6 februari, 2023

Mycket oro och otrygghet efter Ivo-beslutet

ARBETSRÄTT Cirka 2 000 brukare och 11 000 anställda berörs när Humana assistans får sitt tillstånd indraget. Oron var stor när det befarades att verksamheten skulle tvingas stänga med kort varsel. ”Anmärkningsvärt kort tid.”

Ivo:s beslut att stänga ner Humanas verksamhet inom personlig assistans och hemtjänst skapar oro hos såväl personal som brukare.

Ivo:s beslut att stänga ner Humanas verksamhet inom personlig assistans och hemtjänst skapar oro hos såväl personal som brukare.

Foto: Getty

När Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) förra veckan meddelade att Humana assistans får sitt tillstånd att bedriva personlig assistans indraget var det med kort varsel.

Företaget överklagade beslutet till förvaltningsrätten och krävde så kallad inhibition, vilket innebär att verksamheten får drivas tills rätten meddelar sitt beslut. Innan det stod klart att inhibition beviljades fanns en oro för att verksamheten skulle tvingas stänga redan i slutet av veckan. Oron växte bland de 2 000 brukarna att de skulle stå utan personlig assistans och bland de 11 000 anställda för vad som händer med deras anställning.

– Det skapar oro hos såväl personal som brukare och många anhöriga. Det är en otroligt otrygg situation för människor just nu, säger Mea Strömberg, ombudsman för Akademikerförbundet SSR.

Knappt 20 anställda på Humana assistans är medlemmar i Akademikerförbundet SSR som också företräder övriga Saco-förbund som finns representerade på företaget.

– Just nu skriver jag mejl till våra medlemmar och jobbar med samordningen med övriga Saco-förbund, säger Mea Strömberg.

När Ivo lämnade beskedet om Humana assistans på tisdagen förra veckan föll värdet för moderbolaget Humana AB som en sten på börsen och aktiekursen halverades. Beslutet från Ivo grundar sig bland annat på 27 återkrav som Försäkringskassan har fattat beslut om. Fall där det bedöms att assistansersättning har betalats ut felaktigt. Ivo framför också kritik gällande utländsk arbetskraft och brister i efterlevnaden av tidigare Ivo-beslut. Humana skriver på sin hemsida att företaget anser att beslutet är felaktigt och saknar rättsligt stöd.

Om inhibition inte hade beviljats hade verksamheten tvingats avvecklas redan på fredag och Mea Strömberg är kritisk till den korta tidsfristen.

– Det låter sig ju inte göras. Det är förvånande och drabbar både personal och brukare, säger Mea Strömberg.

– Jag känner inte till grunden för beslutet och kan inte uttala mig om det är rätt eller fel. Men det är extremt kort tid att hantera det på. Det är det som är anmärkningsvärt.

Fotnot: På tisdagen meddelade förvaltningsrätten att Humana assistans beviljas inhibition. Verksamheten får alltså fortsätta tills rätten meddelar sitt beslut.

Fakta:

  • Humana assistans AB är ett helägt dotterbolag till Humana.
  • Övriga Saco-förbund som finns representerade på Humana assistans är Akavia, Fysioterapeuterna, Förbundet Sveriges arbetsterapeuter, Sveriges ingenjörer, Naturvetarna, Sveriges psykologförbund, Dik och SRAT.
Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024