23 januari, 2024

Fullsatt i publiken i debatt om unga och kriminalitet

AKADEMIKERN Vad behöver göras för att stoppa unga att lockas in i grov kriminalitet? Det var temat för tisdagskvällens debatt på Göteborgs stadsbibliotek.

Akademikern och Socionomen höll i debatten på Göteborgs stadsbibliotek på tisdagskvällen. I panelen: Jonas Attenius (S), Ubah Abdisamad, Axel Josefson (M), Bettan Byvald, Erik Ulnes, Robert Björklund och Andreas Wetterberg.

Foto: Lisbeth Carlsson Fjällborg

– Att möta människor, att tala med människor, inte om dem.

Så avslutade Bettan Byvald, socialarbetare i Angered i Göteborg, kvällens debatt där politiker, och yrkespersoner möttes för att debattera det grova gängvåldet som har lett till att allt yngre personer både drabbas av och själva begår grova brott.

I kvällens panel berättade Andreas Wetterberg, enhetschef i socialtjänsten, och Robert Björklund, kommunpolis om pilotprojektet Rätt kurva. Ubah Abdisamad, kulturtolk, berättade om arbetet hon bedriver i föreningen Tidigt föräldrastöd och om den misstro mot socialtjänsten hon möter hos många föräldrar som är nya i Sverige.

– Många blir uppmanade att fly från Sverige när det görs en orosanmälan. Då förklarar vi vad det innebär och att det inte automatiskt betyder att socialtjänsten kommer att omhänderta barnen.

Erik Ulnes från Rädda Barnen efterlyste ett bredare förebyggande arbete som inte bara riktar in sig på att förebygga brott.

– Vi kan inte peka ut alla invånare i utsatta områden som potentiella brottsutövare.

Kommunalråd Jonas Attenius (S) fick bland annat svara på frågor kring dåliga resultat i vissa av Göteborgs skolor och Göteborgs beslut om att stadens anställda inte ska behöva följa en eventuell lag om anmälningsplikt.

Oppositionsråd Axel Josefson (M) fick svara på frågor blad annat kring minskade statsbidrag från den Moderatledda regeringen.

Åhörarläktaren på Göteborgs stadsbiblioteks trappscen var fullsatt. På torsdag hålls en debatt på samma tema i Malmö. Arrangörer är tidningarna Akademikern och Socionomen.

Annika Clemens, Akademikern, Annika Sjöberg, Socionomen, Jonas Attenius (S), Axel Josefson (M), Bettan Byvald och Erik Ulnes.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Vad är det för skillnad på flextid och övertid?

EXPERTEN SVARAR Nours kollegor behöver regelbundet jobba ö...
8 februari, 2024

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattand...
6 februari, 2024

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om...

SIS ”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska...
5 februari, 2024

”Avgörande att leta bredare”

LEDARE Att personer som står långt från arbetsmar...
30 januari, 2024