13 september, 2021

Forskare: Socialarbetare borde fokusera mer på miljön

FORSKNING Utbildningar i socialt arbete borde också fokusera på ekologisk och miljömässig hållbarhet. Det tycker Komalsingh Rambaree vid Högskolan i Gävle som har skrivit årets bästa forskningsartikel, enligt European Association of Schools of Social Work.

Forskaren Komalsingh Rambaree vid Högskolan i Gävle. Foto: Privat.

Forskaren Komalsingh Rambaree vid Högskolan i Gävle.

Foto: Privat.

Komalsingh Rambaree

Yrke: Docent i social arbete vid högskolan i Gävle.

Utbildning: Doktorsexamen från University of Manchester i Storbritannien.

Född: Mauritius, östat i Indiska oceanen, belägen öster om Madagaskar.

– Jag tror att anledning till att jag vann är att vi är en av få universitet och högskolor som fokuserar på miljömässigt socialt arbete, säger Komalsingh Rambaree, docent vid Högskolan i Gävle.

Innan han flyttade till Sverige så forskade han om den sociala dimensionen för en välmående miljö i kustnära områden i östra Afrika.

– När jag presenterade min forskning på Högskolan i Gävle så var det många som sa; det där är inte socialt arbete. Vad har kustzoner och korallblekning med socialt arbete att göra? säger Komalsingh Rambaree.

Han började fundera på om de hade rätt, men gav inte upp. Han fortsatte sin forskning.

Bredare perspektiv

– De flesta socialarbetare tittar på människor i deras sociala miljö, till exempel om det förekommer våld eller ekonomiska problem. Men det finns också en biofysisk miljö, som spelar roll för hur du mår. Människor blir deprimerade om de lever i en dålig miljö. Inom socialt arbete har vi en tendens att fokusera på människors välmående, men glömmer grundorsakerna. Vi behöver ha ett bredare perspektiv för att förstå problem bättre, säger Komalsingh Rambaree.

Han tycker att många universitet- och högskolors socionomutbildningar har ett alldeles för snävt fokus. Enligt honom så borde miljömässig hållbarhet inkluderas i utbildningarnas läroplaner och socialarbetare fokusera mer på klimatförändringarna och hur de påverkar människor.

För sju år sedan fick han i uppdrag att starta en kurs i Socialt arbete och hållbar utveckling vid Högskolan i Gävle. Nu ansvarar han för distanskursen som vidareutbildar 20-25 socionomer varje år.

Reflektera över klimatförändringar

Som en del av sin forskning ger han några av studenterna i uppgift att reflektera över klimatförändringar och hur de påverkar i vårt närområde. Han märker att flera av studenterna har svårt att relatera, tänker att det där händer någon annanstans långt borta, inte i Sverige. Kanske blir det annorlunda kommande termin, efter de kraftiga skyfall, 161,6 milimeter regn under ett dygn, som drabbade Gävle i mitten av augusti. Något som väckt oro för framtida extremväder, bland annat hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Under översvämningarna i Gävle så blev den psykosociala skadan enorm. Jag hade kollegor som fick fly ur sina hus mitt i natten. Studentbostäder riskerade att rasa, berättar Komalsingh Rambaree som själv befann sig på annan plats just då.

– Vi är inte säkra. Vi delar samma planet. Vi måste lösa problemet så att det inte behöver finnas några klimatflyktingar. Det är vad socialt arbete borde vara, säger han.

Läs mer >> Komalsinghs Rambarees prisbelönta forskningsartikel.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023


Läs även

Så många får stöd att ställa om – här är utbildninga...

UTBILDNING Hittills har över 45 000 ansökningar till ...
20 april, 2023

Replik i debatten om skolkuratorns roll: Skolan måst...

REPLIK Eleven måste stå i centrum och individuell...
5 april, 2023

Rättslig prövning erbjuds om lag om anmälningsplikt ...

FÖRBUNDET Blir anmälningsplikt av papperslösa verkli...
29 mars, 2023

Nya grepp för att behålla personalen

REPORTAGE Akut brist på personal gör att Sis måste t...
28 mars, 2023