6 oktober, 2020

SKR om stödet för korttidsarbete: ”Väldigt märkligt”

”Det blir väldigt konstigt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, om stödet till korttidsarbete. I går kunde Akademikern berätta att drygt en miljard kronor kan ha gått till privata välfärdsföretag.

annikawallenskog_t6a2153

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner.

RICKARD L ERIKSSON

Av de 28,5 miljarder kronor som har betalats ut i stöd till företag vid korttidspermitteringar under coronakrisen har drygt en miljard gått till företag i sektorn som kallas vård och omsorg; sociala tjänster. Där ingår bland annat sjukvård, hemtjänst, äldreboenden och gruppbostäder i privat regi. Över 20 000 anställda har korttidspermitterats i den sektorn. Till sektorn utbildning, där grundskolor, gymnasieskolor och förskolor ingår, har drygt 300 miljoner kronor betalats ut i stöd för korttidsarbete. Exakt vilka företag som har sökt och fått bidrag går dock inte att veta eftersom det är sekretessbelagt.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), konstaterar att privata företag kan ha sökt och fått stöd via kommunerna de verkar i. Kommunerna har rätt att söka stöd för merkostnader till följd av covid-19. Privata företag har också rätt till del av det stödet.

– Det kan vara så att de har sökt det stödet och dessutom fått stöd för korttidspermitteringar. Samma företag kan ha fått stöd från många olika potter.

Läs mer: En miljard i coronastöd kan ha gått till skattefinansierade välfärdsföretag

Enligt lag ska det råda lika villkor i konkurrensen mellan offentliga och privata skolor.

– Där blir det väldigt konstigt, säger Annika Wallenskog.

– Vi har regler om lika villkor och så fort en kommun gynnar de egna skolorna exempelvis leder det till överklagandeprocesser. Men i det här fallet blir det inte lika villkor. Det är väldigt märkligt och det strider mot den lagstiftningen.

Annika Wallenskog konstaterar också att det är viktigt med transparens när det gäller en kommuns fördelning av pengar till kommunal och privat verksamhet.

– Då blir det också konstigt att det här är hemlig information i och med att vi har reglerna om lika villkor.

Annika Clemens

Läs även

Pengar till arbetsmarknadsåtgärder försvinner med op...

EKONOMI Om Magdalena Andersson (S) utses till stat...
25 november, 2021

Svensk a-kassa inget att skryta med internationellt

Ekonomi Den svenska a-kassan är sämst i Norden och...
31 maj, 2021

Deklaration i pandemi – experten svarar på fem scena...

Deklarationen för 2020 har landat – ett år...
23 mars, 2021

Miljoner i livslön skiljer kvinnliga och manliga aka...

LÖN Nästan 3,7 miljoner kronor. Så mycket lägr...
8 mars, 2021