5 februari, 2019

Lönesamtal: Hur går snacket hos er?

I årets första nummer av Akademikern gräver vi guld: lönesamtal och lön är temat. Vad kan du förvänta dig av samtalet med chefen? Får du lön för mödan?

aka_1901_omslag_dubbelt

Foto: Erika Weiland

I början av året är det för många dags för det årliga samtalet om pengar och att få betalt för sin arbetsinsats är viktigt. Det visar Akademikerförbundet SSR:s medlemsundersökningar. Men där syns också att medlemmarna inte är lika nöjda med lönen som tidigare. Det finns ett glapp mellan upplevd prestation och ersättning.

I årets första nummer av Akademikern fördjupar vi oss i samtal om lön. Om skillnaden mellan att förhandla lön som nyanställd och att föra en dialog om lön år för år. Om utvecklingssamtal, lönesamtal och lönesättande samtal. Om individuell differentierad lönesättning, som är den vanligaste modellen i dag och som innebär att det är din arbetsinsats och ditt resultat som ska ligga till grund för löneökningen. Vi kollar också på hur parterna tillsammans arbetar med lön.

Vi har besökt energibolaget Eon där fack och arbetsgivare har tagit ett steg tillbaka och gett chefer och medarbetare hela makten över lönesamtalet. Personalvetaren Gunilla Holmgren berättar hur HR arbetar i bakgrunden för att se till att alla har den kunskap och de verktyg som behövs för att det ska fungera.

Samhällsvetaren Jasmine Pishnemazi berättar att när hon fick sitt första jobb efter examen fick hon ett kontrakt med en förifylld lön av den kommunala arbetsgivaren. Men Jasmine Pishnemazi visste att hon hade rätt att förhandla. Hon vägrade att skriva på och när de diskuterat klart hade hon fått upp lönen flera tusen kronor.

Utöver temat hittar du mycket annan spännande läsning:

  • Så funkar det: Fixa falksyn framför skärmen med terminalglasögon.
  • Spaning: Grönt är skönt – Här får miljöfrågor plats i kollektivavtalet.
  • Vi svarar: Får arbetsgivaren avsluta min tidsbegränsade anställning i förtid?
  • Min väg: Samhällsvetaren Matilda Axelsson drömde om att jobba i Afrika men följde magkänslan och drog till Kina. Den omvägen tog henne hela vägen till målet. Nu stöttar hon afrikanska chefer att leda hållbart och jämställt.

Akademikern nummer 1 2019 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker: chefred@akademiker.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

Åsa Bolmstedt

Läs även

Välkommen till Akademikerns nyhetsbrev

I juni lanserade Akademikern en ny sajt. Nu sparkar vi också igång ...
25 augusti, 2021

Ledare: ”Nu lyfter vi frågan tillsammans”


30 juni, 2021

Ledare: ”Välkommen till nya akademikern.se”


8 juni, 2021

Hur snabbt snurrar det hos er?

Kaos och kollaps. På en del håll snurrar p...
6 februari, 2018