23 mars, 2018

Ny hbtq-utbildning för socialtjänsten

Nu drar Socialstyrelsen igång en ny hbtq-utbildning för personal i socialtjänsten. ”Det finns en omedveten diskriminering i socialtjänsten där man utgår från ett heteroperspektiv”, säger Sara Lundgren, utredare på Socialstyrelsen.

amal

Sara Lundgren från Socialstyrelsen var på plats i Åmål och höll i en hbtq-utbildning för socialsekreterarna i kommunen. Foto: Annika von Schmalenseé

Tanken med Socialstyrelsens nya utbildning är att hbtq-personers förtroende för socialtjänsten ska öka.

– I ett flertal undersökningar har det visat sig att hbtq-personer har lågt förtroende för socialtjänsten. Samtidigt är kunskapsnivån inom socialtjänsten ganska låg och därför ville vi göra en insats. Utbildningen ger flera verktyg för att man ska kunna titta på sin verksamhet med normkritiska glasögon, säger Sara Lundgren, utredare på Socialstyrelsen och den som tagit fram utbildningen.

Utbildningen genomförs i grupp och allt material är samlat på en utbildningsportal på nätet. Här finns en webbutbildning med fakta, filmer, intervjuer och en handledning med bland annat gruppövningar.

Varje arbetsplats bestämmer själv hur mycket utbildning som behövs och hur mycket tid som ska läggas på det, Sara Lundgren säger att det kan handla om allt från ett APT till tre halvdagar. 

– Utbildningen utgår från att deltagarna ser en film och sedan diskuterar och reflekterar utifrån olika frågor. Det finns sedan faktatexter, övningar, viktigt att tänka på och lästips kopplat till varje del. 

En del av utbildningen innebär att gruppen tar fram en plan för hur det systematiska kvalitetsarbetet ska genomföras på ett mer normkritiskt sätt. Det kan exempelvis innebära att någon går igenom de texter och bilder som finns på kommunens hemsida för att se vilka grupper som är representerade.

– Det finns en omedveten diskriminering i socialtjänsten där man utgår från ett hetero- och cisperspektiv (red.anm. Cisperson är en person som identifierar sig med det kön den tilldelats vid födseln) och utestänger vissa grupper, säger Sara Lundgren som menar att det är flera saker som socialtjänsten behöver titta på i sin verksamhet.  

Exempelvis varför det ofta inte finns platser på skyddade boenden för killar. Eller att hedersproblematik kan drabba en bisexuell tjej, en kille som är homosexuell eller en person som funderar på sin könsidentitet. 

Åmåls kommun har varit testkommun i projektet. Här har alla inom socialtjänsten fått en tredagarsutbildning.

Ann-Kristin Lövqvist är folkhälsostrateg på kommunen och har lett arbetet.

– Psykisk ohälsa och suicidprevention är prioriterade områden inom folkhälsan. Vi ser att hbtq-personer tillhör en stor riskgrupp, forskning visar att de lätt hamnar i utsatthet och psykisk ohälsa. Det är därför viktigt att socialtjänsten, som möter många människor, ger ett gott bemötande, säger hon. 

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer: 

Tacklade fördomar och satsade på hbtq-certifiering

Kriminalvården går i bräschen med hbtq-satsning

Akademikern

Senaste nytt

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Inkomst och utbildning påverkar livslängden

FOLKHÄLSA Höginkomsttagare lever nästan sju år längr...
22 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023


Läs även

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023

”Om skolan var anpassad efter barns behov hade Bup i...

REPLIK Det behövs mer resurser längre ned i pyram...
15 mars, 2023

Krönika: ”Har skolkuratorerna blivit en del av New p...

KRÖNIKA Kan skolkuratorer minska köerna till Bup? ...
13 mars, 2023

Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

ARBETSMILJÖ Det straffrättsliga skyddet ska stärkas fö...
10 mars, 2023