28 augusti, 2023

Perspektiv på skuldproblem i ny fotobok

FORSKNING I fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” tar forskaren och konstnären Lisbeth Sandvall sig an ett aktuellt och växande samhällsproblem: ekonomiska svårigheter och skuldproblem.

Lisbeth Sandvalls fotobok "I pengarnas mellanrum" visualiserar erfarenheter av skuldproblem. Foto: Lisbeth Sandvall

Lisbeth Sandvall är i grunden socionom och har arbetat som budget- och skuldrådgivare. Som forskare har hon fördjupat sig i de processer och faser som följer av att leva med skuldproblem och genomgå en skuldsanering.

I sin doktorsavhandling ”Överskuldsättningens ansikten – vägar in i och ut ur ekonomiska svårigheter” från 2011 har hon intervjuat ett 30-tal personer som då befann sig i olika faser av en skuldsanering; precis ansökt, mitt under en femårig skuldsanering och skuldfri efter avslutad skuldsanering.

I höst släpper hon fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” som bygger på resultat från avhandlingen.

Lisbeth Sandvall

– Som forskare har man ständigt ett problem att nå ut utanför universitetsvärlden. Jag ville kombinera min forskning och mitt konstnärskap för att skapa något mer visuellt, och nå en bredare publik med ett aktuellt samhällsproblem.

Lisbeth Sandvalls idé med boken var att med hjälp av svartvita fotografier översätta upplevelser och känslor som många med skuldproblem vittnar om, men också lyfta ett mer strukturellt problem.

– Det finns mycket stigma, skam och tabu kopplat till skuldproblem. Ofta ses det som ett individuellt problem, medan det i själva verket kan vara ett strukturellt samhällsproblem. Det finns olika orsaker bakom ekonomiska svårigheter, men en pandemi, inflation, konjunkturer och ett förändrat omvärldsläge har gjort det uppenbart att omfattande skuldproblem också kan utvecklas utanför den enskildes påverkan.

Hur hoppas du att boken ska tas emot?

– Jag hoppas att den kan bli ett inlägg i debatten kring skuldproblematik och sprida kunskap om vad forskningen visar. Att boken kan bidra till att man lyfter blicken från individuella erfarenheter för att se skuldproblem också ur ett strukturellt och samhälleligt perspektiv. Skuldproblematik påverkar inte bara individen, utan saker som hälsoproblem, ökad självmordsrisk och skuldsanering får påverkan även utanför den personliga sfären.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024