4 maj, 2022

Heike Erkers: ”Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här”

UKRAINA Varje onsdag sedan slutet av februari har Akademikerförbundet SSR liksom många andra demonstranter samlats utanför den ryska ambassaden i Stockholm för att protestera mot Putins krig i Ukraina.

Demonstranter protesterar mot Putins krig på Fria Ukrainas plats utanför den Ryska ambassaden i Stockholm.

Demonstranterna skanderar slagord mot ryska ambassaden under demonstrationen på Fria Ukrainas plats i Stockholm.

Foto: Stefan Karlsson.

Heike Erkers porträttare– Förbundsstyrelsen var här förra onsdagen. Studentinformatörerna har varit här tidigare. Alla som kan från oss brukar gå hit. Ibland är vi jättemånga, ibland är vi ett par stycken. Vi står med vårt banér och våra skyltar och visar att förbundet är här. Det är viktigt att visa det, säger förbundsordförande, Heike Erkers, med ett plakat i handen.

– Jag hade önskat att alla Sveriges fackförbund stod här och visade solidaritet med det ukrainska folket. Det har varit viktigt för oss från Akademikerförbundet SSR.

Just den här onsdagen talar bland andra Svenska Akademiens Peter Englund och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), och den ukrainska sångerskan Shayri framför Ukrainas nationalsång.

Peter Englund, författare och ledamot i Svenska Akademien, var en av dagens talare.

Bakom onsdagsdemonstrationerna står Facebook-gruppen Stoppa Putins krig, som skapats av ett kompisgäng med rötter i Svenska Freds. Gruppen är partipolitiskt och organisatoriskt oberoende.

Peter Ingvarsson porträttare– Vi är väldigt noga med att talarna ska representera olika delar av civilsamhället. Vi vill inte ha politisk kantring åt något håll. Vi har haft talare från de allra flesta politiska partierna och fått ett fantastiskt stöd från den breda fackföreningsrörelsen, säger Peter Ingvarsson, tidigare ordförande för Akademikerförbundets SSR:s lokalförening i Tyresö och en av de drivande bakom Facebook-gruppen.

Skådespelerskan Sofia Helin, tidigare ärkebiskop KG Hammar, före detta kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), Saco-ordförande Göran Arrius, Akademikerförbundet SSR:s, Visions, Lärarförbundets, Journalistförbundets, Vårdförbundets, IF Metalls och Fackförbundet Scen & Films ordförande har stått på talarlistan tidigare onsdagar. Nästa vecka ska tidigare statsminister Stefan Löfven (S) dyka upp i talarstolen. För demonstrationerna kommer att fortgå.

– Vi har fått tillstånd att demonstrera varje onsdag fram till sommaren. Det är jätteviktigt att det svenska samhället kraftigt tar avstånd från kriget, säger han.

Medlemsinsamling till stöd för Ukraina

Att Putins krig i Ukraina är en fråga som engagerar Akademikerförbundet SSR märks inte bara vid demonstrationer. Det framkommer också genom förbundets medlemsinsamling till stöd för Ukraina. Förbundets Solidaritetsfond har hittills skänkt över en halv miljon kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR, och tiotusentals kronor till Röda Korset och Palmecentrets Ukraina-insamling.

Källa: Akademikerförbundet SSR

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024