• 2 oktober, 2024
    KRÖNIKA

    Vem försöker påverka dina beslut?

    Hot och påtryckningar om att fatta ett visst beslut och risken att bli uthängd äventyrar den oberoende tjänstemannen, skriver Heike Erkers.

    Heike Erkers

    Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Sandra Johnson

    De flesta av våra medlemmar arbetar i offentlig sektor, i landets kommuner, regioner och myndigheter. Vi är stolta och oberoende tjänstemän som med våra etiska riktlinjer i ryggen navigerar den lagstiftning och reglering vi har att hantera i våra jobb. Hot och påtryckningar om att fatta ett visst beslut och risken att bli uthängd äventyrar den oberoende tjänstemannen.

    Det finns starka skäl för alla delar av samhället att arbeta aktivt med värdegrundsfrågor i syfte att motverka och förebygga otillåten påverkan. Den svenska demokratin bygger på rättsstatliga principer. Det offentliga Sverige styrs av lagar för att säkra likabehandling.

    Bidragsbrott, hot och otillåten påverkan äventyrar de principerna, och leder till att allmänhetens tillit till välfärdssystemet sjunker. En grund för misstro till att det offentliga Sverige sköter sitt uppdrag rätt och riktigt växer.  En sådan samhällsutveckling är en grogrund för antidemokratiska politiska krafter och parallella samhällsstrukturer.

    I Staffanstorps kommun beslutades att inte ta emot kvotflyktingar, i strid med lagen. Ska tjänstemännen i ett sådant fall följa lagen eller vad arbetsgivaren beslutat? För oss är det självklart att lagstiftning har företräde framför ett kommunstyrelsebeslut som strider mot lagen.

    I Gällivare har kommunen gått över alla gränser. Socialtjänsten har varit kraftigt underbemannad i flera år och hälften av tjänsterna har varit vakanta. Kommunen har frånträtt sitt ansvar och skyller kritik i media och från medborgare på sina medarbetare, socialsekreterarna. Det är ett svek mot de anställda.

    I Älvsbyn beslutade kommunpolitikerna att köra över socialtjänstens utredning vilket utsatte tre små barn för allvarlig fara. Trots att politiken hade bristfälliga kunskaper i ärendet och lagstiftningen. Det undergräver socialtjänstens möjligheter att fatta beslut.

    Under förra året ändrades Regeringskansliets lönekriterier så att den som arbetar aktivt med och för Tidöavtalets genomförande ska ges bättre löneutveckling. Det var ett grovt övertramp att regeringen med politiska uppdrag la sig i den lokala lönebildningen ända in på individnivå. Det har vi protesterat mot och Regeringskansliet har backat.

    Frågan om otillåten påverkan är så allvarlig att vi behöver diskutera frågorna mer.

    Därför har förbundet tagit fram två filmer för att få i gång diskussionen ute på arbetsplatserna. Var går egentligen gränsen? Drevet och Rävsaxen – situationer som kan drabba offentliganställda.

    I Drevet hängs handläggaren Lena ut på sociala medier. Klarar hon av att hålla fast vid sina principer och fatta rätt beslut? I Rävsaxen står enhetschefen ensam när hans chef plötsligt slutar, samtidigt som nämndpolitikern visar oväntat intresse för hans enhet och vilka beslut de fattar.

    Som fackförbund måste vi markera tydligt och finnas som stöd till de medlemmar som drabbas. Vi kommer att fortsätta kampen för att du ska kunna utföra ett professionellt arbete utan rädsla för hot och repressalier.

    Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    Läs även

    DEBATT

    Debatt: Solidariteten saknas i FN-rapport ...

    Diskriminering och utanförskap för personer med funk...

    14 januari, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    LAGSTIFTNING

    Nya lagar och regler 2025

    Sänkt inkomstskatt, enklare arbetsmiljöregler och va...

    7 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024