31 augusti, 2022

Medlingsinstitutet: ”Svårt läge i årets lönerörelse”

EKONOMI Hur påverkar den skakiga ekonomin lönebildningen? Extremt osäkert läge – med risk för ytterligare sänkta reallöner, menar Medlingsinstitutets ekonom Petter Hällberg.

Illustration av hur inflationen pressar upp priserna på matvaror

Osäkert läge i höstens avtalsrörelse. Vad händer med lönerna när inflationen stiger och köpkraften minskar?

Foto: Getty

Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet.

Effekterna av pandemin och kriget i Ukraina har skapat en situation där inflationen i Sverige är ovanligt hög. Höjda priser på energi, varor och tjänster slår hårt mot hushållen, och har bidragit till att reallönerna (lönernas köpkraft) har minskat med hela 5,5 procent. Något som kan påverka kommande avtalsrörelse.

– Tittar man på nuläget är alla länder i hela världen påverkade av en extremt stark prisuppgång. Energikrisen är ett faktum, och den leder till ökade kostnader för alla hushåll. Men det handlar inte bara om den direkta elförbrukningen, energi behövs också för att tillverka saker, och när energipriset går upp blir mängder av varor dyrare, säger Petter Hällberg, nationalekonom på statliga Medlingsinstitutet.

En naturlig reaktion bland löntagarna är att försöka kompensera sig för höjda priser med höjda löner, samtidigt som både facken och arbetsgivarna vill undvika en pris- och lönespiral, menar han.

– Det finns numera ett inflationsmål att förhålla sig till, dessutom är parterna väl inlästa på historien. Få vill nog tillbaka till 1970- och 80-talet då lönebildningen fungerade dåligt i Sverige. På den tiden var lösningen att facken krävde kompensation för att inflationen var så hög, vilket ledde till löneökningar på 10 uppåt 15 procent. Problemet var bara att det ledde till ännu högre inflation som i praktiken åt upp löneökningarna.

Det så kallade Industriavtalet kom till 1997, vilket innebär att industrins parter ska förhandla först och bestämma nivån på löneökningarna – det så kallade märket. Något som alla andra avtal sedan ska rätta sig efter.

"Vi har varit igenom kriser förut, senast under pandemin 2020, och även då fanns det en samsyn."

Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet

– Industrin har fått en normerande roll i avtalsrörelsen och vi har bakom oss 25 år av stabilitet och reallöneökningar för de anställda. Innan dess stod reallönerna stilla, men sedan avtalet kom till har reallönerna gått upp över 67 procent. Just den låga inflationen och på många sätt en bibehållen konkurrenskraft har talat för lönebildningsmodellen. Just nu är läget såklart osäkert generellt, vilket försvårar förutsättningarna, säger Petter Hällberg och fortsätter.

– Dock vi har varit igenom kriser förut, senast under pandemin 2020, och även då fanns det en samsyn om att hålla sig inom normeringen. Samtidigt ­– med ökande priser kommer nog facken att vilja förhandla om löneökningar som är legitima i förhållande till företagens vinstutveckling. Dock kan minskad efterfrågan och stigande räntor snabbt ändra företagens utsikter.

Hur påverkar inflationen lönebildningen framåt?

– De flesta parter jobbar för att hålla nere inflationen och anpassa sig efter exportindustrins bedömning av de kommande åren och märket som de sätter. Men vad som händer om inflationen håller i sig en längre tid är svårt att säga. Blir det fortsatt energikris med en kraftig global nedgång i efterfrågan som följd, eller lättar det och vi rör oss mot en högkonjunktur igen? Hur det kommer att se ut om ett halvår och vidare framåt år extremt osäkert. De flesta prognoser indikerar sämre tider, men framför allt nämns osäkerheten. Skulle vi hamna i ett läge med ihållande hög inflation blir det allt svårare att värna reallönerna.

Läs mer >> Medlingsinstitutet: Reallönerna sjunker

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Nytt varsel på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLING Fortsatta nedskärningar väntar på Arbetsfö...
13 mars, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Vad är det för skillnad på flextid och övertid?

EXPERTEN SVARAR Nours kollegor behöver regelbundet jobba ö...
8 februari, 2024