8 augusti, 2023

Hatretorik präglade årets Pride – ”Många känner oro över utvecklingen”

PRIDE Toleransen för hbtqi-personer i arbetslivet minskar till följd av ett allt hårdare politiskt klimat. Det menar Daniel Hjalmarsson på Akademikerförbundet SSR som var med och representerade förbundet under Pridefestivalen i Stockholm.

Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR, i paraden på Stockholm Pride. Foto: Theresia Viska

Akademikerförbundet SSR närvarade under Pride-veckan där de anordnade både seminariet ”Ta bort regnbågsflaggan” och kursen ”Hen, Hon, Han”, en återkommande fyradagars arbetsmiljöutbildning med fokus på hbtqi-frågor.

– Det var ett högre tryck än på många år, mycket snack och engagemang i vårt tält och på våra seminarier vilket är jätteroligt. Det vi märker tydligt i samtal och diskussioner med medlemmar och förtroendevalda är att öppenheten och toleransen för hbtqi-personer på många arbetsplatser minskat. Det är en tydlig förändring som skett, och som har att göra med det politiska klimatet och en hatretorik som nu sker allt oftare på hög politisk nivå, säger Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR:s seminarium ”Ta bort regnbågsflaggan” lockade en stor publik under Pride-veckan och fick sitt namn efter ett direkt citat från en kommunpolitiker i södra Sverige som krävde att man skulle plocka bort regnbågsflaggan från lunchrummet. En i raden av politiska utspel kring hbtqi-frågor.

– Det som var tydligt under Pride bland de vi pratade med är att det finns en oro kring utvecklingen, både i Sverige och omvärlden. Det går åt fel håll i många länder där hbtqi-personer tas ifrån sina rättigheter. Och det kommer närmare, det sker nu på andra sidan Östersjön. Här i Sverige uttalar sig politiker på regeringsnivå nedsättande om Pride, transungdomar måste ställa in sitt kollo på grund av hotbilden och bibliotekspersonal hotas till livet för att dragqueens läser sagor för barn.

Hur viktigt är det att facket lyfter frågorna?

– Vi måste vara aktiva och synliga. Färska undersökningar visar att hbtqi-personer i arbetslivet drabbas av diskriminering och att det påverkar både den fysiska och psykiska hälsan negativt. Fler fackförbund borde steppa upp, och jag saknar även arbetsgivarsidan i debatten. Det som händer på arbetet berör även livet utanför jobbet, och vi måste tillsammans kämpa för allas lika rättigheter och värde. Det är till syvende och sist en arbetsmiljöfråga.

Stockholm Pride är över för i år – hur jobbar ni vidare framåt?

– Pride är en viktig mötesplats för samtal och debatt, men det är vad vi gör resterande 51 veckor som gör störst skillnad. Framåt kommer vi fortsätta utbilda våra medlemmar och förtroendevalda kring diskriminering och aktiva åtgärder samt kurser kring kränkande särbehandling. Ett arbete som syftar till att göra medlemmarna tryggare i att prata om och driva hbtqi-frågor på arbetsplatserna.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Facket: Kritiken mot Samhall befogad

ARBETSMILJÖ Samhall fick skarp kritik i en granskning ...
14 september, 2023

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023

Akademikerförbundet SSR: Socialtjänsten glöms bort i...

LAGSTIFTNING Att kommunerna får mer ansvar för det brot...
6 september, 2023