1 juni, 2020

Ministern delar fackets kritik om las-utredningen

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tycker, liksom Akademikerförbundet SSR, att las-utredningen har gått för långt. Men hon får mothugg från både arbetsgivarsidan och samarbetspartierna.

gudmundtoijer

Gudmund Toijer presenterade utredningen som beställdes av regeringen eftre januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna. Nu är partierna oeniga om förslagen är i linje med direktiven eller inte.

– Det är glädjande för förbundet att hon är så tydlig med det, säger förbundsjurist Mikael Smeds.

Förbundet har tidigare kritiserat utredningens förslag för att gå längre än vad regeringens direktiv gav den i uppdrag. Men Eva Nordmark har sagt i intervjuer under dagen att utredningen inte levererar enligt de direktiv som regeringen har gett. Till Dagens Nyheter säger hon att förslagen har ”slagsida till arbetsgivarens fördel”.

– Hon ser det vi ser, att balansen rubbas ganska kraftigt med det här förslaget, säger Mikael Smeds.

Kanske är det inte så kontstigt, med tanke på hennes bakgrund som ordförande i TCO, lägger han till.

Men Gudmund Toijer, särskild utredare, sade under måndagens presskonferens att han tyckte att han hade följt direktiven.

– De lämnar öppet för olika tolkningar, men jag anser att jag har följt direktiven och använt de verktyg som har funnits. Men det är en bedömningsfråga ytterst.

Han tycker att balansen mellan parterna upprätthålls med förslagen.

– I allt väsentligt tycker jag det.

Förslag om fler undantag från turordningsreglerna, slopad möjlighet att slå ihop driftsenheter och borttagandet av möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning på mindre företag kompenseras med arbetsgivarnas ökade krav på att förse arbetstagarna med kompetensutveckling, anser utredaren.

Ministern får dock mothugg från samarbetspartierna som inte håller med om kritiken att balansen rubbas. Både Centerpartiet och Liberalerna anser att direktiven har följts och att utredningen levererar enligt det som sades i januariavtalet. Även arbetsgivarsidan är nöjd med utredningens förslag. Arbetsgivarorganisationen Almega skriver i ett pressmeddelande att förslaget på fem i stället för två undantag i turordningsreglerna är bra och skulle leda till att fler företag vågar anställa.

Däremot anser Almega att utredningens förslag om kompetensutveckling inte är tillräckligt genomarbetade och att en överenskommelse mellan parterna vore bättre. Svensk näringsliv konstaterar också att de är övertygade om att parterna kan komma överens om bättre regler när det handlar om kompetensutveckling, även om organisationen tycker att flera andra av utredningens förslag är bra.

Akademikerförbundet SSR hoppas att regeringen ska pausa det fortsatta arbetet med las-utredningen och exempelvis inte skicka ut det på remiss direkt. I augusti återupptas parternas förhandlingar och dessa väntas bli klara i oktober. Besked har ännu inte kommit om regeringen kommer att pausa arbetet eller inte.

Läs mer om vad utredningens förslag om lagen om anställningsskydd innebär här.

Annika Clemens

Senaste nytt

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023


Läs även

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga bes...
2 maj, 2023