25 november, 2015

Lång väntan på kommunala insatser

Noggrann kartläggning av klientens behov och aktiv rekrytering kontaktpersoner. Det är några av de åtgärder som kommunerna behöver vidta för att snabbare verkställa beslut om sådant som plats på särskilt boende, bostad med särskild service och kontaktperson, enligt en ny rapport från IVO.

7874613-aldrevard

Foto: Mostphotos

Personer som beviljats insatser som exempelvis plats på ett särskilt boende, bostad med särskild service, kontaktperson eller kontaktfamilj kan få vänta länge på insatsen. För att få reda på vad kommunerna gör eller planerar att göra för att komma till rätta med de långa väntetiderna har IVO därför granskat fem utvalda kommuner: Borlänge, Gävle, Karlskoga, Kristinehamn och Lindesberg.

Enligt den rapport som blivit resultatet, ”På väg att snabbare verkställa beslut”, ger kommunerna en samstämmig bild av situationen. Störst problem har de med att verkställa beslut när det gäller boende samt kontaktperson och kontaktfamilj. I det första fallet handlar det om att det saknas boendeplatser, något som enligt kommunerna framförallt orsakas av bristande framförhållning. En handläggare berättar att ”de väntetider som uppstår beror på att kommunen inte planerat för ökningen av antalet äldre och äldre-äldre”.

När det kommer till svårigheterna med att rekrytera kontaktpersoner och kontaktfamiljer menar flera att det dels saknas resurser, dels att det är svårt att få privatpersoner att ställa upp på denna typ av frivilliginsats.

Rapporten visar ändå på en positiv utveckling, eftersom alla fem kommuner har vidtagit åtgärder för att komma till rätta med de brister som medfört att det dröjer innan beslut blir verkställda.

Några av ”framgångsfaktorerna” har varit: En grundlig kartläggning av befintliga, men också kommande behov av boenden. En noggrann analys av de enskildas behov. God samverkan mellan dem som inom kommunen arbetar med rekrytering av privatpersoner och familjer och att aktivt arbeta med rekrytering för att få fram fler kontaktpersoner och kontaktfamiljer, till exempel genom att annonsera i olika medier och på kommunernas hemsidor, presentera uppdraget för studenter på socionomutbildningen och nyttja nätverk och kontakter som rekryteringsbas.

Text: Tim Andersson

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Efter it-attacken i februari: Fortsatt mycket manuel...

HR När Kalmar kommun utsattes för en it-attac...
3 maj, 2024

Osäkra anställningar förkortar livet

ARBETSMARKNAD Forskning visar att den som har en osäker ...
2 maj, 2024

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024


Läs även

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024