• 2 december, 2024
    ARBETSMILJÖ

    Aspiranten: ”Många vill försöka påverka poliser”

    Hot och skuldbeläggningar var vardag för Kristian Björn när han arbetade inom Kriminalvården. Nu ska han bli polis och räknar med att bli minst lika utsatt.

    Före detta Kriminalvården-anställde Kristian Björn utbildar sig till polis och räknar med att även där bli utsatt för otillåten påverkan. Foto: Getty/privat

    Som frivårdsinspektör och programledare i Kriminalvården såg Kristian Björn allt fler klienter försöka påverka hans beslut. Ofta handlade det om skuldbeläggning, men även mer eller mindre förtäckta hot förekom.

    För två år sedan intervjuades han i Akademikern och varnade då för det växande problemet med försök till otillåten påverkan. Och frågan är lika aktuell nu som då, tycker han.

    – Det har hänt väldigt mycket politiskt och Kriminalvården som organisation har vuxit oerhört på kort tid. Man har svårt att rekrytera tillräckligt mycket kompetent personal, samtidigt som man tappat många med lång erfarenhet.

    Nyanställda som inte känner sig helt säkra i sin yrkesroll ännu kan vara lättare att påverka, påpekar han. Samtidigt kan påverkansförsök från gäng och från familjer öka när fler ungdomar sätts i fängelse.

    – Det krävs stor kunskap inom organisationen för att undvika att försöken till otillåten påverkan skenar iväg ytterligare.

    För ett år sedan lämnade Kristian Björn Kriminalvården för att utbilda sig till polis, och därför kan han inte ge en helt färsk lägesrapport. Men så länge han arbetade kvar upplevde han att frågan om otillåten påverkan var högst levande inom Kriminalvården. Arbetsgivaren tog problemet på stort allvar.

    – Om man har uppmärksamhet på frågan tror jag också att den är hanterbar. Anställda måste våga yttra sig ifall de utsätts och få lära sig om hur försök till otillåten påverkan kan se ut, om de ännu inte själva fått den erfarenheten. Ingen ska behöva vara rädd för att ställa frågor. Den som är det minsta osäker bör prata med en kollega eller chef, för att undvika att kliva i fällan.

    Som akademiker kunde Kristian Björn söka till den funktionsinriktade polisutbildningen, ett snabbspår som gjort att han nu snart är redo för aspiranttjänstgöring. Han är övertygad om att han kommer att fortsätta utsättas för försök till otillåten påverkan även i sin nya roll.

    – Det förutsätter jag. Många vill försöka att påverka poliser, och jag tänker mig att man inom Polisen är väldigt van vid det. Jag tror att organisationen är bra på att hantera de frågorna, så det känner jag mig trygg med.

    Reporter Karin Persson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    REPORTAGE

    Olika verkligheter möts i skolan

    Skolkurator Ida Johansson möter ungdomar på väg in i...

    24 januari, 2025

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    Läs även

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024