Nyligen presenterades Migrationsverkets nya generaldirektör. Det blir Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör som kommer att axla rollen och som efterträder den tidigare ordinarie generaldirektören Mikael Ribbenvik. Ribbenvik lämnade efter att hans sexåriga förordnande löpt ut och hans avgång, som meddelades i februari i år, fick stor uppmärksamhet, inte minst efter att Björn Söder (SD) twittrat ”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”. ”Trams”, svarade Ribbenvik. ”Olämpligt”, uttryckte migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) i sin kritik mot Söder.
Regeringen hade kunnat förlänga hans förordnande, men föga förvånande valde den att sätta sin prägel på myndigheten. Att valet föll på min högsta chef är inte särskilt överraskande, även om nyheten slog ner som en bomb. Som alltid, när det handlar om stora nyheter, får vi tjänstemän ta del av informationen samtidigt som allmänheten. Så var det till exempel även när 4500 anställda varslades om uppsägning den 30 januari 2019.
Maria Mindhammar går från en kritiserad myndighet till en annan efter sex år inom Arbetsförmedlingen, enligt mig Sveriges mest kritiserade myndighet. Hon går till en myndighet med en personalstyrka som motsvarar halva Arbetsförmedlingens (5700 anställda jämfört med 10 900 anställda år 2022) – men uppdragen påminner om varandra – att för personer, som befinner sig i en utsatt situation, fatta beslut som kan få långtgående konsekvenser för dessa. Av detta följer också låga förtroendesiffror. Arbetsförmedlingen och Migrationsverket har parkerat i botten i förtroendemätningar, där den förra de allra flesta gångerna har hamnat sist. Den tredje så kallade problemmyndigheten, Försäkringskassan, brukar hamna på platsen över.
Förutom likheter i både uppdrag och förtroendesiffror har Arbetsförmedlingen och Migrationsverket genomgått stålbad de senaste fem, sex åren där tusentals anställda har fått lämna myndigheterna och hundratals kontor har lagts ner runtom i landet som följder av en kraftigt minskad asylinvandring och beslut om en ny inriktning för Arbetsförmedlingen.
Mindhammar har varit med på Arbetsförmedlingens resa. Efter att ha inlett sin karriär inom Arbetsförmedlingen 2017 som överdirektör blev hon mitt i turbulensen som rådde inom myndigheten och i politiken, då bland annat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hotades med misstroendeförklaring, utsedd till generaldirektör i december 2019. Att hon utses till Migrationsverkets generaldirektör bör ses som ett kvitto på ett väl utfört arbete. Hon har rott den omdiskuterade privatiseringen av matchningsverksamheten i land och hanterat en coronapandemi med allt vad det inneburit för myndigheten. Antalet arbetslösa som skrev in sig ökade med nästan 50 procent, 143 000 personer, under 2020 jämfört med 2019. Lägg därtill Ukrainakriget. Mindhammar har vågat ompröva en omfattande intern organisationsförändring som inte visade sig fungera bara några år efter att den genomfördes.
Mitt första intryck av den juristutbildade Mindhammar, i rollen som överdirektör, formades av de återkommande filmer som visades på vårt intranät. Jag upplevde henne som en person med hög integritet och resultatfokus. Hon var tydlig men kändes ganska stel och byråkratisk. Det skulle visa sig att hon inte hade visat upp alla sidor som varit framgångsrika i hennes ledarskap. I det läge som myndigheten befann sig när hon tillträdde, med personalflykt och kaos så trädde Mindhammar in som den trygghet som vi anställda behövde. Hon var tydlig mot den dåvarande S-MP-regeringen, som regerade med stöd av C och L, kring vilka förväntningar man kunde ställa på myndigheten och dess anställda. Detta betydde väldigt mycket.
Mindhammar har även visat på en värme och entusiasm som har smittat av sig. Det har tagit tid att komma tillbaka efter de tuffa åren 2019–2020 och den resa myndigheten har gjort kan den tacka Mindhammar för.
Nu väntas hon vara en del i genomförandet av det som har kallats för ett paradigmskifte i svensk migrationspolitik. Lars Lööw, nu överdirektör, tar över efter Mindhammar. Det återstår att se vem som efter att Lööws vikariat löpt ut kommer att styra Arbetsförmedlingen i framtiden. Redan nu har flera personer i myndighetens styrelse bytts ut och in har personer, bland annat med koppling till näringslivet kommit.
Jag gissar att Mindhammar inte ville lämna myndigheten just nu, med så kort varsel. Samtidigt är hon trogen staten där hon varit verksam inom en rad myndigheter i snart 30 år. ”Jag är en stolt statstjänsteman”, har hon sagt. Mindhammar klipper inte banden helt eftersom hon kommer att samverka med Arbetsförmedlingen både när gäller nyanländas etablering och arbetslivskriminalitet.
Jag är övertygad om att anställda kommer att sakna Mindhammar, jag är en av dem.
Myndighetssverige, svenska politiker och Migrationsverkets personal kan vara tacksamma för att staten får behålla en kompetent ledare. Tack Maria för den här tiden och stort lycka till.
Läs mer av Johan Berg ›› Tvära kast för Arbetsförmedlingens anställda: ”En annan myndighet i dag”
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.