31 augusti, 2023

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Hur ska man locka framtidens akademiker till offentlig sektor i en tid av splittringar, desinformationskampanjer och demokratisk turbulens? Den frågan vill Akademikerförbundet SSR lyfta under Frihamnsdagarna i Göteborg som pågår till den 2 september.

Frihamnsdagarna går av stapeln den 31 augusti–2 september på Bananpiren i Göteborg. Bild från Frihamnsdagarna 2022.

Frihamnsdagarna i Göteborg genomförs för tredje året i rad och väntas samla hundratals organisationer och tusentals besökare. Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Göteborg finns på plats och har haft en stor del i planeringen och förberedelserna.

Jesper Lindeberg

– Frihamnsdagarna kan jämföras med Almedalsveckan eller Järvaveckan, fast i västkust- och Göteborgsperspektiv. I år är temat ”Destination Framtiden” där vi valt att fokusera på framtidens arbetsliv, berättar Jesper Lindeberg, vice ordförande för Akademikerförbundet SSR i Göteborgs stad.

På agendan står samtal och diskussioner kring framtidens arbetsliv, bland annat om hur man ska göra jobb inom offentlig sektor mer attraktivt för morgondagens medarbetare, och vilka hot och möjligheter som samhällsvetare kan möta på arbetsmarknaden.

– Hur ska vi få folk att vilja jobba i till exempel socialtjänsten med hot och desinformationskampanjer som påverkar arbetsmiljön negativt? Vad händer med tjänstemannarollen när man från politiskt håll börjar detaljstyra alltmer? Varför är det viktigt med facklig organisering i arbetslivet? Det finns otroligt många viktiga frågor, och jag ser jättemycket fram emot att diskutera dem och utbyta idéer med besökare och organisationer på plats.

Programmet omfattar politiska debatter, seminarier, kultur, mat och aktiviteter. Fredag den 1 september kl. 13.40–14.00, på scenen Jan, samtalar förbundsordförande Heike Erkers och Monica Engström, socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR, om arbetslivets utmaningar i ett Sverige där demokratiska värden och institutioner utmanas.

Lokala fackliga företrädare för Akademikerförbundet SSR finns på plats under Frihamnsdagarna i monter 88, på avdelningen ”Framtidens välfärd”.

Läs mer om programmet här: https://frihamnsdagarna.se

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024