske inte har haft det fokus som man hade önskat, men att man nu har en stark viljeyttring, säger han.

    – Och det är viktigt att vara tydlig med att det inte bara kommer att gå uppför, det kommer att vara dalar också. Är man inte genuin i sitt budskap, då tror jag att man fallerar.

    Miicke Nordins bästa tips för att vända utvecklingen:

    •  Inför ett systematiskt arbetsmiljöarbete på riktigt, säg inte bara att ni gör det, utan visa medarbetarna att ni tar deras arbetsmiljö på allvar.
    • Satsa på att överbemanna. ”Det blir alltid dyrare att folk bränner ut sig och det bidrar till ett onödigt lidande och gör det svårare att utföra organisationens uppdrag.”
    • Ha respekt för att alla är olika, både som personer och i funkisperspektiv.
    • Kom ihåg att människor vill göra ett bra jobb – tappar de motivationen finns förmodligen en organisatorisk förklaring.
    • Och kom ihåg att om ledningen inte fungerar visar det sig tidigt på golvet.

    Häromveckan hade Bergsmansgården 26 ansökningar på en platsannons varav 17 uppfyllde kraven bra, berättar Miicke Nordin. Han tror att det beror på att de som jobbar där vill ungdomarna väl och att de numera lyckas förmedla det.

    – Många har ett stort hjärta. De vet att det historiskt sett har funnits delar som inte varit bra, men det vill vi ändra.

    När man inte sticker under stol med att det har varit svårt, tycker många att det är kul att vara med och bygga något nytt, menar han.

    Målet: Nytt kapitel i svensk ungdomsvård

    Han har också ett mål att överbemanna verksamheten. Då finns personal att täcka upp med vid fortbildning, när någon blir sjuk eller slutar.

    – Även om det inledningsvis ger en ökad kostnad tjänar man på det i längden. Det blir dyrare för verksamheten om folk bränner ut sig och det orsakar även ett onödigt lidande hos individen och hos våra ungdomar som påverkas av den arbetssituationen, säger Miicke Nordin och lyfter återigen målet med verksamheten:

    – Vi fortsätter vår förbättringsresa. Det handlar om barnens rätt att få en bra vård. Vi är definitivt inte klara, det är en lång väg kvar. Men målet är ett nytt kapitel i svensk ungdomsvård.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTALSRÖRELSE

    Brännande lönefråga i årets avtalsrörelse

    Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för kommuner och...

    21 november, 2024

    POLITIK

    Socionomstudenten: ”Jag kommer inte ange p...

    Hur är det att ge sig in i arbetslivet med en ”angiv...

    21 november, 2024

    SPANING

    Tvingas till träning på arbetstid

    Allt fler av alla som jobbar har hälsofarligt låg ko...

    19 november, 2024

    PSYKISK OHÄLSA

    Rekordmånga blir sjuka av stress – dubbel ...

    Oavsett yrke löper kvinnor dubbelt så hög risk att b...

    19 november, 2024

    Läs även

    BUDGET

    Pengar till förebyggande arbete – ”En ränn...

    Besvikelse. Det uttrycker företrädare för Akademiker...

    18 september, 2024

    DEBATT

    Debatt: ”Vi kan inte blunda för skolans al...

    Knappa resurser till elevhälsan en orsak till att må...

    13 september, 2024

    POLITIK

    Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillk...

    Krav på kunskap och förebyggande arbete när nya soci...

    10 september, 2024

    ARBETSRÄTT

    Gällivare kommun: ”Vi har brustit”

    Gällivare kommun medger fel när en tjänsteman försök...

    26 augusti, 2024