Flexpension innebär extra avsättningar till tjänstepensionen som kan användas antingen för att få högre pension eller för att gå ner i arbetstid de sista åren före pension. Vid förra avtalsrörelsen infördes flexibel pensionering i industrin. Nu kräver Sveriges Ingenjörer och Unionen att ett liknande system ska införas på alla Almegas tjänsteföretag. Men till detta säger arbetsgivarorganisationen nej.
Det är huvudorsaken till att facken nu varslar om strejk. Även Seko lade under onsdagseftermiddagen ett varsel på liknande grunder.
Om Almega inte backar i pensionsfrågan bryter konflikten ut på måndag den 18 april klockan 12.00. Över 10 000 tjänstemän kommer då att lägga ner alla sina arbetsuppgifter på de företag och arbetsplatser som är berörda.
I dagsläget är det oklart hur Akademikerförbundet SSR:s medlemmar påverkas av varslet. Just nu håller förbundet på att analysera läget och ett extrainsatt styrelsemöte hålls under kvällen.
Frågan om flexpension är angelägen för Akademikerförbundet SSR.
– Den här typen av flexibla pensionslösningar som stärker avtalspensionen kommer att bli nödvändiga, det är ett viktigt avtalskrav. En sådan här avtalsreglering får man inte till av sig själv. Jag vet att man försöker att hitta förhandlingslösningar, men det kan bli en konfliktfråga och det visar ju det här varslet, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.
Han hoppas att en strejk inte ska bli nödvändig.
– För oss är inte strejk eller konflikt något självändamål, långtifrån. Det är klart att vi tror på förhandlingslösningar. Men kommer man inte överens blir det den vägen man får gå, säger han.
Almegas fem avtalsområden som berörs av varslet är it, telekom, svensk teknik och design, tjänsteförbund, säkerhetsföretag samt public service. Företag som berörs är bland annat Comhem, TeliaSonera, Sveriges Television och Securitas.
Hur berörs de av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar som jobbar på de berörda företagen?
– Det är i nuläget oklart. Som vi tolkar varslet än så länge så är de här verksamheterna lagda i blockad, säger Markus Furuberg.
Och då kan man inte genomföra sina arbetsuppgifter?
– Det är en tolkning. Vi håller på att analysera läget just nu.
Text: Karin Persson
Läs mer!
Grönt ljus: Nu kan akademikernas villkor förhandlas
Så funkar det: Avtalsrörelse
Så berörs du av strejkvarslet
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.