31 augusti, 2023

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Hur ska man locka framtidens akademiker till offentlig sektor i en tid av splittringar, desinformationskampanjer och demokratisk turbulens? Den frågan vill Akademikerförbundet SSR lyfta under Frihamnsdagarna i Göteborg som pågår till den 2 september.

Frihamnsdagarna går av stapeln den 31 augusti–2 september på Bananpiren i Göteborg. Bild från Frihamnsdagarna 2022.

Frihamnsdagarna i Göteborg genomförs för tredje året i rad och väntas samla hundratals organisationer och tusentals besökare. Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Göteborg finns på plats och har haft en stor del i planeringen och förberedelserna.

Jesper Lindeberg

– Frihamnsdagarna kan jämföras med Almedalsveckan eller Järvaveckan, fast i västkust- och Göteborgsperspektiv. I år är temat ”Destination Framtiden” där vi valt att fokusera på framtidens arbetsliv, berättar Jesper Lindeberg, vice ordförande för Akademikerförbundet SSR i Göteborgs stad.

På agendan står samtal och diskussioner kring framtidens arbetsliv, bland annat om hur man ska göra jobb inom offentlig sektor mer attraktivt för morgondagens medarbetare, och vilka hot och möjligheter som samhällsvetare kan möta på arbetsmarknaden.

– Hur ska vi få folk att vilja jobba i till exempel socialtjänsten med hot och desinformationskampanjer som påverkar arbetsmiljön negativt? Vad händer med tjänstemannarollen när man från politiskt håll börjar detaljstyra alltmer? Varför är det viktigt med facklig organisering i arbetslivet? Det finns otroligt många viktiga frågor, och jag ser jättemycket fram emot att diskutera dem och utbyta idéer med besökare och organisationer på plats.

Programmet omfattar politiska debatter, seminarier, kultur, mat och aktiviteter. Fredag den 1 september kl. 13.40–14.00, på scenen Jan, samtalar förbundsordförande Heike Erkers och Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, om arbetslivets utmaningar i ett Sverige där demokratiska värden och institutioner utmanas.

Lokala fackliga företrädare för Akademikerförbundet SSR finns på plats under Frihamnsdagarna i monter 88, på avdelningen ”Framtidens välfärd”.

Läs mer om programmet här: https://frihamnsdagarna.se

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Lista: Detta innebär hårdare tag i praktiken

POLITIK "Hårdare tag" har hörts i debatt...
27 juni, 2024

Historisk expansion av Kriminalvården – ”Jätte...

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024