• 2 december, 2024
    ARBETSMILJÖ

    Aspiranten: ”Många vill försöka påverka poliser”

    Hot och skuldbeläggningar var vardag för Kristian Björn när han arbetade inom Kriminalvården. Nu ska han bli polis och räknar med att bli minst lika utsatt.

    Före detta Kriminalvården-anställde Kristian Björn utbildar sig till polis och räknar med att även där bli utsatt för otillåten påverkan. Foto: Getty/privat

    Som frivårdsinspektör och programledare i Kriminalvården såg Kristian Björn allt fler klienter försöka påverka hans beslut. Ofta handlade det om skuldbeläggning, men även mer eller mindre förtäckta hot förekom.

    För två år sedan intervjuades han i Akademikern och varnade då för det växande problemet med försök till otillåten påverkan. Och frågan är lika aktuell nu som då, tycker han.

    – Det har hänt väldigt mycket politiskt och Kriminalvården som organisation har vuxit oerhört på kort tid. Man har svårt att rekrytera tillräckligt mycket kompetent personal, samtidigt som man tappat många med lång erfarenhet.

    Nyanställda som inte känner sig helt säkra i sin yrkesroll ännu kan vara lättare att påverka, påpekar han. Samtidigt kan påverkansförsök från gäng och från familjer öka när fler ungdomar sätts i fängelse.

    – Det krävs stor kunskap inom organisationen för att undvika att försöken till otillåten påverkan skenar iväg ytterligare.

    För ett år sedan lämnade Kristian Björn Kriminalvården för att utbilda sig till polis, och därför kan han inte ge en helt färsk lägesrapport. Men så länge han arbetade kvar upplevde han att frågan om otillåten påverkan var högst levande inom Kriminalvården. Arbetsgivaren tog problemet på stort allvar.

    – Om man har uppmärksamhet på frågan tror jag också att den är hanterbar. Anställda måste våga yttra sig ifall de utsätts och få lära sig om hur försök till otillåten påverkan kan se ut, om de ännu inte själva fått den erfarenheten. Ingen ska behöva vara rädd för att ställa frågor. Den som är det minsta osäker bör prata med en kollega eller chef, för att undvika att kliva i fällan.

    Som akademiker kunde Kristian Björn söka till den funktionsinriktade polisutbildningen, ett snabbspår som gjort att han nu snart är redo för aspiranttjänstgöring. Han är övertygad om att han kommer att fortsätta utsättas för försök till otillåten påverkan även i sin nya roll.

    – Det förutsätter jag. Många vill försöka att påverka poliser, och jag tänker mig att man inom Polisen är väldigt van vid det. Jag tror att organisationen är bra på att hantera de frågorna, så det känner jag mig trygg med.

    Reporter Karin Persson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSRÄTT

    Bara äldre fick sparken – är det ål...

    Uppsagd med hänvisning till en avtalsturlista – kan ...

    17 april, 2025

    POLITIK

    Kritik mot regeringens bristande jobbfokus

    Fackförbunden och flera andra instanser saknar fokus...

    15 april, 2025

    ARBETSMARKNAD

    Stöd till Skellefteå efter Northvolt-krise...

    I ett nytt projekt ska Skellefteå få medel till omst...

    15 april, 2025

    STREJKVARSEL

    Flera förbund varslar om strejk – så bör d...

    Om andra fackförbund går ut i strejk ska medlemmar i...

    14 april, 2025

    Läs även

    ARBETSMILJÖ

    Kramkrav knappast lösning för bra arbetsmiljö

    Obligatoriska kramar på jobbet, kan det vara något? ...

    24 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Efterlyser hårdare reglering av privata ar...

    Arbetsmiljön på Rusta och matcha-bolagen brister oft...

    20 mars, 2025

    OTILLÅTEN PÅVERKAN

    ”När ens barn drabbas – det är det värsta”

    Det blev ett berörande samtal om otillåten påverkan ...

    14 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    ”På tiden att säkerheten för privata jobbc...

    Efter larm om bristande säkerhetsrutiner hos Rusta o...

    13 mars, 2025