6 september, 2023

Akademikerförbundet SSR: Socialtjänsten glöms bort i nya lagen

LAGSTIFTNING Att kommunerna får mer ansvar för det brottsförebyggande arbetet är i grunden bra – men lagen är tandlös. Det behövs en skarpare skrivning i socialtjänstlagen för att göra riktig skillnad, tror Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Fredrik Hjulström vill att socialtjänsten ska inkluderas tydligare i det brottsförebyggande arbetet. Foto: Getty/Akademikerförbundet SSR

Vad tycker förbundet om den nya lagen?

– Vi är positiva till att kommunerna nu fått ett brottsförebyggande uppdrag, den frågan har vi drivit länge. Men lagen tydliggör inte tillräckligt tydligt vad uppdraget i sig ska innehålla. Forskning visar att skolan och socialtjänsten spelar en jätteviktig roll för att förhindra att unga människor hamnar i brottslighet, ändå finns ingen skrivning i lagen hur de kan bidra. I ett trängt ekonomiskt läge prioriteras inte det brottsförebyggande arbetet inom dessa områden – om det inte finns reglerat enligt lag.

Så vad borde man göra?

– För att minska brottsligheten och otryggheten i samhället behövs ett effektivt och väl fungerande socialt förebyggande arbete. För det krävs ett lagstadgat ansvar för socialtjänsten att arbeta brottsförebyggande och erbjuda de insatser som har bäst vetenskapligt stöd. Vi fick ingen respons för detta i utredningen inför lagen, men det är mycket möjligt att det kommer i den nya socialtjänstlagen.

Vilka fördelar finns med nya lagen?

– Lagen kommer sannolikt bidra till ett mer strukturerat brottsförebyggande arbete, och ge kommuner runt om i landet bättre förutsättningar att jobba på ett mer likvärdigt sätt. Dessutom får arbetet mer synlighet och prioritet i och med att ansvaret på ett tydligare sätt lyfts upp till kommunstyrelsen och inte en specifik nämnd. Man behöver bedriva ett brottsbekämpande arbete på flera olika områden samtidigt.

Vilka farhågor ser du?

– De flesta kommuner kämpar med sin ekonomi, och vi har sannolikt några supertuffa år framför oss inom kommunal sektor. Det finns generella stadsbidrag, men de pengarna är inte märkta och det är upp till varje kommun att fördela dem. När kommuner har ont om pengar får det brottsförebyggande arbetet ofta stryka på foten. Jag är tveksam till att lagen är tillräckligt skarp för att ändra på detta.

Läs också ›› Brottsförebyggande rådet om nya lagen: ”En milstolpe”

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024

Kritik mot regeringen: Otydligt uppdrag till Sis

SIS Riksrevisionen har släppt en granskning so...
6 maj, 2024