28 augusti, 2023

Perspektiv på skuldproblem i ny fotobok

FORSKNING I fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” tar forskaren och konstnären Lisbeth Sandvall sig an ett aktuellt och växande samhällsproblem: ekonomiska svårigheter och skuldproblem.

Lisbeth Sandvalls fotobok "I pengarnas mellanrum" visualiserar erfarenheter av skuldproblem. Foto: Lisbeth Sandvall

Lisbeth Sandvall är i grunden socionom och har arbetat som budget- och skuldrådgivare. Som forskare har hon fördjupat sig i de processer och faser som följer av att leva med skuldproblem och genomgå en skuldsanering.

I sin doktorsavhandling ”Överskuldsättningens ansikten – vägar in i och ut ur ekonomiska svårigheter” från 2011 har hon intervjuat ett 30-tal personer som då befann sig i olika faser av en skuldsanering; precis ansökt, mitt under en femårig skuldsanering och skuldfri efter avslutad skuldsanering.

I höst släpper hon fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” som bygger på resultat från avhandlingen.

Lisbeth Sandvall

– Som forskare har man ständigt ett problem att nå ut utanför universitetsvärlden. Jag ville kombinera min forskning och mitt konstnärskap för att skapa något mer visuellt, och nå en bredare publik med ett aktuellt samhällsproblem.

Lisbeth Sandvalls idé med boken var att med hjälp av svartvita fotografier översätta upplevelser och känslor som många med skuldproblem vittnar om, men också lyfta ett mer strukturellt problem.

– Det finns mycket stigma, skam och tabu kopplat till skuldproblem. Ofta ses det som ett individuellt problem, medan det i själva verket kan vara ett strukturellt samhällsproblem. Det finns olika orsaker bakom ekonomiska svårigheter, men en pandemi, inflation, konjunkturer och ett förändrat omvärldsläge har gjort det uppenbart att omfattande skuldproblem också kan utvecklas utanför den enskildes påverkan.

Hur hoppas du att boken ska tas emot?

– Jag hoppas att den kan bli ett inlägg i debatten kring skuldproblematik och sprida kunskap om vad forskningen visar. Att boken kan bidra till att man lyfter blicken från individuella erfarenheter för att se skuldproblem också ur ett strukturellt och samhälleligt perspektiv. Skuldproblematik påverkar inte bara individen, utan saker som hälsoproblem, ökad självmordsrisk och skuldsanering får påverkan även utanför den personliga sfären.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024