6 juli, 2021

Förhandlingschefen om avtalet: ”Hyfsat bra ersättning”

Kollektivavtal Ett nytt tillfälligt kollektivavtal har upprättats som gör det möjligt att bryta semesterrätten för personalen på Regeringskansliet.

anders_lindstrom_ssr

Anders Lindström, biträdande förhandlingschef för statlig sektor på Akademikerförbundet SSR. Foto: Privat

Med anledning av den tillfälliga regeringskrisen har ett nytt tillfälligt kollektivavtal upprättats för personalen på Regeringskansliet.
Flera av SSR:s medlemmar berörs av avtalet, som gör det möjligt för arbetsgivaren att återkalla eller avbryta semesterledighet under perioden 1 juli – 31 augusti. Om så skulle ske, kompenseras de anställda med 2 100 kronor för varje dag, dessutom får de tillbaka de förlorade semesterdagarna.

– Som tjänsteman har man alltid en skyldighet att inställa sig på jobbet om arbetsgivaren kräver det. Och 2100 kronor är en hyfsat bra ersättning, eftersom man får tillbaka sina semesterdagar, säger Anders Lindström, biträdande förhandlingschef för statlig sektor på Akademikerförbundet SSR.

SSR har inte varit inblandade i förhandlingarna som träffats av Saco-S, som är självständiga att teckna sina egna avtal. Men i ett uttalande till Dagens Nyheter, säger Jesper Svarén, ordförande för Saco-S Regeringskansliet, att avtalet var nödvändigt.

– När statsministern avgick uppstod en situation där många såg framför sig att deras insatser kan behövas under semesterperioden. Utan det här avtalet hade vi inte reglerat vad som händer när arbetsgivaren avbryter en planerad semester, säger Jesper Svarén, ordförande för Saco-S Regeringskansliet, i en intervju med Dagens Nyheter.

Marie Ericsson är departementssekreterare på Kulturdepartementet och opolitisk tjänsteman. Hon säger att signalerna inifrån departementet är att ingen ska behöva bryta sin semester, och att hon inte ser regeringsombildningen som en krissituation, utan en demokratisk modell som kommer mitt i sommaren.

Läs mer >>Marie Ericsson om att vara opolitisk tjänsteman vid maktskifte

– Vi jobbar nu med att förbereda för en ny regering och till dess lyder vi under övergångsregerings befogenheter, men det finns personal på plats och tjänstvilligheten är på topp. Möjligtvis kan någon chef vara tvungen att gå in under ledigheten, men signalerna är att ingen ska behöva bryta sin semester, säger hon.

Jenny Palmqvist

Senaste nytt

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023


Läs även

Arbetsmiljöverket backar om beslut kring skyddsombud...

ARBETSRÄTT Skyddsombud får delta i individärenden – i...
11 april, 2023

Märket satt – nu intensifieras förhandlingarna

AVTAL Märket landar på 7,4 procent. ”Bra förutsä...
3 april, 2023

Förbundets krav i avtalsrörelsen: 4,4 procents löneö...

AVTAL Nu växlas arbetet upp i avtalsförhandlinga...
14 mars, 2023

Mycket oro och otrygghet efter Ivo-beslutet

ARBETSRÄTT Cirka 2 000 brukare och 11 000 anställda b...
6 februari, 2023