• 21 juni, 2022
    JÄMSTÄLLDHET

    Trendbrott: Löneskillnaden mellan män och kvinnor ökar

    Löneskillnaden mellan män och kvinnor ökade i fjol. Det är första gången sedan 2007, enligt ny rapport från Medlingsinstitutet.

    Löneskillnaderna mellan könen ökade under 2021. Foto: Getty

    Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner ökade under 2021.

    Foto: Getty

    Medlingsinstitutet har sedan 2001 analyserat löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Årets rapport ”Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2021 – vad säger den officiella statistiken” visar på ett bakslag i jämställdhetsarbetet. För första gången sedan 2007 så ökar löneskillnaden mellan könen. Redan under 2020 så bromsade skillnaden in. Men under 2021 så ökade löneskillnaden med 0,2 procentenheter, jämfört med 2020.

    – Under perioden 2007-2018 så har vi haft en stadig trend med en genomsnittlig minskning av löneskillnaden med en halv procentenhet per år. Men vi ser att när pandemin inträffar så får vi en inbromsning. Trenden är bruten, säger Jan Ekberg, statistikansvarig på Medlingsinstitutet, när rapporten presenteras på Hilton vid Slussen i Stockholm på tisdagen.

    Medlingsinstitutet menar dock att det är för tidigt att säga om förändringen är ett permanent trendbrott eller beror en tillfällig pandemieffekt. Många förlorade jobbet i början av pandemin, framför allt inom besöksnäringen. Samtidigt upplevde andra branscher brist på arbetskraft, kanske tydligast inom sjukvården. En försenad avtalsrörelse under 2020, då lönerevisoner inte skett i årsvis takt, kan också ha påverkat statistiken.

    Genomsnittslönen i Sverige var 37 100 kronor per månad under 2021. Kvinnor i tjänade i genomsnitt 35 100 kronor per månad och män 39 000 kronor per månad. Löneskillnaden mellan könen låg på 9,9 procent. Skillnaden i lön kan bero på en mängd faktorer. Men även om man tar hänsyn till en rad statistiska förklaringar så som sektor, ålder utbildning, yrke, hel- eller deltid, så återstår en oförklarad löneskillnad mellan könen på 4,5 procent.

    Den ökade löneskillnaden mellan könen märks dock inte i alla sektorer. I offentlig sektor och för tjänstemän i privat sektor fortsätter minskningen, men löneskillnaden bland arbetare i privat sektor har ökat.

    – Minst skillnad är det inom kommunerna med 1,5 procent. Störst skillnad har vi inom regionerna med 17,8 procent. En förklaring till skillnaden inom regionerna är att vi har ungefär hälften manliga och kvinnliga läkare med ett relativt högt löneläge, medan övriga delen, när det gäller sjuksköterskor med lägre löneläge, domineras av kvinnor, säger Jan Ekberg.

    Medlingsinstitutet har också fördjupat sig i löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer. Sett över tid har den minskat. Genomsnittslönen för kvinnor i chefsposition var 55 800 kronor per månad under 2020. Motsvarande siffror för män var 63 000 kronor per månad. Löneskillnaden inom chefsyrken var 11,4 procent.

    Läs rapporten på Medlingsinstitutets webbplats.

    Jan Ekberg presenterar Medlingsinstitutets rapport. Foto: Stefan Karlsson

    Stefan Karlsson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    Fler blir sjuka på jobbet – sociala tjänst...

    13 500 arbetssjukdomar anmäldes förra året. Allra me...

    11 juni, 2025

    SIS

    Sis-chefen: ”Jag vägrar bli utköpt och tys...

    Michael Himmlegaard larmar om missförhållanden på Si...

    10 juni, 2025

    KRÖNIKA

    Krönika: För strikta regler kan ge omänskl...

    Vårt inrutade samhälle riskerar att göra oss mindre ...

    9 juni, 2025

    BEREDSKAP

    Så jobbar vi i krigstider

    Den eviga fredens dvala tycks vara över. Men vart gå...

    5 juni, 2025

    Läs även

    AVTAL

    Tvåårigt avtal klart – 6,4 procent löneökn...

    Löneökningar, ökad lönespridning och ett första steg...

    7 april, 2025

    LÖN

    Satsning på jämställda löner

    Medlingsinstitutet ska i ett nytt uppdrag få med sig...

    3 april, 2025

    POLITIK

    Ny jämställdhetsminister har presenterats

    Ny jämställdhets- och arbetslivsminister blir Nina L...

    1 april, 2025

    AVTAL

    Förhandlingar fortsätter på övertid

    Märket är satt. Ett nytt avtal i kommunal sektor vän...

    1 april, 2025