3 april, 2023

Minimiskatt för bolag ska motverka skatteflykt

EKONOMI Biljontals kronor i skatteintäkter går förlorade varje år när företag flyttar verksamhet till skatteparadis. Nu föreslår EU en miniminivå på bolagsskatt. "Bra första steg", säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.

Biljontals kronor i skatteintäkter går förlorade till skatteparadisen varje år. Nu vill EU och OECD skärpa reglerna.

Gettyimages

EU föreslår, tillsammans med OECD, en global minimiskatt för multinationella företag på 15 procent. Detta är lägre än den svenska bolagsskatten, men skulle ändå kunna påverka skatteintäkterna i Sverige, enligt bedömare.

Syftet med förslaget är att minska skattekonkurrensen och därmed minska intresset för företag att flytta verksamhet och/eller vinster till skatteparadis, där den effektiva skatten många gånger är nära noll.

– Det här är ett jättebra första steg, tycker vi. Det är extremt mycket pengar det handlar om, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.

Förbundet vill på sikt även se en högre miniminivå på bolagsskatten internationellt.

Den svenska bolagsskatten har sänkts flera gånger de senaste 15 åren. 2008 låg den på 28 procent och efter senaste sänkningen 2021 ligger den på 20,6 procent. I hela EU har den sänkts de senaste två decennierna från strax under 40 procent till i dag 20,7 procent.

Enligt en rapport som förbundet har beställt uppskattas att vinster på över 100 miljarder kronor flyttas utomlands från Sverige årligen. Om dessa hade beskattats i Sverige hade det gett ett stort tillskott i statskassan. OECD uppskattar att den skatteplanering som sker i alla länder motsvarar ett skattebortfall på 2,4 biljoner kronor per år. En summa som motsvarar mer än dubbelt så mycket som den svenska statens inkomster under 2021.

Förslaget från EU och OECD är lagt och nu väntar implementering och en genomgång av många detaljer och teknikaliteter som kan påverka ambitionsnivån. Akademikerförbundet SSR efterlyser att regeringen växlar upp arbetet under det halvår som Sverige håller i ordförandeklubban i EU.

– Man kan påverka sådana här frågor när man har ordförandeklubban. Men de signaler vi har fått är att så inte sker. Vår uppmaning till regeringen är att föra fram processen effektivare. Men det gör man inte alls i dagsläget och det är väldigt olyckligt, säger Simon Vinge.

Simon Vinge, Akademikerförbundet SSR, höll i skatteseminariet där bland andra Edward Riedl (M) och Mikael Damberg (S) deltog, samt Saco-ordförande Göran Arrius. Foto: Akademikerförbundet SSR.

Vid ett seminarium som Saco höll i veckan medverkade bland andra Edward Riedl (M) och Mikael Damberg (S), ordförande respektive vice ordförande i riksdagens finansutskott. Båda var positiva till de förändringar som är på gång, berättar Simon Vinge som också deltog.

– Det är positivt, det finns någon sorts konsensus. Vårt önskemål är att det ska gå från ord till handling, säger Simon Vinge.

Men Saco som hade önskat att hålla skatteseminariet med EU-ordförandeskapets logga fick nej från Regeringskansliet. Något som Simon Vinge tycker tyder på regeringens svala intresse för frågan.

– Det är märkligt att man inte släpper fram en diskussion om ett skattedirektiv.

Flera länder i den rika världen har lägre bolagsskatt än Sverige. Exempelvis USA (27 procent), Kanada (27 procent), Australien (30 procent), Storbritannien (25 procent), Frankrike (25 procent) och Norge (22 procent).

Bolagsskattesatser i världen 2023, enligt Ekonomifakta.se:

Annika Clemens

Senaste nytt

Vi ses i Visby!

ALMEDALEN Akademikern håller i två panelsamtal där p...
8 juni, 2023

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023


Läs även

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023

Varnar för nedskärningar i välfärden – ”Exceptionell...

EKONOMI Såväl SKR som Akademikerförbundet SSR varn...
16 maj, 2023

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023