23 januari, 2020

Manifestation hålls för välfärden i Umeå

På lördag hålls en manifestation för välfärden i Umeå. ”Vi siktar på tusen personer på Rådhustorget”, säger Joakim Åsberg från Akademikerförbundet SSR.

umea

Joakim Åsberg, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Umeå och Anne-Lie Bygdén, andre vice förbundsordförande, hoppas att många sluter upp på lördag.

Privat

Akademikerförbundet SSR är ett av flera fackförbund som tillsammans med intresseorganisationer och privatpersoner har bildat nätverket Välfärd i Umeå.

– Vi märker att något behöver hända för att våra medlemmar inte ska gå på knäna och för att det inte ska drabba medborgare, säger Joakim Åsberg, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Umeå.

– Vi har uppmanat alla våra medlemmar och även medborgare att sluta upp.

Nätverket efterlyser en välfärd som omfattar alla. När besparingar görs och resurserna tryter är det svårare för personal inom exempelvis socialtjänsten att följa lagens intentioner.

– Alla som har rätt till välfärd ska få det och med kvalitet. Som det är nu går krav och resurser inte ihop, säger Joakim Åsberg.

En uppmaning riktas till riksdag och regering att säkerställa att det finns förutsättningar för kommuner och regioner att klara välfärdsuppdraget.

– Här och nu är läget väldigt bekymmersamt. Frågan är övermogen.

En av talarna som kommer till Rådhustorget i Umeå på lördag är Anne-Lie Bygdén, andre vice ordförande i Akademikerförbundet SSR. Det är en viktig manifestation att stå bakom, tycker hon.

– Vi får larm från våra medlemmar och förtroendevalda hela tiden. Möjligheterna att göra ett gott arbete och möta dem som behöver välfärden har blivit sämre och sämre. Det är viktigt att stå upp för det som våra medlemmar signalerar.

Joakim Åsberg berättar att det bubblar bland medlemmar i flera delar i landet och hoppas att manifestationen ska bli ett startskott för något större. Anne-Lie Bygdén hoppas också att det sprider sig till andra platser.

– Det handlar om ett politiskt ansvar och ställningstagande. Vi uppmanar politiker att sluta upp brett, långsiktigt och kontinuerligt. Vi har goda statsfinanser och det finns ingen anledning at kommuner och regioner ska svälta.

Samtidigt pågår samtal i riksdag och regering om mer pengar till kommuner och regioner. På torsdagen drev en majoritet i finansutskottet bestående av V, M, KD och SD, igenom ytterligare 2,5 miljarder kronor till välfärdssektorn, utöver de extra 5 miljarder som regeringen redan har utlovat.

Men manifestationen och kravet på satsningen på välfärden är fortfarande aktuella, säger både Joakim Åsberg och Anne-Lie Bygdén. Det krävs långsiktiga satsningar, anser de.

– Vi välkomnar att debatten förs på nationell nivå. Men vi eftersöker också en ansvarsfull politik med det långsiktiga perspektivet i hur vi ska klara det här. Där är vi inte ännu, säger Joakim Åsberg.

Förbundet har en längre tid efterlyst mer pengar till välfärden, men har uttryckt kritik mot de senaste utspelen från oppositionen. De 2,5 miljarder kronor som oppositionen vill ge till kommuner och regioner ska nämligen finansieras bland annat genom att skrota förslagen om utvecklingstid och ingångsavdrag.

”Obegripligt” twittrar Akademikerförbundet SSR, att Vänsterpartiet ”offrar” utvecklingstid för det som förbundet kallar en ohelig allians med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Reformen skulle kunna göra att utlandsutbildade akademiker skulle kunna få de jobb de är utbildade för, anser förbundet.

 

 

Oppositionen i riksdagen hoppas att förslaget om extra budget som lades av V, M och KD och har stöd från SD, ska upp för beslut i riksdagen i februari.

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Nya sätt att arbeta krävs för att stoppa bidragsbrotten

VÄLFÄRDSBROTT Nästan 15 miljarder kronor per år betalas ...
6 september, 2023

Akademikerförbundet SSR: Socialtjänsten glöms bort i...

LAGSTIFTNING Att kommunerna får mer ansvar för det brot...
6 september, 2023

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Akademikerförbundet SSR diskuterar framtid...
31 augusti, 2023

Akademikerförbundet SSR: ”Man rycker undan mat...

POLITIK Tilliten till socialtjänsten hotad om anmä...
31 augusti, 2023