8 juli, 2022

”Vikten av det öppna samtalet”

DJ-battle, rosévin och mingel, men också många viktiga möten. Det senare gör Almedalsveckan viktig att upprätthålla. Det demokratiska samtalet måste fortsätta, trots den förfärliga attacken som dödade Ing-Marie Wieselgren.

Annika Clemens, chefredaktör Akademikern.

Foto: Viktor Gårdsäter

Det är en tragisk förlust, allra mest för hennes nära och kära. Men det riskerar också att påverka det öppna samtalet.

Bara timmar innan knivdådet, då en 32-årig man attackerade Ing-Marie Wieselgren mitt i centrala Visby, hade hon stått i en panel anordnad av organisationen Maskrosbarn och talat om vilka förändringar som krävs för att samhället ska kunna erbjuda det stöd som behövs till barn som lever i utsatthet.

I panelen stod också politiker och fackliga företrädare. Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers skulle ha varit med i panelen, men hade blivit sjuk och kunde inte åka till Almedalsveckan.

Många som kände henne vittnar om Ing-Marie Wieselgrens outtröttliga engagemang för ungas psykiska hälsa. Det var också hennes uppdrag i Almedalen, att samtala om hur samhället kan förbättra hjälpen för ungas mående.

De här samtalen är kärnan i Almedalsveckan. Det förekommer visserligen också mingel med rosévin och snittar, bartömningar och DJ-battle och det finns nog de som ifrågasätter nyttan med Almedalsveckan. Men det finns också många som värdesätter den unika mötesplats som den utgör. Där politiker, företag, intresseorganisationer och privatpersoner kan mötas, samtala, lära sig och utbyta idéer.

Jag avslutar den här ledartexten med samma ord som avslutade en tyst minut som hölls vid en middag i Visby samma kväll som det stod klart att Ing-Marie Wieselgren hade avlidit av skadorna: Låt oss inte blir rädda.

Ing-Marie Wieselgren i samtal i Almedalen om barn som lever i utsatthet. Samtalet arrangerades av barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Från vänster i bild: Veronica Magnusson, Vision, kriminolog Nina Rung, riksdagsledamot Sofia Amloh (S), Ing-Marie Wieselgren och med mikrofon Nicolas Lunabba från Hela Malmö. Foto: Annika Clemens

Annika Clemens

Senaste nytt

Synpunkter från golvet viktiga i avtalsrörelsen

AVTAL Ett intensivt arbete pågår just nu inom pr...
5 december, 2022

Myndighetspersonal ofta utsatta för hot

ARBETSMILJÖ Anställda på statliga myndigheter utsätts ...
2 december, 2022

Så funkar det: Turordning

ARBETSRÄTT Riksdagen har beslutat om nya turordningsr...
30 november, 2022

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022


Läs även

”Oavsett vad man tycker har SD historiskt mycket makt”

LEDARE Som fristående tidning är det en självklar...
20 oktober, 2022

"En av flera pusselbitar är omställning"

LEDARE Det nya omställningsstödet är en vinst för...
27 september, 2022

"Nu tar vi fighten!"

Varför ska det vara så svårt att få upp f...
1 juni, 2022

Hur bygger vi ett samhälle där kriminalitet inte loc...

Politiker efterlyser ofta hårdare tag, men...
30 maj, 2022