Studier visar att vi blir avbrutna ungefär var fjärde minut, och att vi endast jobbar fokuserat totalt cirka tre timmar per dag. Nu höjs rösterna för att slimma processerna och därmed få till ett effektivare arbete, men Hanna Lyredal, HR-direktör på GK Sverige, tror att vi främst måste komma åt det verkliga problemet: vår oförmåga att koncentrera oss och de ständiga avbrotten vi utsätts för.
– Att vi har svårt att hitta fokus och komma till skott tror jag att de flesta kan känna igen sig i. Det skapar en stress som många kan må jättedåligt av. Det är enkelt att säga att vi ska effektivisera organisationerna, jobba smartare, men jag tror att om vi bara skulle kunna koncentrera oss skulle vi prestera mer och bättre.
Hanna Lyredal pekar på en rad faktorer som står i vägen för vår koncentration, bland annat alla kommunikationskanaler vi använder på jobbet, som bara byggs på.
– Det är mejl, slack, teams, intranätet, lägg sedan på telefonen som ringer och sms som plingar. Det är svårt att hantera alla kanaler. Dessutom sitter många låsta i många möten under en arbetsvecka. Då återstår väldigt korta slottar till att göra ”riktigt” arbete, vi hinner helt enkelt inte komma i djupfokus.
Men även om vi hade mer tid och lugn och ro för att göra koncentrationskrävande uppgifter, är det svårt att vänja av hjärnan från alla snabba kickar, tror hon.
– Allt hoppande fram och tillbaka och det ständiga inflödet av intryck gör något med hjärnan. Även om man får en stund till att ostört sätta sig och fokusera är det inte säkert att det blir fullt effektivt, hjärnan är liksom van att matas med dopamin. Så att fokusera en längre tid på en och samma uppgift blir svårt då hjärnan hela tiden vill ha nya, kul intryck.
– Sociala medier-plattformarna är designade så, att vi bara ska vilja ha mer och mer, ett ständigt scrollande som bjuder på oändligt med lättsmält underhållning. Det hänger kvar i arbetet, suget efter kickar. Efter nästa mejl, nästa notis i telefonen, att något ska hända. Jag menar att det är ett systemfel, det sabbar våra hjärnor och vår koncentrationsförmåga.
Hanna Lyredal tror att man måste medvetandegöra fokusproblemet på alla arbetsplatser, och tillsammans diskutera vad som förväntas av en, vilka kommunikationskanaler som faktiskt är nödvändiga och vilka distraktioner och störningsmoment som finns.
– Lyft upp att alla brottas med detta, det är inte ett individuellt problem, och absolut inget att skämmas för. Man är inte oengagerad eller mindre intelligent för att man har svårt att koncentrera sig. Arbetsgivaren behöver ge medarbetarna förutsättningar för att kunna jobba fokuserat sett ur ett arbetsmiljöperspektiv, men man har också ett eget personligt ansvar. Stäng av notiser, slå på stör ej-funktioner på telefonen, detoxa hjärnan från snabba kickar. Det är svårt, men enda vägen framåt.
Frågan är då om det är bäst ur koncentrationssynpunkt att jobba hemifrån eller på kontoret?
– Oavsett om du jobbar hemma eller på kontor kommer du behöva förhålla dig till kommunikationskanalerna ni har. Öppna kontorslandskap kan föra med sig ett brus, men passar för vissa arbetsuppgifter och att fylla det sociala behovet. Men man kan nog få mer lugn och ro hemma, förutsatt att man kan har förutsättningar för ett bra hemmakontor.
Kritiker menar att hemmajobbare distraheras av hushållsarbete – är det ok att lägga in en tvätt i maskinen till exempel?
– Ja, absolut. Hittar du fokustid hemma måste du också få en paus. Att använda den till att fixa med tvätten är ett utmärkt sätt att hitta balans mellan arbete och privatliv. Bara du har lite självkontroll och tar ansvar för att sätta gränser så att du kan jobba fokuserat.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.