23 mars, 2022

Konferens kan bli facklig energiboost

FÖRBUNDET På lördag, den 26 mars, är det dags för Akademikerförbundet SSR:s ordförandekonferens. Hanna Ljungberg i Skåne ser fram emot att få en ”facklig energiboost”.

Facklig energiboost. Illustration: Getty

Utredningen ”Tillsammans fortsätter vi växa” är en av frågorna som ska diskuteras.

Illustration: Getty

Ordförandekonferensen

  • Ordförandekonferensen är ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen och ska hållas minst en gång varje år, enligt paragraf 14 i Akademikerförbundet SSR:s stadgar. Undantaget är år då det hålls kongress.
  • Vid konferensen deltar ordförande eller vice ordförande från distriktsföreningarna samt studentrådet. Även förbundsstyrelsen och förbundsdirektören ska närvara.
  • På ordförandekonferensen kan fyllnadsval göras om någon förtroendevald slutar innan mandatperioden är slut. Studentrådet har inte rösträtt.

Just nu pågår förberedelserna för Akademikerförbundet SSR:s ordförandekonferens för fullt runt om i landet. Ett 60-tal  personer väntas delta. Pandemin gör att den ordinarie konferensen blir till en digital endagsträff. Men ytterligare en ordförandekonferens planeras att hållas fysiskt en helg i maj

Hanna Ljungberg, ordförande Akademikerförbundet SSR:s distriktsförening i Skåne.En som ser fram emot en konferens på plats är Hanna Ljungberg, som är ordförande i Skåne.

– Nu är det ett tag sedan vi alla träffades och samtalen när vi ses fysiskt blir helt annorlunda än när vi ses digitalt, säger hon.

Hur har ni förberett er inför ordförandekonferensen?

–  En av de stora frågorna som det är sagt att konferensen ska handla om är utredningen ”Tillsammans fortsätter vi växa.” Den handlar om hur förbundet behöver arbeta och vara organiserat för att stötta våra medlemmar på bästa sätt, men också hur vi kan ge stöd åt våra lokala förtroendevalda så att de i sin tur kan göra mer för medlemmarna på arbetsplatserna, säger Hanna Ljungberg, och fortsätter:

– Inför ordförandekonferensen har styrelsen för distriktsföreningen i Skåne bjudit in förtroendevalda från lokalföreningarna till lunchmöten för att höra mer om hur de upplever sitt fackliga uppdrag, vad som är svårt, vad de upplever att de får bra stöd i från förbundet och vad som kan bli bättre. Det har varit väldigt givande samtal och jag har fått mycket med mig som jag kan föra vidare, både kring det som är bra och det som kan utvecklas.

Vad förväntar du dig av konferensen?

– Jag hoppas på att få en facklig energiboost och att få nya idéer av att prata med andra. Det är något speciellt att sitta ner med personer som kämpar för samma saker runt om i landet. Vi har olika perspektiv, roller och förutsättningar, men ändå jobbar vi tillsammans som ett förbund. Oavsett om konferensen blir digital eller fysisk, så hoppas jag att vi får bra samtal och lämnar med en tydlig bild över vad som är på gång i förbundet och vad vi ska arbeta med framåt, säger Hanna Ljungberg.

Carin Fock

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024