Svårare för funktionsnedsatta att få stöd av Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingens stöd till funktionsnedsatta har minskat, visar en förstudie av Myndigheten för delaktighet som skickats till regeringen. "Det behövs en rejäl genomlysning av det arbetsmarknadspolitiska stödet", säger generaldirektör Malin Ekman Aldén.

"Den här utvecklingen inte är bra", säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör Myndigheten för delaktighet.

Foto: Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet, MFD, följer löpande utvecklingen av funktionsnedsattas levnadsvillkor i Sverige. Under oktober-november 2021 gjorde myndigheten intervjuer med Arbetsförmedlingen och skickade en enkät till några kommuner för undersöka om funktionsnedsattas tillgång till arbetsmarknadspolitiska påverkats av reformeringen av Arbetsförmedlingen och pandemin.

Svaren visar att många jobbsökanden som befinner sig långt från arbetsmarknaden upplever att kontakten med Arbetsförmedlingen blivit sämre och att det blivit svårare att få tillgång till stöd. Svaren visar också att många kommuner upplever att samarbetet med Arbetsförmedlingen lokalt har försämrats.

Den upplevda försämringen hänger samman med att Arbetsförmedlingen skurit ned på antalet anställda och lokalkontor de senaste åren, menar MFD.

– Det har blivit dramatiska konsekvenser för den här gruppen när Arbetsförmedlingen gjort omorganisationer och minskat den lokala närvaron. Sedan kom pandemin som lök på laxen, säger Malin Ekman Aldén.

Viktig specialistkompetens har också försvunnit från Arbetsförmedlingen. Många socialkonsulenter, som är den primära kontakten för arbetssökanden med särskilda behov, har slutat eller bytt arbetsuppgifter.

– De som är duktiga på arbetslivsrehabilitering finns inte kvar längre, säger hon.

Förstudien visar också att Arbetsförmedlingens satsning på digitala verktyg gjort det svårt för jobbsökande med låg IT-mognad att komma i kontakt med myndigheten och att det kan dröja lång tid innan de får en personlig kontakt. Många saknar också ett lokalt stöd som är anpassat efter arbetssökandes, arbetsgivares och kommuners skilda förutsättningar.

– Den stora förändringen med den lokala närvaron och den digitala misspassningen har stängt ute kommunerna. Samverkan har fallit ihop på många ställen, säger Malin Ekman Aldén.

MFD har nu skickat sin förstudie till regeringen.

– Vi hoppas med det här att de ska få upp ögonen för att den här utvecklingen inte är bra. Man behöver göra ett omtag och se hur kan vi nyttja resurserna på ett bättre sätt, säger Malin Ekman Aldén.

Läs mer: Heike Erkers: ”Arbetsförmedlingen måste få rätt förutsättningar”
Saco-s: ”Mer kan göras för långtidsarbetslösa”

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Vill bryta tabun kring klimakteriet

ARBETSMILJÖ Klimakteriebesvär orsakar en produktivitet...
14 oktober, 2024

Forskare: Starka fackförbund leder till färre konfli...

ARBETSRÄTT Den svenska modellen kan ge upphov till nå...
11 oktober, 2024

Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

ANALYS Alla vet att mångfald är ett framgångsrece...
10 oktober, 2024

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024


Läs även

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024

Hur bekväm får man vara?

LEDARE Alla vet att det lönar sig. Ändå är det ba...
24 september, 2024

Arbetsmarknadspolitiken i skymundan i budgeten – ”Un...

BUDGET Arbetslösheten fortsätter att stiga – trot...
19 september, 2024

Saco-S: Stor sorg på arbetsplatsen

VARSEL Varslet på Arbetsförmedlingen blev mindre ...
17 september, 2024