"Jag är glad att jag bytte jobb nu när vi börjat återvända till arbetsplatserna."
Hanna Ljungberg
I mars 2021 arbetade Hanna Ljungberg som huvudskyddsombud för Akademikerförbundet SSR och arbetsmiljösamordnare för Saco i Malmö stad. I september bytte hon tjänst jobbar nu som arbetsmiljöspecialist på Studenthälsan vid Malmö universitet.
Har ni återvänt till kontoret nu?
– När jag slutade på Malmö stad så jobbade vi fortfarande väldigt mycket hemifrån, men hade börja ha en del av våra interna möten på kontoret. Jag är glad att jag bytte jobb nu när vi börjat återvända till arbetsplatserna. Det är lättare att förstå det nya jobbet när man fysiskt kan röra sig i lokalerna och träffa människor. För ett år sedan hade det varit en längre startsträcka att komma som ny. På Studenthälsan vid Malmö universitet jobbade de tidigare hundra procent hemifrån. Under september har det varit ok att vara på plats lite grann. Från nu i oktober har vi en hybridlösning. Vi jobbar hemifrån måndag och fredag och är på plats tisdag, onsdag och torsdag.
Hur känns det?
– För mig är det ju inte som att återvända till kontoret. Det är första gången jag kommer hit och träffar mina nya kollegor. Jag träffade många av dem för första gången på en after work nyligen. Förut sades det att det var ”bra att få ett ansikte på varandra”. Nu under pandemin har vi bara sett varandras ansikten under videomöten. Att vi träffas innebär också att vi ”får ben på varandra”.
Hur kommer ni att arbeta framöver?
– Jag tror att alla framåt behöver vara ödmjuka inför att övergången kommer att ta tid och att vi får prova oss fram. Många chefer tänker säkert; nu kanske vi kan spara in på lokaler när fler kommer att arbeta hemifrån. Det är möjligt att det landar där. Jag tror dock att man ska ha is i magen och inte göra för stora förändringar för snabbt. Det måste göras med omdöme. Det är mycket man måste komma överens om först kring eventuellt förändrade arbetssätt. Att vissa möten kommer att vara fysiskt på plats och andra digitala kräver att vi gör utrymme för det i kalandern. När arbetet skett på distans har möten ofta kunnat börja och sluta samtidigt. Framåt kommer vi att arbeta både hemifrån och på plats med digitala och fysiska möten.
Vad har du och ni lärt dig under pandemin, som ni tar med er framöver?
– Mod och handlingskraft. Att det går att förändra saker om man vill. Att vissa processer inte behöver dras i långbänk. Sedan tror jag också att vi har petat lite på normen för hur arbete ska se ut under pandemin. Vi har till exempel haft en hel del promenadmöten och försökt jobba utomhus. Det här många hälsofördelar, visar forskning.
"Jag upplever att det har vänt sedan sist. Nu har jag anställt en tjej och börjar växla upp."
Jonna Burefjord
Jonna Burefjord driver två egna företag. Ett av dem är Oh My Management som säljer HR-tjänster. Hon hade nyligen startat upp sin verksamhet när pandemin började. Ifjol när många av konsultuppdragen drogs in var hon nära att kasta in handduken. Nu har hon fått in många nya kunder, fördubblat sin omsättning och det ekonomiska läget ser bättre ut.
– Jag upplever att det har vänt sedan sist. Nu har jag anställt en tjej och börjar växla upp. Jag är så stolt över mig själv. Att jag faktiskt fortsatte kämpa på.
Har ni återvänt till kontoret?
– Under hela pandemin har vi jobbat hemma. Jag sa upp våra platser på ett kontorshotell i Gävle. I september gick vi tillbaka till kontoret igen. När vi började få signaler om att våra kunder började gå tillbaka och jobba på plats igen ville vi vara snabba så att vi inte skulle stå utan kontor. Nu har vi flyttat in på Sandbacka Science Park i Sandviken och utgår därifrån. Vi är också tillbaka på kontorshotellet i Gävle igen.
Hur känns det att vara tillbaka?
– Det känns helt fantastiskt. Jag får så mycket energi genom mina relationer. Jag hade inte klarat av att sitta hemma längre än så här.
Vad har du eller ni lärt er under pandemin, som ni tar med er framöver?
– Hur mycket som helst. Att vara uthållig och inte tappa tron på att det kommer att lösa sig. Att våga stå på sig och veta sitt värde. Vi har också blivit mindre platsberoende i vårt arbete. Jag har kunnat genomföra många olika uppdrag parallellt, där jag tidigare lagt mycket tid på och resor mellan möten. Jag har åtagit mig uppdrag som är fem timmars resa från Sandviken. Jag tror att det kommer finnas förväntan om att vara mer flexibel framöver. Det kommer inte längre vara ett krav att vara på plats på jobbet mellan klockan 8-17 varje dag.
"Företaget tvingar ingen till kontoret."
Linda Berg
Linda Berg jobbade i början av pandemin som HR-ansvarig på godisproducenten Storcks svenska försäljningskontor. Nu är hon anställd som People Strategy Manager på det globala företaget Publicis Sapient som arbetar med digital business transformation. Hon ansvarar för HR-frågor på företagets nordiska enhet som har tre kontor i Sverige och ett i Danmark.
Har ni återvänt till kontoret nu?
– Vi är cirka 130 medarbetare på min hub. Vi har nästan inte haft några alls på kontoret under pandemin. Nu får vi återvända. Tanken är att vi ska ha en hybridmodell framöver. Men resterande tid av året är det upp till den anställde att bestämma om arbetet förläggs hemma eller på kontoret. Företaget tvingar ingen till kontoret. I vissa länder har det varit fritt fram att återvända till kontoret ganska länge. I Danmark till exempel tog de bort restriktionerna redan den 1 augusti, så även om vi har globala restriktioner så har dessa varit anpassade på lokal nivå.
Hur jobbar du?
– Jag kommer troligtvis att jobba tre dagar i veckan på kontoret. Jag jobbar gärna hemma mötesintensiva dagar eftersom jag har mycket internationella möten. Har jag möten med kollegor på kontoret så sitter jag naturligtvis där. Jag föredrar att jobba på kontor, men vill då välja dagar med luft i schemat så jag kan finnas där för kollegorna på plats.
Hur känns det att vara tillbaka?
– När riktlinjerna släpptes var det många som ville träffa sina kollegor. Jag tycker att det känns underbart att kunna vara tillbaka på kontoret. Jag är en extrovert person och behöver den energin. Men vi har också gjort undersökningar internt. Då har det visat sig att de allra flesta vill fortsätta kunna jobba hemma. Det känns också fantastiskt att jag jobbar på ett bolag som bryr sig om vad de anställda tycker, respekterar vår åsikt och inte bara säger; ni ska tillbaka till kontoret, punkt.
Hur kommer ni att arbeta framöver?
– Från årsskiftet kommer vi lansera nya riktlinjer. Då kommer det nog bli så att vi gärna ser att alla är inne på kontoret en eller två gånger i veckan. Från ett företagsperspektiv är det viktigt att ses för att bygga en företagskultur. Det är också viktigt för engagemang och trivsel på arbetsplatsen. Men det är arbetsuppgifterna som avgör. När det är bättre att jobba hemifrån så kan man göra det. Det är en överenskommelse mellan dig din närmsta chef, projektledare och kunden.
Vilka lärdomar tar ni med er från hur ni arbetat under pandemin?
– Massor. Till exempel hur mycket arbete som går att utföra hemifrån och att vi inte behöver göra så många tjänsteresor. Många möten går lika bra att ha digitalt.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.