4 maj, 2022

Heike Erkers: ”Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här”

UKRAINA Varje onsdag sedan slutet av februari har Akademikerförbundet SSR liksom många andra demonstranter samlats utanför den ryska ambassaden i Stockholm för att protestera mot Putins krig i Ukraina.

Demonstranter protesterar mot Putins krig på Fria Ukrainas plats utanför den Ryska ambassaden i Stockholm.

Demonstranterna skanderar slagord mot ryska ambassaden under demonstrationen på Fria Ukrainas plats i Stockholm.

Foto: Stefan Karlsson.

Heike Erkers porträttare– Förbundsstyrelsen var här förra onsdagen. Studentinformatörerna har varit här tidigare. Alla som kan från oss brukar gå hit. Ibland är vi jättemånga, ibland är vi ett par stycken. Vi står med vårt banér och våra skyltar och visar att förbundet är här. Det är viktigt att visa det, säger förbundsordförande, Heike Erkers, med ett plakat i handen.

– Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här och visade solidaritet med det ukrainska folket. Det har varit viktigt för oss från Akademikerförbundet SSR.

Just den här onsdagen talar bland andra Svenska Akademiens Peter Englund och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), och den ukrainska sångerskan Shayri framför Ukrainas nationalsång.

Peter Englund, författare och ledamot i Svenska Akademien, var en av dagens talare.

Bakom onsdagsdemonstrationerna står Facebook-gruppen Stoppa Putins krig, som skapats av ett kompisgäng med rötter i Svenska Freds. Gruppen är partipolitiskt och organisatoriskt oberoende.

Peter Ingvarsson porträttare– Vi är väldigt noga med att talarna ska representera olika delar av civilsamhället. Vi vill inte ha politisk kantring åt något håll. Vi har haft talare från de allra flesta politiska partierna och fått ett fantastiskt stöd från den breda fackföreningsrörelsen, säger Peter Ingvarsson, tidigare ordförande för Akademikerförbundets SSR:s lokalförening i Tyresö och en av de drivande bakom Facebook-gruppen.

Skådespelerskan Sofia Helin, tidigare ärkebiskop KG Hammar, före detta kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), Saco-ordförande Göran Arrius, Akademikerförbundet SSR:s, Visions, Lärarförbundets, Journalistförbundets, Vårdförbundets, IF Metalls och Fackförbundet Scen & Films ordförande har stått på talarlistan tidigare onsdagar. Nästa vecka ska tidigare statsminister Stefan Löfven (S) dyka upp i talarstolen. För demonstrationerna kommer att fortgå.

– Vi har fått tillstånd att demonstrera varje onsdag fram till sommaren. Det är jätteviktigt att det svenska samhället kraftigt tar avstånd från kriget, säger han.

Medlemsinsamling till stöd för Ukraina

Att Putins krig i Ukraina är en fråga som engagerar Akademikerförbundet SSR märks inte bara vid demonstrationer. Det framkommer också genom förbundets medlemsinsamling till stöd för Ukraina. Förbundets Solidaritetsfond har hittills skänkt över en halv miljon kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR, och tiotusentals kronor till Röda Korset och Palmecentrets Ukraina-insamling.

Källa: Akademikerförbundet SSR

Stefan Karlsson

Läs även

Starka reaktioner på artikel om Sacos inställning till SD

POLITIK Akademikerförbundet SSR förtydligar: "Det handlar inte om sama...
5 oktober, 2022

SD diskuteras inom Saco:s styrelse

POLITIK SD:s framgångar i valet har lett till tung...
4 oktober, 2022

Heike Erkers: ”Kraven på rätt kompetens ökar&#...

FÖRBUNDET Det nya omställningsavtalet säkrar möjligh...
28 september, 2022

Maktens kvinnor ständigt ifrågasatta

LEDARSKAP ”Kvinnor som tar minsta snedsteg åker ut m...
26 september, 2022