8 juli, 2022

”Vikten av det öppna samtalet”

DJ-battle, rosévin och mingel, men också många viktiga möten. Det senare gör Almedalsveckan viktig att upprätthålla. Det demokratiska samtalet måste fortsätta, trots den förfärliga attacken som dödade Ing-Marie Wieselgren.

Annika Clemens, chefredaktör Akademikern.

Foto: Viktor Gårdsäter

Det är en tragisk förlust, allra mest för hennes nära och kära. Men det riskerar också att påverka det öppna samtalet.

Bara timmar innan knivdådet, då en 32-årig man attackerade Ing-Marie Wieselgren mitt i centrala Visby, hade hon stått i en panel anordnad av organisationen Maskrosbarn och talat om vilka förändringar som krävs för att samhället ska kunna erbjuda det stöd som behövs till barn som lever i utsatthet.

I panelen stod också politiker och fackliga företrädare. Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers skulle ha varit med i panelen, men hade blivit sjuk och kunde inte åka till Almedalsveckan.

Många som kände henne vittnar om Ing-Marie Wieselgrens outtröttliga engagemang för ungas psykiska hälsa. Det var också hennes uppdrag i Almedalen, att samtala om hur samhället kan förbättra hjälpen för ungas mående.

De här samtalen är kärnan i Almedalsveckan. Det förekommer visserligen också mingel med rosévin och snittar, bartömningar och DJ-battle och det finns nog de som ifrågasätter nyttan med Almedalsveckan. Men det finns också många som värdesätter den unika mötesplats som den utgör. Där politiker, företag, intresseorganisationer och privatpersoner kan mötas, samtala, lära sig och utbyta idéer.

Jag avslutar den här ledartexten med samma ord som avslutade en tyst minut som hölls vid en middag i Visby samma kväll som det stod klart att Ing-Marie Wieselgren hade avlidit av skadorna: Låt oss inte blir rädda.

Ing-Marie Wieselgren i samtal i Almedalen om barn som lever i utsatthet. Samtalet arrangerades av barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Från vänster i bild: Veronica Magnusson, Vision, kriminolog Nina Rung, riksdagsledamot Sofia Amloh (S), Ing-Marie Wieselgren och med mikrofon Nicolas Lunabba från Hela Malmö. Foto: Annika Clemens

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024


Läs även

Minoritetsstress drabbar hbtqi-personer på jobbet

ARBETSMILJÖ Hbtqi-personer upplever ofta en minoritets...
13 november, 2023

"Jag tjänade massa pengar och brände dem på att må b...

PORTRÄTT För Johanna Haag var karriären allt. Men u...
10 november, 2023

4 av 5 skolkuratorer ansvarar för över 300 elever

SKOLA Skolkuratorer måste täcka upp som rastvakt...
16 oktober, 2023

Viktigt att vara förberedd när AI tar mer plats i ar...

LEDARE AI-experternas varningar för superintellig...
25 september, 2023