Svenskarnas sysselsättningsgrad är högre än i de flesta andra EU-länder. Och bland framför allt kvinnor har den arbetade tiden ökat jämfört med tidigare år, till stor del som en följd av att fler kvinnor jobbar heltid.
Under 2023 var den överenskomna arbetstiden bland anställda i 39,7 timmar i veckan för heltidsanställda. Samtidigt visar undersökningen att 11,4 procent av de anställda mellan 20 och 64 år skulle vilja jobba färre timmar, även med villkoret att lönen förändras i motsvarande mån.
Men 7 procent av de anställda vill också gå upp i arbetstid. De flesta av dessa är deltidsanställda. De som uppger att de hade kunnat arbeta fler timmar kallas undersysselsatta och ses som en del av den outnyttjade arbetskraften.
Om de som vill och kan jobba mer skulle få möjlighet att göra det skulle den totalt arbetade tiden öka med drygt 2,5 miljoner timmar per vecka, något som motsvarar 62 900 arbeten räknat i 40 timmars arbetsvecka, konstaterar SCB.
Om de som vill jobba mindre skulle göra det i den omfattning de önskar, skulle det motsvara 119 200 arbeten med 40 timmars arbetsvecka.
Fakta / Arbetskraftsundersökningen
- Statistiken presenteras av Statistiska centralbyrån (SCB).
- Arbetskraftsundersökningarna (AKU) är en urvalsundersökning som beskriver arbetsmarknaden i Sverige.
- Denna undersökning omfattar personer mellan 20 och 64 år.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.