7 januari, 2020

Läsarna: Detta var roligast på jobbet 2019

Ett nytt decennium har börjat. Men vad var roligast på jobbet under 2019? Akademikern hörde sig för med läsarna.

aka-panel

Fara Tabrizi, Mikaela Nilsson och Ludvig Rylander om vad som var roligast på jobbet förra året.

Fara Tabrizi, doktorand Mittuniversitetet:

– Det roligaste som hänt i år är att jag sökte och fick ett stipendium av Nordeas norrlandsstiftelse för att resa utomlands och jobba vid ett annat universitet under en längre period. Jag åker till Granada i Spanien ska stanna i fyra månader. Jag doktorerar i psykologi och tittar på hur vi kan förstå psykologisk flexibilitet bättre.  I Granada har de ett stort laboratorium och en del annan utrustning som inte vi har, bland annat en magnetröntgen. Under min vistelse ska jag försöka att utveckla gemensamma forskningsfrågor så att vi får ett samarbete mellan Granada och Östersund över en längre period.

 

Mikaela Nilsson, departementssekreterare Finansdepartementet:

– Jag måste säga att det var när vi till slut fick en regering. Före nyår var nog den lugnaste perioden som jag vart med om. Alla mina kollegor är väldigt ambitiösa och att då inte ha fullt lika mycket att göra skapade en känsla av att en del av oss klättrade på väggarna. Vi jobbade med de ärenden som en övergångsregering kan fatta beslut i, typ okontroversiella förvaltningsärenden. Att gå från att inte ha så mycket att göra till att äntligen komma i gång och jobba igen, med ett januariavtal som ska genomföras, var det roligaste under året.

 

Ludvig Rylander, frivårdsinspektör Stockholm:

– I september gick jag och en kollega en intern utbildning som heter ÅJS, vilket står för åskådarens roll i ett jämställt samtal, och handlar om att vi ska stävja våld och trakasserier mellan kollegor på jobbet. Nu för vi vidare utbildningen på vår arbetsplats. Vi har haft temadagar där vi praktiserat metoden och ska fortsätta att jobba med det i APT framöver. Vi akademiker tycker att vi är så bra på likabehandling, men det finns problem hos oss också. Vi var beredda på att folk skulle dra öronen åt sig, men hittills har mottagandet varit bra. Alla har jobbat aktivt med övningar och bjudit på sig själva.

Annika Clemens

Läs även

De rustar för omställning

KARRIÄR Kollegorna på Omställningsfonden förberede...
3 oktober, 2022

Håller unga borta från brott

KRIMINALVÅRDEN Frivården har fått en ny uppgift: att hind...
5 september, 2022

Beredd att få sparken om det blir maktskifte i höst

KARRIÄR Pelle Rödin är statsministerns rådgivare. ...
29 augusti, 2022

Från dörrvakt till chef på Sveriges största fängelse

KARRIÄR Jacques Mwepu, chef på Kumla-anstalten, hå...
9 maj, 2022