• 21 september, 2018

    Test: Håller du på att gå in i väggen?

    Ligger du i riskzonen för att drabbas av stressrelaterad ohälsa? Testa dig själv i ett mätverktyg på webben, framtaget av forskare på Sahlgrenska akademin i Göteborg.

    webbtest

    Foto: Getty

    Kan du själv bestämma när du ska ta rast, brukar du bli inkallad på en ledig dag eller känner du dig riktigt slutkörd efter jobbet? Det nya webbtestet, som forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg tagit fram, innehåller 26 frågor där du får svar på om du har en för hög arbetsbelastning på jobbet och ligger på en alltför hög trötthetsnivå.

    Webbtestet bygger på en treårig forskningsstudie som just avslutats. Forskarna har i två års tid undersökt arbetsförhållanden, individers strategier vid stress, behovet av återhämtning och den självskattade hälsan hos fyra yrkesgrupper; ingenjörer/arkitekter, snickare på byggarbetsplatser, akutsjuksköterskor och hemtjänstpersonal. Totalt har 1 300 personer deltagit.

    Studiens resultat visar att tröttheten efter ett arbetspass inte får vara större än att du hinner återhämta dig inför nästa arbetsdag.

    En indikator på att du hämtat dig mellan arbetspassen är att du känner dig avspänd och väl till mods innan du går och lägger dig.

    – Det är naturligt att gå upp i varv vid arbete, men om du redan är trött från jobbet du gjorde i går blir det en dubbel acceleration. Behovet av återhämtning blir då större och det kan till slut innebära en sjukskrivning, säger Kerstin Wentz, överpsykolog vid Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som har lett studien.

    Hon menar att det är särskilt viktigt att inte gå längre perioder med stressrelaterade besvär som sömnproblem, smärta och en känsla av nedstämdhet.

    Testet kan användas av vem som helst som vill få bättre koll på arbetssituation. När alla 26 frågor är besvarade får du ett resultat med grönt, gult eller rött ljus.

    Grönt ljus innebär att du är pigg och har en lagom arbetsbörda. Gult just betyder att du har för mycket att göra på jobbet eller att du är alldeles för trött. Här bör du ta kontakt med företagshälsovård, din chef och ditt skyddsombud. 

    Rött ljus säger åt dig att stanna upp. Det är för mycket på jobbet och du är för trött. Ta upp detta med chefen, skyddsombudet och företagshälsan. Webbtestet ger tidiga signaler för risk för ohälsa.

    Hur viktigt är det att agera vid rött ljus?

    – Det är verkligen viktigt. Får du rött ljus så har du en påverkan på hur du fungerar i din vardag både i och utanför jobbet. Vi vet redan från internationell forskning att med hjälp av nivån på tröttheten så kan man förutse om man blir sjukskriven inom två år. Det går också att förutse framtida hjärt- och kärlsjukdomar, säger Kerstin Wentz.

    Läs mer: 

    Så hjälper hon chefer att få friska medarbetare

    Från sjuk till frisk: Chefen tog stressen på allvar

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    SEMESTER

    Rekordåret 2025 – här är alla röda dagar

    2024 var bra – men 2025 blir ett rekordår när det ko...

    2 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    Läs även

    MINORITETSSTRESS

    ”Det kan vara subtilt och dolt eller...

    Paula von Essen vet allt om minoritetsstress, men k...

    25 oktober, 2024

    FORSKNING

    Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste...

    Arbetet för att bygga upp barns självkontroll för at...

    27 september, 2024

    ARBETSMILJÖ

    ”Ta tillbaka 90-talets time management-kur...

    Vilka kommunikationskanaler ska vi ha och när ska vi...

    23 september, 2024

    ARBETSMILJÖ

    HR-chefen: ”Man är inte oengagerad för att...

    Det digitala pockandet äter upp allt mer av vår arbe...

    3 september, 2024