28 augusti, 2023

Perspektiv på skuldproblem i ny fotobok

FORSKNING I fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” tar forskaren och konstnären Lisbeth Sandvall sig an ett aktuellt och växande samhällsproblem: ekonomiska svårigheter och skuldproblem.

Lisbeth Sandvalls fotobok "I pengarnas mellanrum" visualiserar erfarenheter av skuldproblem. Foto: Lisbeth Sandvall

Lisbeth Sandvall är i grunden socionom och har arbetat som budget- och skuldrådgivare. Som forskare har hon fördjupat sig i de processer och faser som följer av att leva med skuldproblem och genomgå en skuldsanering.

I sin doktorsavhandling ”Överskuldsättningens ansikten – vägar in i och ut ur ekonomiska svårigheter” från 2011 har hon intervjuat ett 30-tal personer som då befann sig i olika faser av en skuldsanering; precis ansökt, mitt under en femårig skuldsanering och skuldfri efter avslutad skuldsanering.

I höst släpper hon fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” som bygger på resultat från avhandlingen.

Lisbeth Sandvall

– Som forskare har man ständigt ett problem att nå ut utanför universitetsvärlden. Jag ville kombinera min forskning och mitt konstnärskap för att skapa något mer visuellt, och nå en bredare publik med ett aktuellt samhällsproblem.

Lisbeth Sandvalls idé med boken var att med hjälp av svartvita fotografier översätta upplevelser och känslor som många med skuldproblem vittnar om, men också lyfta ett mer strukturellt problem.

– Det finns mycket stigma, skam och tabu kopplat till skuldproblem. Ofta ses det som ett individuellt problem, medan det i själva verket kan vara ett strukturellt samhällsproblem. Det finns olika orsaker bakom ekonomiska svårigheter, men en pandemi, inflation, konjunkturer och ett förändrat omvärldsläge har gjort det uppenbart att omfattande skuldproblem också kan utvecklas utanför den enskildes påverkan.

Hur hoppas du att boken ska tas emot?

– Jag hoppas att den kan bli ett inlägg i debatten kring skuldproblematik och sprida kunskap om vad forskningen visar. Att boken kan bidra till att man lyfter blicken från individuella erfarenheter för att se skuldproblem också ur ett strukturellt och samhälleligt perspektiv. Skuldproblematik påverkar inte bara individen, utan saker som hälsoproblem, ökad självmordsrisk och skuldsanering får påverkan även utanför den personliga sfären.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Akademikerförbundet SSR: ”Man rycker undan mat...

POLITIK Tilliten till socialtjänsten hotad om anmä...
31 augusti, 2023

Utreder konsekvenser för anställda som inte anmäler ...

POLITIK Regeringen och SD går vidare med sitt förs...
31 augusti, 2023

Brå: Mer effektivt att förebygga brott lokalt

LAGSTIFTNING Karin Svanberg på Brå är positiv till den ...
24 augusti, 2023

Då går HR-chefer, präster och socialsekreterare i pe...

PENSION Genomsnittet för allmän pension 2022 var 6...
25 juli, 2023