6 februari, 2024

Krig, kris och facklig styrka

KRÖNIKA Att hetsa fram en bild av att kriget står för dörren skapar knappast möjlighet att konstruktivt mobilisera kommuner, regioner och medborgare, skriver förbundsordförande Heike Erkers i en krönika.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Sandra Johnson

Sedan två år är Akademikerförbundet SSR medlemmar i Folk och Försvar. En förening som bildades 1940 av ungdomsförbund, arbetsmarknadens parter, folkrörelser och frivilliga försvarsorganisationer. Målet var att bygga en bro mellan samhället och försvaret. Det är lätt att förstå behovet i början av andra världskriget. April samma år ockuperar Tyskland Norge och Danmark.

Tillsammans med andra fackförbund och organisationer deltar vi för att värna civilsamhällets roll och ansvar för utvecklingen av vårt land. De senaste åren har socialtjänstens roll varit ett återkommande ämne på Folk och Försvar. Den pågående desinformationskampanjen riktad mot socialtjänsten, gängkriminaliteten, radikalisering och extremism är systemhot som måste tas på allvar.

För oss är det självklart att ta plats och stå upp för våra medlemmar och professioner. Att bidra med våra perspektiv om ett starkt demokratiskt samhälle med en stark välfärd även i kriser. Ett samhälle som kan skapa framtidstro och hopp.

Samhällsutvecklingen oroar. Ett hårdare samhälle där repressiva lagar och hårdare straff trumfar förebyggande arbete. Vi jobbar hårt för att lyfta hur förslag som en angiverilag skulle påverka våra medlemmar negativt, hur fängelse för barn är fel väg att gå och att nedskärningarna som nu sker i offentlig sektor är långsiktigt farligt för tilliten för samhället och förmågan att mobilisera.

Det är krig i Europa, förhöjt terrorhot och allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Jag skriver denna krönika på väg hem från vårt första Folk och försvar. Inledningsvis konstruktiva inlägg med stort fokus på områden där våra medlemmar arbetar. Allt eftersom tiden gick skruvades tonläget upp. Såväl politiker som Försvarsmakten lyckades snabbt vända retoriken.

Att hetsa fram en bild av att kriget står för dörren skapar knappast möjlighet att konstruktivt mobilisera kommuner, regioner, medborgare. Rätt snart kom signaler om oroliga barn som via TikTok hört att det ”kommer att bli ett krig”. Perspektivet fred och säkerhet lyste med sin frånvaro. Vi har ett ansvar att bredda perspektiven, sansa retoriken och lyfta säkerhet i kris, för fred, framtidstro och hopp.

Politiken gör det enkelt för sig när det kommer till finansiering. Svaret var att det måste ske prioriteringar, mycket får stå tillbaka. Det är läge att införa en beredskapsskatt för att rädda välfärden samtidigt som en större del av budgeten läggs på rättsväsende och försvar. Förbundet genomförde en opinionsundersökning; det visar sig att det finns folkligt stöd för att införa en beredskapsskatt. Att under ett år betala en procent högre skatt för att rädda välfärden från nedskärningar samtidigt som rättsväsendet och försvaret växer.

Vi är ett starkt och modigt förbund. Vi vilar på en stark värdegrund och håller ihop, i tider av osäkerhet är det av största vikt. Att vi finns där för varandra men också att vi tar kampen för det vi står för.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Krönika: Problem eller utmaning?

KRÖNIKA Varför använder arbetsgivare ofta försköna...
18 april, 2023

Krönika: ”Har skolkuratorerna blivit en del av New p...

KRÖNIKA Kan skolkuratorer minska köerna till Bup? ...
13 mars, 2023

”Dålig arbetsmiljö kostar pengar”

KRÖNIKA Det vore samhällsekonomiskt lönsamt att ge...
8 februari, 2023

Krönika: ”Åldrad och fattig, men rak i ryggen”

KRÖNIKA Charlotte Ortiz Falk, socialsekreterare i ...
17 januari, 2023