4 maj, 2022

Heike Erkers: ”Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här”

UKRAINA Varje onsdag sedan slutet av februari har Akademikerförbundet SSR liksom många andra demonstranter samlats utanför den ryska ambassaden i Stockholm för att protestera mot Putins krig i Ukraina.

Demonstranter protesterar mot Putins krig på Fria Ukrainas plats utanför den Ryska ambassaden i Stockholm.

Demonstranterna skanderar slagord mot ryska ambassaden under demonstrationen på Fria Ukrainas plats i Stockholm.

Foto: Stefan Karlsson.

Heike Erkers porträttare– Förbundsstyrelsen var här förra onsdagen. Studentinformatörerna har varit här tidigare. Alla som kan från oss brukar gå hit. Ibland är vi jättemånga, ibland är vi ett par stycken. Vi står med vårt banér och våra skyltar och visar att förbundet är här. Det är viktigt att visa det, säger förbundsordförande, Heike Erkers, med ett plakat i handen.

– Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här och visade solidaritet med det ukrainska folket. Det har varit viktigt för oss från Akademikerförbundet SSR.

Just den här onsdagen talar bland andra Svenska Akademiens Peter Englund och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), och den ukrainska sångerskan Shayri framför Ukrainas nationalsång.

Peter Englund, författare och ledamot i Svenska Akademien, var en av dagens talare.

Bakom onsdagsdemonstrationerna står Facebook-gruppen Stoppa Putins krig, som skapats av ett kompisgäng med rötter i Svenska Freds. Gruppen är partipolitiskt och organisatoriskt oberoende.

Peter Ingvarsson porträttare– Vi är väldigt noga med att talarna ska representera olika delar av civilsamhället. Vi vill inte ha politisk kantring åt något håll. Vi har haft talare från de allra flesta politiska partierna och fått ett fantastiskt stöd från den breda fackföreningsrörelsen, säger Peter Ingvarsson, tidigare ordförande för Akademikerförbundets SSR:s lokalförening i Tyresö och en av de drivande bakom Facebook-gruppen.

Skådespelerskan Sofia Helin, tidigare ärkebiskop KG Hammar, före detta kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), Saco-ordförande Göran Arrius, Akademikerförbundet SSR:s, Visions, Lärarförbundets, Journalistförbundets, Vårdförbundets, IF Metalls och Fackförbundet Scen & Films ordförande har stått på talarlistan tidigare onsdagar. Nästa vecka ska tidigare statsminister Stefan Löfven (S) dyka upp i talarstolen. För demonstrationerna kommer att fortgå.

– Vi har fått tillstånd att demonstrera varje onsdag fram till sommaren. Det är jätteviktigt att det svenska samhället kraftigt tar avstånd från kriget, säger han.

Medlemsinsamling till stöd för Ukraina

Att Putins krig i Ukraina är en fråga som engagerar Akademikerförbundet SSR märks inte bara vid demonstrationer. Det framkommer också genom förbundets medlemsinsamling till stöd för Ukraina. Förbundets Solidaritetsfond har hittills skänkt över en halv miljon kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR, och tiotusentals kronor till Röda Korset och Palmecentrets Ukraina-insamling.

Källa: Akademikerförbundet SSR

Stefan Karlsson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Strejken är avblåst

STREJKVARSEL Under fredagskvällen tecknade Klarna kolle...
3 november, 2023

Detta gäller om det blir strejk

STREJKVARSEL Hur går det till och vad gäller för medlem...
3 november, 2023

Historiskt om strejken bryter ut

STREJKVARSEL Inte sedan 1986 har Akademikerförbundet SS...
3 november, 2023

Oroade medlemmar på Klarna hör av sig till förbundet

STREJKVARSEL Sedan Akademikerförbundet SSR har varslat ...
3 november, 2023