– Det blir jättespännande och lärorikt och känns väldigt roligt faktiskt, säger Vesna Jovic om sitt nya uppdrag i kommissionen.
När Stefan Löfven presenterade kommissionen var det med uppdraget att granska regeringens, myndigheters, kommuners och regioners arbete med att begränsa spridningen av det nya coronaviruset. Att Vesna Jovic blev en del av kommissionen tror hon bland annat beror på att hon har lång erfarenhet av arbetet i kommuner och regioner där vården och omsorgen har bedrivits. Förra hösten lämnade hon posten som vd för SKL, numera SKR, och innan dess har hon bland annat arbetat som kommundirektör i Huddinge.
– Jag tror att de har sökt personer som har olika kompetenser och även personer som kan stå fria. Det är en granskande kommission och vi ska också komma fram med ett antal förbättringsförslag, säger hon.
– Jag tror att de ville ha någon med gedigen bakgrund från den sektorn jag kommer ifrån, som vet hur det fungerar i verkligheten där ute.
Ledamöterna i kommissionen har hög integritet, konstaterade socialminister Lena Hallengren när de presenterades i början av juli. Debatten om regeringens och myndigheternas hantering av coronasmittan har stundvis varit polariserad, något som Vesna Jovic är beredd på.
– Man måste kunna stå pall för olika åsikter om det vi kommer fram till. Oavsett vad vi kommer fram till kommer det alltid att finnas någon som tycker annat, det tror jag att man måste räkna med, säger hon.
– Det finns alltid en form av värdering och analys. Det är fantastiskt bra att vara överens, men det är inte alltid man kan vara det, särskilt inte i komplexa frågor där det inte finns någon absolut sanning. Det måste man kunna stå för, alla tycker inte lika.
För sin egen del tycker Vesna Jovic att det handlar om att ta sig an arbetet med en öppen inställning.
– Vår roll är att granska hur regering och myndigheter har skött sina åtaganden. Vi ska inte gå in med förutbestämda uppfattningar och bevisa olika teser. För min del handlar det om att med ett ärligt och uppriktigt syfte hitta frågeställningar och svar. Hade vi kunnat göra på något annat sätt?
Kommissionen ska också jämföra Sveriges hantering med andra länder för att se om det finns lärdomar som vi kan ta till oss därifrån.
Arbetet har nyss dragit i gång så smått efter semestern men det kommer att gå snabbt framöver. Redan i slutet av november ska en första delrapport lämnas om hur smittan har hanterats i äldrevården och -omsorgen. Nästa höst ska ytterligare en delrapport lämnas och uppdraget ska slutredovisas i slutet av februari 2022.
Tror du att rapporten blir en fråga i valrörelsen 2022?
– Det kan spela en roll, eller inte. Det beror lite på vad vi kommer fram till.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.