10 oktober, 2022

Ökat tryck på skuldrådgivning

EKONOMI Lågkonjunkturen lurar runt hörnet och det varnas för en skenande inflation. Kommunernas budget- och skuldrådgivare flaggar nu för en ökning av överskuldsatta.

En person hanterar sina skulder vid en miniräknare

I inflationens spår ökar trycket på kommunernas budget- och skuldrådgivare.

Foto: Getty

Konjunkturinstitutet slår i sin senaste prognos fast att Sverige går in i en lågkonjunktur nästa år till följd av hög inflation och räntehöjningar. Några som känner av ett ökat tryck är budget- och skuldrådgivarna Johan Adolfsson och Josefina Trotz på Kristianstads kommun.

– Nya ärenden trillar in, och vi kommer förmodligen att se en ökning den närmaste tiden. Vi jobbar på socialkontoret, och överallt här pratas det om att folk får det allt tuffare i takt med att ekonomin försvagas. Det märks inte minst bland våra nuvarande klienter som har fått det svårare, och vi ser tyvärr tendenser att de kommer att få det ännu svårare, säger Johan Adolfsson.

Josefina Trotz och Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare på Kristianstads kommun.

Stigande elpriser, dyrare mat och höjda hyror och räntor kommer att sätta sina spår hos hushållen, tror Josefina Trotz. Det är många som har levt på gränsen länge, och som nu tippar över när allt blir dyrare.

– Många vi möter har inte någon buffert eller stöd från omgivningen, och då är en kostnadsökning på till exempel tusen kronor i månaden väldigt mycket. De pengarna finns inte. Att inte ha så det räcker för att betala hyran eller värma huset är en paniksituation, och i det läget är det lätt att dra på sig nya skulder, säger hon och fortsätter:

– Ekonomiska problem kan drabba vem som helst, och är inte bara en följd av fattigdom eller ekonomisk utsatthet. De flesta av oss har skulder, som bolån eller studielån, men ibland händer det något som gör att utgifterna blir svårare att betala. Det kan vara skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet, eller något positivt som att få barn. Helt enkelt händelser som innebär en stor förändring i ekonomin.

Enligt Johan Adolfsson är det en ökad ström av unga som drabbas av ekonomiska problem.

– Många unga förstår inte riktigt ekonomi och kan inte se vilka konsekvenser till exempel internetlån för med sig. I dag är det väldigt enkelt att få lån genom att skriva in sina uppgifter på nätet och få pengarna på kontot direkt. Det sker en väldigt aggressiv marknadsföring mot unga från olika aktörer. Och i vårt konsumtionssamhälle är det förstås lockade att vara med på resan.

Vilken slags hjälp kan man få av en budget- och skuldrådgivare?

– Vi hjälper överskuldsatta att komma till rätta med sina skuldproblem. Det ska finnas en budget- och skuldrådgivare i varje kommun i Sverige, och rådgivningen är helt kostnadsfri. Vi lyssnar, stöttar och visar klienten att de inte är ensamma. Tillsammans kan vi lägga upp en budget utefter de ekonomiska förutsättningarna som finns, eller skapa en plan för hur de kan gå vidare med till exempel skuldsanering.

"Inte sällan är vi de första som får höra om problemen, och då brister det ofta."

Johan Adolfsson

Josefina Trotz berättar att det är vanligt med skulder hos kronofogden i alla grupper i samhället, och att det är många som har så kallad löneutmätning, det vill säga att en del av ens inkomst används för att betala skulderna.

– Det är jättevanligt, och säger mycket om att vem som helst kan hamna i skulder. Jag har haft klienter som är läkare och advokater som hamnat hos kronofogden. Men som alltid är det ju de som redan har det tuffast i samhället som drabbas hårdast vid ekonomiska kriser, till exempel människor med försörjningsstöd, nyanlända invandrare, ensamstående med barn och i vissa fall pensionärer.

Även om överskuldsättning är utbrett i samhället, finns det ofta enorma skuld- och skamkänslor som gör att många håller det hemligt, säger Johan Adolfsson.

– Ofta väntar man för länge med att ta tag i sina problem, just för att det finns en tabu kring detta. Inte sällan är vi de första som får höra om problemen, och då brister det ofta. Man skäms och kan inte förstå hur det har fått gå så långt. Vi kan få agera både psykologer och personliga tränare när det gäller klienternas privatekonomi. Men när väl allt ligger på bordet och vi har gjort en plan tillsammans brukar det kännas väldigt skönt, då har man tagit första steget. Det är en lättnad.

Vad kan man göra själv för att inte hamna i skulder?

– Du kan se över din ekonomi redan nu för att få en bild över vad du gör av med och vad du kan spara in på. Ett bra sätt är att titta på de senaste månadernas kontoutdrag och utifrån det lägga upp en budget för olika kategorier, som mat, kläder och nöjen. Ränta, hyra, el och liknande går inte att göra så mycket åt, det måste man bara betala. Men många kostnader går att dra ned på rejält.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Nya sätt att arbeta krävs för att stoppa bidragsbrotten

VÄLFÄRDSBROTT Nästan 15 miljarder kronor per år betalas ...
6 september, 2023

Upprättelse efter pensionsmissen – ”Enorm lättnad”

BUDGET Personer födda 1957 får tusentals kronor m...
29 augusti, 2023

Känsla av mening får pensionärer att stanna kvar i a...

ARBETSMILJÖ Pengar och kollegor i all ära. Men för att...
26 juni, 2023

Ny prognos: Arbetslösheten ökar i år

ARBETSMARKNAD Arbetsförmedlingen spår en ökad arbetslösh...
16 juni, 2023