För första gången får kvinnor betalt efter klockan fyra

Sedd av 181

Akademikern. Klockan 16.02 är det dags att resa på sig och gå hem, åtminstone om du är kvinna. Efter klockan 16.02 får du nämligen inte betalt för ditt arbete.

Senast ändrad 14:51, 15 Feb 2018
Foto: Sveriges Kvinnolobby.
Vid lunchtid i dag arrangerades en manifestation som visar den tid då kvinnor slutar att få betalt.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 12 procent. Det betyder att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.02 varje dag. För männens del ser det annorlunda ut, de får betalt för hela arbetsdagen, från klockan 8 till 17.

I genomsnitt tjänar kvinnor varje månad 4 200 kronor mindre än sina manliga kollegor, på ett år landar den siffran på 50 400 kronor. Det visar Medlingsinstitutets siffror från 2017 års lönestatistik.

För att uppmärksamma lönegapet arrangerades det under torsdagen en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Bakom manifestationen står ett nätverk, 1602-rörelsen, som är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, kvinnorörelsens organisationer och fackförbund. Akademikerförbundet SSR är ett av dem.

– Att kvinnor får sämre lön är ett strukturellt problem. Det pågår sedan lång tid tillbaka en värdediskriminering av kvinnodominerade yrkesgrupper som i synnerhet drabbar våra medlemmar, säger Maja Rajs, ombudsman på Akademikerförbundet SSR och förbundets representant i 1602-rörelsen.  

Hur var stämningen på plats i dag?

– Den var bra, många deltog och stämningen höjdes av att det var en stor publik. Många kom också fram och frågade och var nyfikna på vårt budskap, de ville diskutera och var positiva till manifestationen.

Manifestationen arrangerades för första gången för sex år sedan, då var klockslaget 15.51. Sedan dess har det långsamt flyttats framåt, i snitt har det ökat med 1,8 minuter varje år. 2016 var lönegapet 12,5 procent och klockslaget 16.00. Med den här förändringstakten når kvinnor och män lika lön först om 32 år.

– Det är inte okej att lön sätts utifrån kön, vi måste hitta fler verktyg för att göra en snabbare förändring, säger Maja Rajs.

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer:

PDF: Akademikerns tema om skeva löner i nr 1/2016

Med lönekartläggning vill Uppsala nå rättvisa löner

Yrken som domineras av kvinnliga akademiker värderas lägre

up 151