– Att möta människor, att tala med människor, inte om dem.
Så avslutade Bettan Byvald, socialarbetare i Angered i Göteborg, kvällens debatt där politiker, och yrkespersoner möttes för att debattera det grova gängvåldet som har lett till att allt yngre personer både drabbas av och själva begår grova brott.
I kvällens panel berättade Andreas Wetterberg, enhetschef i socialtjänsten, och Robert Björklund, kommunpolis om pilotprojektet Rätt kurva. Ubah Abdisamad, kulturtolk, berättade om arbetet hon bedriver i föreningen Tidigt föräldrastöd och om den misstro mot socialtjänsten hon möter hos många föräldrar som är nya i Sverige.
– Många blir uppmanade att fly från Sverige när det görs en orosanmälan. Då förklarar vi vad det innebär och att det inte automatiskt betyder att socialtjänsten kommer att omhänderta barnen.
Erik Ulnes från Rädda Barnen efterlyste ett bredare förebyggande arbete som inte bara riktar in sig på att förebygga brott.
– Vi kan inte peka ut alla invånare i utsatta områden som potentiella brottsutövare.
Kommunalråd Jonas Attenius (S) fick bland annat svara på frågor kring dåliga resultat i vissa av Göteborgs skolor och Göteborgs beslut om att stadens anställda inte ska behöva följa en eventuell lag om anmälningsplikt.
Oppositionsråd Axel Josefson (M) fick svara på frågor blad annat kring minskade statsbidrag från den Moderatledda regeringen.
Åhörarläktaren på Göteborgs stadsbiblioteks trappscen var fullsatt. På torsdag hålls en debatt på samma tema i Malmö. Arrangörer är tidningarna Akademikern och Socionomen.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.