9 maj, 2023

Växande köer för att slippa skuldfällan – ”Många bryter ihop”

EKONOMI Stigande räntor och inflation kom som en käftsmäll för många och köerna till kommunernas budget- och skuldrådgivare växer. Även nya grupper hamnar i skuldfällan.

Sedan årsskiftet har trycket ökat stort, berättar Johan Adolfsson och Josefina Trotz, budget- och skuldrådgivare i Kristianstad. Foto: Christian Andersson

Sedan årsskiftet har trycket ökat stort, berättar Johan Adolfsson och Josefina Trotz, budget- och skuldrådgivare i Kristianstad. Foto: Christian Andersson

Budget- och skuldrådgivarna Johan Adolfsson och Josefina Trotz har bråda dagar. Trycket på gruppen i Kristianstad kommun har ökat explosionsartat efter årsskiftet i takt med att inflationen tagit ett järngrepp om Sverige.

I början av 2023 noterades en ny rekordnivå för privatpersoners skulder hos Kronofogden, med en ökning på drygt sju miljarder sedan förra året. Samtidigt presenterade Kantar Public nyligen aktuella siffror kring situationen för barnfamiljer i Sverige som visar att allt fler har svårt att betala familjens räkningar. Detta samtidigt som inflationen skenar, matpriser ökar och räntor och hyror höjs.

Johan Adolfsson

– Vi har haft en 60-procentig ökning av antalet inkomna ärenden jämfört med förra året så här långt. Det som är nytt nu är att vi möter grupper som vi inte har sett tidigare. Många barnfamiljer och ensamstående föräldrar som tidigare klarat sig har nu fått problem. Yngre personer med hyfsad ekonomi får allt svårare att betala sina räkningar och faller in i skulder, säger Johan Adolfsson.

Han menar att det är många av de nya klienterna som inte är vana vid att vända på slantarna och som inte är beredda att ändra på sin livsstil, trots att något drastiskt ofta måste göras för att inte hamna i skuld.

– Det här är människor med jobb och bra inkomst, som aldrig behövt tänka särskilt mycket på sin ekonomi. Men när till exempel boräntorna sticker i väg på miljonlån handlar det om stora summor pengar som ska betalas. Då räcker det inte att säga upp en av alla streamingtjänsterna – då kanske man måste göra stora förändringar som att sälja fastigheten eller bilen. Det blir en riktig käftsmäll för många.

Vad gör ni när klienten inte lyssnar?

– Vi är inte beslutsfattande utan endast rådgivande, så det enda vi kan göra är att vara tydliga. Du har de här vägarna att gå – fortsätter du som nu kan det gå åt helvete. Så får man lägga fram det, fast lite mer sofistikerat. Vi befinner oss i en ekonomisk kris som vi inte sett sedan 90-talet, men för en del måste det nog mogna innan man förstår allvaret.

Josefina Trotz

Josefina Trotz berättar att det är vanligt med skulder hos kronofogden i alla grupper i samhället, och att det är många som har en så kallad löneutmätning genom Kronofogden, det vill säga att en del av ens inkomst används för att betala skulderna. Men även om överskuldsättning är utbrett i samhället, finns det ofta enorma skuld- och skamkänslor som gör att många håller det hemligt in i det sista.

– Det är vanligt att man fram tills att man tar kontakt med oss levt i förnekelse och inte berättat om sina skulder för någon, inte ens för sin familj. Första mötet då de lägger alla korten på bordet är ofta väldigt kraftfullt. Vi får ta en hel del tuffa samtal, många bryter ihop och gråter och en del är till och med suicidala och då får vi naturligtvis slussa vidare till psykiatrin. Men för de allra flesta brukar det kännas skönt då man har tagit första steget och börjat utforma en plan.

Den 60-procentiga ökningen av nya ärenden sedan årsskiftet har inneburit en ökad arbetsbelastning för Johan och Josefina och deras tredje kollega Peter. Än så länge hinner de med, men från att inte ha haft några köer överhuvudtaget är det nu en väntetid på tre–fyra veckor på att få träffa kommunens budget- och skuldrådgivare.

– Det ser likadant ut hos många kollegor runt om i landet. Trycket på vår yrkesgrupp har ökat och i många kommuner verkar det vara svårt att hinna med. Det är en kombination av att folk fått det svårare att få pengarna att räcka till, i och med att allt från räntor och hyror till el- och matpriser gått upp, och att vi blivit bättre på att nå ut och tala om att vi finns, säger Johan Adolfsson.

Förutom att ha medverkat flitigt i medierna under den senaste tiden är Johan och Josefina ute och föreläser på allt från gymnasieskolor till sjukhuskuratorer, god mans-föreningar och pensionärsorganisationer runt om i kommunen.

– När det gäller gymnasieelever lyfter vi vad som händer om man inte betalar en räkning. Vi går igenom de olika stegen; påminnelse, inkasso och kronofogden, och att kostnaderna ökar allt eftersom. Att obetalda skulder kan göra att man inte kan få bostad och att vissa jobb utesluts. Vi pratar också om vikten av att göra en budget och att ha en buffert, och vad man vinner på att spara långsiktigt, berättar Josefina Trotz och fortsätter:

– Vi vill ut så mycket som möjligt för att sprida ordet om att vi finns och att vår tjänst är helt gratis. Det känns extra viktigt i dessa tider då fler och fler faller in i skulder. Att jobba förebyggande är det bästa vi kan göra i det här läget.

Vad kan man göra om man befinner sig i en personlig ekonomisk kris?

– Börja med att titta på de senaste månadernas kontoutdrag för att få en bild över vad du gör av med och vad du kan spara in på. Hur mycket lägger jag egentligen på mat? Vad kostar mitt hus mig? Vad kostar alla streamingtjänster? Måste vi ha två bilar? Tänk att du är med i Lyxfällan och syna dig själv. Ränta, hyra, el och liknande går inte alltid att göra så mycket åt, men många kostnader går att dra ned på rejält.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024


Läs även

”Ett vanligt knegarjobb kan sällan ersätta den...

ARBETSFÖRMEDLING Det finns jobb att hitta efter fängelsetid...
8 mars, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Välkomnar före detta kriminella

REPORTAGE Att erbjuda jobb även till personer med st...
1 februari, 2024

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024