• 21 juni, 2022
    JÄMSTÄLLDHET

    Trendbrott: Löneskillnaden mellan män och kvinnor ökar

    Löneskillnaden mellan män och kvinnor ökade i fjol. Det är första gången sedan 2007, enligt ny rapport från Medlingsinstitutet.

    Löneskillnaderna mellan könen ökade under 2021. Foto: Getty

    Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner ökade under 2021.

    Foto: Getty

    Medlingsinstitutet har sedan 2001 analyserat löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Årets rapport ”Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2021 – vad säger den officiella statistiken” visar på ett bakslag i jämställdhetsarbetet. För första gången sedan 2007 så ökar löneskillnaden mellan könen. Redan under 2020 så bromsade skillnaden in. Men under 2021 så ökade löneskillnaden med 0,2 procentenheter, jämfört med 2020.

    – Under perioden 2007-2018 så har vi haft en stadig trend med en genomsnittlig minskning av löneskillnaden med en halv procentenhet per år. Men vi ser att när pandemin inträffar så får vi en inbromsning. Trenden är bruten, säger Jan Ekberg, statistikansvarig på Medlingsinstitutet, när rapporten presenteras på Hilton vid Slussen i Stockholm på tisdagen.

    Medlingsinstitutet menar dock att det är för tidigt att säga om förändringen är ett permanent trendbrott eller beror en tillfällig pandemieffekt. Många förlorade jobbet i början av pandemin, framför allt inom besöksnäringen. Samtidigt upplevde andra branscher brist på arbetskraft, kanske tydligast inom sjukvården. En försenad avtalsrörelse under 2020, då lönerevisoner inte skett i årsvis takt, kan också ha påverkat statistiken.

    Genomsnittslönen i Sverige var 37 100 kronor per månad under 2021. Kvinnor i tjänade i genomsnitt 35 100 kronor per månad och män 39 000 kronor per månad. Löneskillnaden mellan könen låg på 9,9 procent. Skillnaden i lön kan bero på en mängd faktorer. Men även om man tar hänsyn till en rad statistiska förklaringar så som sektor, ålder utbildning, yrke, hel- eller deltid, så återstår en oförklarad löneskillnad mellan könen på 4,5 procent.

    Den ökade löneskillnaden mellan könen märks dock inte i alla sektorer. I offentlig sektor och för tjänstemän i privat sektor fortsätter minskningen, men löneskillnaden bland arbetare i privat sektor har ökat.

    – Minst skillnad är det inom kommunerna med 1,5 procent. Störst skillnad har vi inom regionerna med 17,8 procent. En förklaring till skillnaden inom regionerna är att vi har ungefär hälften manliga och kvinnliga läkare med ett relativt högt löneläge, medan övriga delen, när det gäller sjuksköterskor med lägre löneläge, domineras av kvinnor, säger Jan Ekberg.

    Medlingsinstitutet har också fördjupat sig i löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer. Sett över tid har den minskat. Genomsnittslönen för kvinnor i chefsposition var 55 800 kronor per månad under 2020. Motsvarande siffror för män var 63 000 kronor per månad. Löneskillnaden inom chefsyrken var 11,4 procent.

    Läs rapporten på Medlingsinstitutets webbplats.

    Jan Ekberg presenterar Medlingsinstitutets rapport. Foto: Stefan Karlsson

    Stefan Karlsson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTAL

    Hårda förhandlingar kring arbetstidsförkor...

    Avtalsrörelsen är på upploppet och nu pågår intensiv...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Allt vanligare med avsked efter ändrade LA...

    Att arbetsgivare tar till den strängaste åtgärden – ...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Försökte skydda personalen från trakasseri...

    Två tidigare socialtjänstchefer i Säffle skrev brev ...

    25 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Kramkrav knappast lösning för bra arbetsmiljö

    Obligatoriska kramar på jobbet, kan det vara något? ...

    24 mars, 2025

    Läs även

    LÖN

    Växande löneskillnader – kvinnor jobbar gr...

    Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12 varje dag,...

    4 mars, 2025

    VECKANS LÖNESTATISTIK

    Visste du att….

    ...den genomsnittliga månadslönen i Sverige var 39 9...

    25 februari, 2025

    AVTAL

    Krav på kortare arbetstid och högre lön i ...

    I månadsskiftet april/maj ska nytt avtal skrivas för...

    18 februari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Facken står upp för papperslösa – ”Många s...

    Fackligt center för papperslösa hjälper de mest utsa...

    18 februari, 2025