1. Övertidsersättning
Hur mycket arbetstid du får lägga på fackliga uppdrag som förtroendevald styrs av förtroendemannalagen. Som förtroendevald ska du vara utsedd av medlemmarna eller av förbundet centralt. Du ska också vara anmäld till arbetsgivaren.
2. Rätt till skälig tid
Du har rätt att använda ”skälig tid” av betald arbetstid för att utföra dina fackliga uppdrag. Hur mycket det är beror på arbetsplats, hur många medlemmar som finns där och kan förändras över tid.
3. Övertidsersättning
Vid större omorganisationer kan behovet av facklig tid vara större. Du har rätt till övertidsersättning eller annan form av ersättning om du inte hinner utföra uppgifterna på ordinarie arbetstid och om det beror på arbetsgivaren att den fackliga verksamheten förläggs till annan tid än ordinarie arbetstid.
4. Val på lunchen?
Att förbereda förhandlingar, förhandla och gå utbildningar får du göra på betald arbetstid. Däremot det som kallas internt fackligt arbete, exempelvis medlemsrekrytering och fackliga val, får inte göras på betald arbetstid. Ett tips är därför att hålla exempelvis möten för den lokala föreningen på lunchtid.
5. Hel- eller deltid
I större kommuner och regioner är det möjligt att få fortlöpande facklig tid och vara tjänstledig på del- eller heltid för att utföra fackligt arbete. Även på andra stora arbetsplatser finns möjligheter att arbeta fackligt på hel- eller deltid, ofta efter överenskommelse med arbetsgivaren.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.