8 juli, 2022

”Vikten av det öppna samtalet”

DJ-battle, rosévin och mingel, men också många viktiga möten. Det senare gör Almedalsveckan viktig att upprätthålla. Det demokratiska samtalet måste fortsätta, trots den förfärliga attacken som dödade Ing-Marie Wieselgren.

Annika Clemens, chefredaktör Akademikern.

Foto: Viktor Gårdsäter

Det är en tragisk förlust, allra mest för hennes nära och kära. Men det riskerar också att påverka det öppna samtalet.

Bara timmar innan knivdådet, då en 32-årig man attackerade Ing-Marie Wieselgren mitt i centrala Visby, hade hon stått i en panel anordnad av organisationen Maskrosbarn och talat om vilka förändringar som krävs för att samhället ska kunna erbjuda det stöd som behövs till barn som lever i utsatthet.

I panelen stod också politiker och fackliga företrädare. Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers skulle ha varit med i panelen, men hade blivit sjuk och kunde inte åka till Almedalsveckan.

Många som kände henne vittnar om Ing-Marie Wieselgrens outtröttliga engagemang för ungas psykiska hälsa. Det var också hennes uppdrag i Almedalen, att samtala om hur samhället kan förbättra hjälpen för ungas mående.

De här samtalen är kärnan i Almedalsveckan. Det förekommer visserligen också mingel med rosévin och snittar, bartömningar och DJ-battle och det finns nog de som ifrågasätter nyttan med Almedalsveckan. Men det finns också många som värdesätter den unika mötesplats som den utgör. Där politiker, företag, intresseorganisationer och privatpersoner kan mötas, samtala, lära sig och utbyta idéer.

Jag avslutar den här ledartexten med samma ord som avslutade en tyst minut som hölls vid en middag i Visby samma kväll som det stod klart att Ing-Marie Wieselgren hade avlidit av skadorna: Låt oss inte blir rädda.

Ing-Marie Wieselgren i samtal i Almedalen om barn som lever i utsatthet. Samtalet arrangerades av barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Från vänster i bild: Veronica Magnusson, Vision, kriminolog Nina Rung, riksdagsledamot Sofia Amloh (S), Ing-Marie Wieselgren och med mikrofon Nicolas Lunabba från Hela Malmö. Foto: Annika Clemens

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

”Avgörande att leta bredare”

LEDARE Att personer som står långt från arbetsmar...
30 januari, 2024

Folkförflyttning norrut enorm utmaning

LEDARE För att få så många att flytta norrut räck...
5 december, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023

Dubbla roller för HR

REPORTAGE HR måste ta till sig den nya tekniken, men...
20 november, 2023