4 maj, 2022

Heike Erkers: ”Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här”

UKRAINA Varje onsdag sedan slutet av februari har Akademikerförbundet SSR liksom många andra demonstranter samlats utanför den ryska ambassaden i Stockholm för att protestera mot Putins krig i Ukraina.

Demonstranter protesterar mot Putins krig på Fria Ukrainas plats utanför den Ryska ambassaden i Stockholm.

Demonstranterna skanderar slagord mot ryska ambassaden under demonstrationen på Fria Ukrainas plats i Stockholm.

Foto: Stefan Karlsson.

Heike Erkers porträttare– Förbundsstyrelsen var här förra onsdagen. Studentinformatörerna har varit här tidigare. Alla som kan från oss brukar gå hit. Ibland är vi jättemånga, ibland är vi ett par stycken. Vi står med vårt banér och våra skyltar och visar att förbundet är här. Det är viktigt att visa det, säger förbundsordförande, Heike Erkers, med ett plakat i handen.

– Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här och visade solidaritet med det ukrainska folket. Det har varit viktigt för oss från Akademikerförbundet SSR.

Just den här onsdagen talar bland andra Svenska Akademiens Peter Englund och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), och den ukrainska sångerskan Shayri framför Ukrainas nationalsång.

Peter Englund, författare och ledamot i Svenska Akademien, var en av dagens talare.

Bakom onsdagsdemonstrationerna står Facebook-gruppen Stoppa Putins krig, som skapats av ett kompisgäng med rötter i Svenska Freds. Gruppen är partipolitiskt och organisatoriskt oberoende.

Peter Ingvarsson porträttare– Vi är väldigt noga med att talarna ska representera olika delar av civilsamhället. Vi vill inte ha politisk kantring åt något håll. Vi har haft talare från de allra flesta politiska partierna och fått ett fantastiskt stöd från den breda fackföreningsrörelsen, säger Peter Ingvarsson, tidigare ordförande för Akademikerförbundets SSR:s lokalförening i Tyresö och en av de drivande bakom Facebook-gruppen.

Skådespelerskan Sofia Helin, tidigare ärkebiskop KG Hammar, före detta kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), Saco-ordförande Göran Arrius, Akademikerförbundet SSR:s, Visions, Lärarförbundets, Journalistförbundets, Vårdförbundets, IF Metalls och Fackförbundet Scen & Films ordförande har stått på talarlistan tidigare onsdagar. Nästa vecka ska tidigare statsminister Stefan Löfven (S) dyka upp i talarstolen. För demonstrationerna kommer att fortgå.

– Vi har fått tillstånd att demonstrera varje onsdag fram till sommaren. Det är jätteviktigt att det svenska samhället kraftigt tar avstånd från kriget, säger han.

Medlemsinsamling till stöd för Ukraina

Att Putins krig i Ukraina är en fråga som engagerar Akademikerförbundet SSR märks inte bara vid demonstrationer. Det framkommer också genom förbundets medlemsinsamling till stöd för Ukraina. Förbundets Solidaritetsfond har hittills skänkt över en halv miljon kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR, och tiotusentals kronor till Röda Korset och Palmecentrets Ukraina-insamling.

Källa: Akademikerförbundet SSR

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Sökes: Kollegor

ARBETSMARKNAD Bristen på socionomer tvingar Norrtälje at...
2 februari, 2023

Konsulter rött skynke för den som vill locka medarbe...

LEDARE Det anses inte som bra reklam för ett soci...
31 januari, 2023

Här är kommunerna som betalar mest för konsulter i s...

GRANSKNING 186 kommuner har deltagit i Akademikerns u...
30 januari, 2023

Konsultkostnader för miljoner

GRANSKNING Två av tre kommuner använder sig av konsul...
30 januari, 2023


Läs även

Nya avtalsförhandlingar inom Svenska kyrkan

SVENSKA KYRKAN Lön, brister i arbetsmiljön och bilersättn...
18 januari, 2023

Krönika: ”Åldrad och fattig, men rak i ryggen”

KRÖNIKA Charlotte Ortiz Falk, socialsekreterare i ...
17 januari, 2023

Politiskt skifte med stora förändringar

POLITIK Flyttlasset har gått till Rosenbad för nya...
19 december, 2022

Vårt öppna och demokratiska samhälle är hotat

KRÖNIKA Våra medlemmar kommer att bli krockkudden ...
12 december, 2022