”Vi anser att Akademikerförbundet SSR borde ligga i framkant vad gäller att bidra till att motverka klimatkrisen och ligga före arbetsgivarna”, skriver lokalföreningen i Malmö i sin motion. Även om förbundet redan har en hållbarhetspolicy anser föreningen att klimatarbetet kan bli mer ambitiöst. Föreningen föreslår att vegetarisk kost införs vid alla former av representation, att förbundets resepolicy uppdateras med ett ”tydligt klimat- och hållbarhetsfokus” samt att förbundsstyrelsen får i uppdrag att undersöka om kansliet kan bli klimatneutralt.
Det har kommit in flera liknande motioner. Distrikt Jämtland anser att miljötänket vid bokning av resor till förbundets utbildningar och konferenser brister och vill att policyn ska förtydligas.
I en gemensam motion från Distrikt Göteborg, Distrikt Stockholm mellan samt lokalföreningarna i Göteborg och Malmö föreslås att alla förbundets utbildningar och konferenser läggs på platser dit det i största möjliga mån går att ta sig utan att flyga.
”Flygresor är en av de saker en enskild person gör som har allra störst negativ påverkan på klimatet”, skriver de i motionen och yrkar på ett beslut om att flygresor som ändå görs ska motiveras och tillåtas endast av särskilda skäl.
Läs också ››
Motion om klimatombud
Distrikt Västerbotten föreslår att förbundet ska inrätta särskilda klimat- och kompetensombud. ”Ett klimatombud skulle kunna driva frågor om hållbart resande, förmånliga cykelavtal, tjänstebilar på enbart el, fler laddstolpar, återvinning mm”. De skulle också kunna uppmuntra medlemmar att gå kurser och driva utbildningsprojekt, skriver motionärerna.
Förbundsstyrelsen avslår de flesta förslagen, men föreslår bifall på ett, nämligen det att utreda om förbundskansliet kan bli klimatneutralt. ”Ett bra förslag”, skriver förbundsstyrelsen i sitt svar och konstaterar att ledamöterna delar motionärernas oro för de effekter som klimatförändringarna för med sig.
Nej till vegetariskt
Däremot vill förbundsstyrelsen avslå förslaget om vegetarisk mat på konferenser och kurser. I dag gäller att en måltid under en flerdagars kurs eller konferens ska vara vegetarisk. Att kräva vegetarisk mat vid alla tillfällen då lokalföreningar som bjuder på lunch eller alla kansliets kurser, är att gå för långt, skriver förbundsstyrelsen.
En översyn av resepolicyn behövs inte heller, konstaterar förbundsstyrelsen, även om förbundets hållbarhetspolicy uppdateras löpande. Några särskilda skäl för flygresor ska inte behöva uppges, anser förbundsstyrelsen, då de som behöver resa med flyg inte ska behöva redogöra varför de har svårt att åka nattåg eller har behov av att inte komma hem för sent.
Förslaget om klimat- och kompetensombud får tummen ner av förbundsstyrelsen, med hänvisning till att klimatfrågan är för viktig för att hänvisas till ett sidouppdrag. Det är viktigt att arbeta fackligt med klimatfrågan, skriver styrelsen i sitt svar, men det bör inte ske vid sidan av den samverkansstruktur som finns. Om frågor om till exempel hållbart resande i tjänsten ska kunna drivas framgångsrikt så bör de göras av de samverkansombud som regelbundet träffar arbetsgivaren.
”Klimatet går åt helvetet”
Studentförbundet vill att klimatfrågan ska ingå i avtalsförhandlingarna. ”Klimatet går åt helvetet”, skriver studentrepresentanterna och föreslår att förbundsstyrelsen inkluderar den gröna omställningen i kommande avtalsförhandlingar. ”Vi tycker att det är dags att förbundet gör mer i klimat- och miljöfrågan, som inte enbart handlar om att handla ekologiska varor, eller åka kollektivtrafik.”
I svaret till motionen skriver förbundsstyrelsen att hållbarhetsyrkanden har varit med inom olika avtalsområden och förbundet har med klimat- och hållbarhetsyrkanden bland avtalskraven i årets avtalsrörelse. Det är viktigt att låta avtalsfrågor i första hand hanteras av de avtalsdelegationer och avtalsråd som ansvarar för att ange inriktningen inom respektive avtalsområde, anser förbundsstyrelsen och anser därmed att motionen är besvarad.
Läs också ››
Fakta / Ur förbundets hållbarhetspolicy
- I syfte att minska användandet av fossila drivmedel ska resor vara behövda och planeras på ett sådant sätt att miljöpåverkan blir så liten som möjligt samtidigt som medlemsnytta präglar allt vårt arbete. Det innebär att medarbetare och förtroendevalda innan resa görs prövar om resan är nödvändig eller andra alternativ finns. Digital mötesteknik ger nya möjligheter och ska användas när så är lämpligt. Inom Sverige är det ofta möjligt att resa med tåg. Lokala resor görs i första hand med kollektivtrafik. När taxi anlitas bör miljötaxi beställas. Inrikes resor görs företrädesvis med tåg, Hotell ska ha bästa möjliga miljöstandard.
- I hållbarhetspolicyns avsnitt om miljö och klimat finns också riktlinjer för exempelvis energianvändning, kapitalförvaltning, förbrukningsmaterial, förtäring och avfall.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.