23 mars, 2023

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av jobbet är långt fler än de dödsolyckor som rapporteras. Jobbstressen leder varje år till drygt 700 dödsfall och en ny rapport visar att många självmord har sin grund i mobbning på jobbet.

269747-working-overhours-or-preparing-to-exam

Ungefär 3 000 personer per år dör på grund av exponeringar de har varit utsatta för på arbetet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Varje år dör mellan 30 och 50 personer i arbetsplatsolyckor, men en ny rapport från Arbetsmiljöverket visar att det totala antalet personer som dör till följd av ohälsosamma arbetsmiljöer är långt större än så. Exempelvis dör drygt 700 personer av jobbstress varje år. Andra faktorer på arbetsplatsen som på sikt kan leda till för tidig död är skiftarbete, damm och motoravgaser.

– Ungefär 3 000 personer per år dör på grund av exponeringar de har varit utsatta för på arbetet. Det innebär att i dag kommer åtta eller nio personer att dö en för tidig död på grund av vad de har varit utsatta för i arbetslivet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

I rapporten har också självmord undersökts särskilt. Och det visar sig att det finns samband mellan å ena sidan självmord och självmordsförsök och å andra sidan både jobbstress och mobbning på jobbet.

– En del självmord i Sverige beror på att man kränks eller mobbas på sitt jobb. Sambandet mellan kränkande särbehandling och självmord har stärkts, säger Bengt Järvholm, senior professor vid Umeå universitet och författare till rapporten.

Ungefär en av tio blir mobbade på jobbet och här finns mer att göra från arbetsgivarens sida för att förebygga det. Dödsfallen går att förebygga, enligt Arbetsmiljöverket som jobbar med en nollvision.

– Man kan se att många gånger kan de här effekterna förebyggas. Arbetsmiljö är väldigt viktigt, säger Erna Zelmin.

För att kunna förebygga dödsfall kopplat till jobbet krävs mer kunskap om riskfaktorer, framför allt bland chefer på arbetsplatserna. Varje arbetsplats behöver ha bra rutiner för det förebyggande arbetet, men det krävs kunskap både om själva verksamheten och om hur man minska riskfaktorerna för dödsfall, säger Bengt Järvholm.

– Alla i chefsposition bör ha kunskap om detta för att kunna använda det på sin arbetsplats. Jag tror att man måste jobba med den här typen av frågor långsiktigt för att höja kunskapsläget hos de personer som kommer ut och ska leda olika organisationer.

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att arbeta för en nollvision.

– Det finns tydliga signaler till oss, men också till parterna och till arbetslivet. Alla aktörer måste hjälpas åt, säger Erna Zelmin.

– Det är ute i arbetslivet, på den lokala arbetsplatsen som det här arbetet ska utföras.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: ”Vi kan inte blunda för skolans allvarliga b...

DEBATT Knappa resurser till elevhälsan en orsak t...
13 september, 2024

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Forskaren: ”Hjärnan behöver ständigt starta om”

ARBETSMILJÖ Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut ...
10 september, 2024


Läs även

Drömmen om kortare arbetstid

SPANING Efter ett halvt sekel med 40-timmarsvecka ...
5 augusti, 2024

Ny guide för hbtqi-vänliga arbetsplatser

LIKABEHANDLING Hur arbetar man inkluderande för att motve...
30 juli, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024