10 april, 2019

Lista: 10 framtidsjobb för akademiker

Dna-coach, gig-manager eller robotpersonlighetsdesigner? Framtidsutsikterna för akademiker – särskilt beteendevetare – är goda, enligt en ny rapport från Trygghetsrådet.

robot

Är du beteendevetare, samhällsvetare eller socionom behöver du inte oroa dig för att bli arbetslös i framtiden. Tvärtom kan du räkna med många nya karriärmöjligheter, i alla fall om man ska tro Trygghetsrådets rapport Framtidens arbetsliv.

– Det har tidigare varit mycket fokus på jobb som försvinner. Men vi ser att behovet av människor kommer att öka på arbetsmarknaden. Människor som kan ta etiskt medvetna beslut, vara kreativa, empatiska och ansvarstagande. Allt sådant blir än viktigare när robotar tar över fler och fler uppgifter, samtidigt som vi ska klara klimathot och fokusera mer på hälsan när fler lever längre, berättar Claes Åberg, kommunikationschef på TRR.

Rapporten bygger på några av de stora förändringar som sker i arbetslivet just nu, digitalisering, urbanisering och automatisering, i kombination med ett ökat fokus på hälsa och hållbarhet.

En av slutsatserna i rapporten är att dessa trender kommer att ge upphov till tio helt nya yrken de kommande åren. Några som kommer att passa beteendevetare och samhällsvetare särskilt bra är dessa tre: 

Gig-manager: allt fler blir egenföretagare och frilansare i framtiden vilket kommer att öka risken för utbrändhet och en ojämn inkomst. En gig-managers uppgift kommer då vara att hjälpa gigare att få en mer hållbar verksamhet och arbetstillvaro genom att hantera både praktiska och mentala delar i arbetslivet. Tänkbar kompetens för denna tjänst är bland annat ekonomi, juridik, psykologi och arbetslivshälsa. 

Dna-coach: hälsa- och sjukvård blir allt mer individualiserat vilket, tillsammans med den tekniska utvecklingen, ger upphov till att allt mer hälsodata genereras. Men vem ska tyda all data och ge rekommendationer utifrån den? En dna-coach givetvis! Som dna-coach ska du kunna ta fram livsstils- och kostråd som är anpassade för att den enskilda individen ska må bra, både psykiskt och fysiskt. Viktig kompetens för denna yrkesgrupp är bland annat beteendevetenskap och psykologi. 

Robotpersonlighetsdesigner: Rollen väntas växa fram i takt med att sociala robotar blir ett allt vanligare inslag på arbetsplatser, något som i sin tur kommer att kräva personer som utvecklar och designar deras personligheter. Exempel på kompetens för detta yrke är bland annat sociologi och beteendevetenskap. 

Ska man tro rapporten ser framtiden alltså ljus ut för Akademiker. Men det finns även en del fackliga utmaningar – framför allt till följd av att egenföretagande och ”gig” väntas ersätta fasta anställningar och att kraven på flexibilitet även kommer att öka hos de som är anställda. Detta i sin tur kommer att kräva helt nya typer av trygghetssystem och lösningar för ett hållbart arbetsliv. 

Hela listan:

1. Distansare: Tack vare etableringen av AR och VR kan allt fler yrken utföras på distans. En distansare kan till exempel vara en tekniker eller montör. 

2. Gig-manager: Allt fler kommer att vara egenföretagare och ”gigare” i framtiden. En gig-mannager hjälper ”gigarna” att få en mer hållbar verksamhet och arbetstillvaro.

3. Robotpersonlighetsdesigner: Robotar blir ett allt vanligare inslag på arbetsplatser, en robotpersonlighetsdesigner utvecklar och designar sociala robotars personligheter.

4. Kulturflätare: Framtidens arbetsliv kommer att vara mer sammankopplat och nätverksorienterat. I dessa sammanhang behövs en extern part som kan hantera och underlätta både vad gäller praktiska och kulturella aspekter – en kulturflätare helt enkelt.

5. Klimatrevisor: Många företag saknar klimatekonomisk kompetens och behöver därför en klimatrevisor för att både analysera och redovisa sina hållbarhetssatsningar samt hjälpa företaget att bli klimatpositiva. 

6. Vertikalodlare: Vertikalodlaren är framtidens bonde som arbetar väldigt lokalt, klimatsmart och tar hjälp av nya teknologier för att ta fram råvaror som är miljövänliga och hälsosamma. 

7. Etikutvecklare: Kraven på att företag tar ett samhällsansvar ökar från såväl medarbetare som konsumenter. En etikutvecklare kan hjälpa företagen med allt ifrån kommunikation kring detta till att bibehålla ett högre syfte. 

8. Molnvakt: I framtiden kommer de allra flesta företag att hantera stora mängder känslig data. Då behövs en tjänst som säkerställer att datan hanteras korrekt och behålls säker - en molnvakt. 

9. Dna-coach: En dna-coach hjälper individer att tolka hälsodata samt att ta fram individanpassade tränings-och kostupplägg, både för att minska existerande hälsoproblem samt för att verka förebyggande. 

10. Oldfluencer: I Sverige blir vi allt äldre och vår tid som pensionärer förlängs. En oldfluencer är en äldre person som delar med sig av sitt liv och inspirerar till en mer social och aktiv livsstil. 

Text: Malin Letser

Malin Letser

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024