23 mars, 2020

Tusentals nya medlemmar till a-kassan

Flera tusen personer har velat gå med i a-kassan till följd av coronakrisen. Även Akademikerförbundet SSR känner av ett ökat tryck. "Riktig anstormning"

annika-stenberg_a-kassa_

Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

Det har blivit allt tydligare att coronavirusets effekter på ekonomin kommer att bli kännbara. Flera varsel har redan lagts, det planeras för korttidspermitteringar och företag hotas av konkurs.

Det har lett till att många har velat gå med i fackförbund och ansluta sig till a-kassan. Akademikernas a-kassa har bara på senaste veckan fått flera tusen nya medlemsförfrågningar. Bara sedan i onsdags har cirka 2 500 nya medlemmar tillkommit och ytterligare flera tusen står i kö då vissa ansökningar måste hanteras manuellt.

– Förra veckan var det en riktigt stor anstormning. Särskilt sedan onsdagen, då var det väldigt alarmistisk rapportering, säger kommunikationschef Annika Stenberg.

– Vi har fått otroligt många frågor via mejl och forum på nätet och det man hänvisar till är corona.

Det finns till och med de som redan är medlemmar i a-kassan som verkar ha glömt bort det och söker medlemskap på nytt.

– Många av dem som har sökt inträde är redan medlemmar. Man blir så desperat så man skickar in en ansökan ändå. Därför är det svårt att uttala sig om hur många nya medlemmar vi kommer att få till följd av detta.

Även Akademikerförbundet SSR känner av ett ökat tryck med både frågor om medlemskap och allmänt stöd.

– Känslan är att det har ökat. Många hör av sig och frågar vad det kostar att bli medlem, säger förbundssekreterare Tore Bengtsson.

Han kan dock inte säga hur många nya medlemmar det handlar om, dels för att han bedömer att det är en känslig uppgift hur många som går med i förbundet och dels för att det saknas exakt statistik.

Det går att vara medlem i antingen ett fackförbund eller a-kassan, men det bästa skyddet får man om man är med i båda, enligt Annika Stenberg. De finns de som är medlemmar endast i a-kassan, men där får man exempelvis inte hjälp med arbetsrättsliga tvister och för att få del av Akademikerförbundet SSR:s inkomstförsäkring behöver man vara med i båda.

Det finns också de som endast är med i facket, exempelvis de som arbetar efter pension då man bara får vara med i a-kassan tills man fyller 65 år. Akademikernas a-kassa har drygt 733 000 medlemmar. Akademikerförbundet SSR har cirka 72 000 medlemmar.

Annika Clemens

Läs även

De kämpar för att få fler att engagera sig fackligt

FÖRBUNDET Falu kommun lokalförening får stöttning av...
20 september, 2022

Akademikerförbundet SSR: "Inflationen kan inte styra...

LÖN När inflationen rusar och priserna stiger ...
19 september, 2022

Heike Erkers: ”Vi kommer att kämpa för ett inkludera...

POLITIK De sista rösterna har räknats och maktskif...
15 september, 2022

Krönika: ”Lokalfackligt arbete kan vara otacksamt, m...

KRÖNIKA Även om många inte tror det gör facket oft...
14 september, 2022