Plattan på Sergels torg i Stockholm fylldes av blå, röda och lila plakat på onsdagskvällen när fem fackförbund samlade till demonstration mot en lag om anmälningsplikt.
”Jag är lärare – inte gränspolis”, ”Jag är röntgensjuksköterska – inte gränspolis”, ”Vi anger inte”, ”Jag är biomedicinsk analytiker – inte gränspolis”, ”Stoppa angiverilagen” var några slagord som sågs på plakaten.
– Det är mycket känslor kring det här, säger Kerstin Winblad, vice ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Stockholms stad och ordförande i Distrikt Stockholm mellan.
– Det här riskerar att bli ett steg i en större samhällsutveckling som är dålig på så många sätt. Vi behöver komma ihop som samhälle, snarare än splittras och det här är ett led i en ökad splittring.
Demonstrationen arrangerades som en protest mot Tidöpartiernas förslag på ny lag som innebär att alla offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa de kommer i kontakt med till polis eller Migrationsverket. Syftet är att försvåra för personer att vistas i Sverige utan tillstånd. Enligt kritikerna skulle detta innebära angiveri och flera talare berörde detta på onsdagskvällen.
Bland talarna fanns politiker, företrädare för civilsamhällesorganisationer, fackförbund och de fackliga centralorganisationerna.
– Angiveri hör hemma i historien! I ett samhälle med angiveri är ingen människa fri, sade Hanna Gerdes, människorättsjurist från Civil Right Defenders.
– Det här handlar om vilka vi är och vilket land vi bygger. Och det handlar om vad det är för Sverige vi ser framför oss, sade Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet, ett av fler riksdagspartier som var representerade.
Matilda Erichs Lång, studentrepresentant i styrelsen för Akademikerförbundet SSR, var också på plats.
– Det här är en jätteviktig fråga. Förslaget innebär en fundamental samhällsförändring. Man måste stå emot.
Till vardags läser hon statsvetenskap i Lund, med inriktning på välfärdspolitik.
– Det här skulle ändra premisserna för de som studerar till vissa yrken, för alla studenter som har valt en utbildning om riskerar att komma ut till något helt annat.
Frågan om anmälningsplikt utreds förnärvarande av regeringens särskilda utredare Anita Linder. Den ska presenteras i slutet av november.
Markus Görs, projektledare i Region Jönköping och styrelseledamot i Akademikerförbundet SSR, befarar att en lagstiftning om anmälningsplikt kommer att skada tilliten till såväl socialtjänsten som till samhället i stort.
– Den här lagstiftningen är något helt annat än vad vi har sett på lång tid. Den kommer att vända människor bort från skola, vård och socialtjänst och från samhället i stort, säger han.
– Det är inte bara de papperslösa som drabbas som påverkas, utan andra också. Den här lagen måste stoppas, den får inte drivas igenom.
Facken i välfärden som stod bakom manifestationen består av Akademikerförbundet SSR, Vision, Sveriges Lärare, Kommunal och Vårdförbundet. Även fackförbundet Dik fanns på plats, liksom representanter för SRAT. På talarlistan fanns även företrädare för Svenska kyrkan och Amnesty. Dessutom talare från Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.