• 10 februari, 2025
    LÖN

    Förbundet: ”Många ligger lågt i lön i förhållande till prestation”

    Markus Furuberg på Akademikerförbundet SSR ser en positiv utveckling av akademikerlöner – men är inte nöjd. ”Finns grupper som är strukturellt felavlönade.”

    Akademikerförbundet SSR har släppt ny lönestatistik baserat på medlemmars löneuppgifter. Foto: Getty / Viktor Gårdsäter

    I dag släpps Akademikerförbundet SSR:s lönestatistik från 2024 som bygger på löneuppgifter från förbundets medlemmar. Från enkätsvaren kan man exempelvis jämföra löner per utbildning eller examensår för både privat- och offentliganställda medlemmar.

    – Vi ser att det är en stark efterfrågan och bra utdelning på våra medlemmars kompetens, och de är uppskattade i alla sektorer även sett till lön. Är vi då nöjda? Nej. Relativt sett ligger många lågt i lön i förhållande till prestation. Vi har många grupper som är strukturellt felavlönade, säger Markus Furuberg, biträdande förbundsdirektör och förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

    Lönerna i privat sektor ligger fortfarande i genomsnitt 10 000 kronor högre. En av förklaringarna är att framför allt kommunal sektor har en alldeles för platt lönekurva med för få möjligheter att göra yrkes- och lönekarriär.

    – Framför allt inom kommunal sektor är det en väldigt sammanpressad lönestruktur, ofta skiljer det bara några få tusenlappar mellan ingångslönerna för nya i arbetet och lönerna för de riktigt yrkesskickliga med lång erfarenhet. Det är totalt oacceptabelt.

    Den största utmaningen inom alla sektorer är kompetensförsörjningen, menar han. Varje år försvinner mer än en fjärdedel av personalstyrkan bland socialsekreterare, HR-personal, planerare och utredare. Omsättningen är stor även bland andra specialister och chefer.

    – Vill arbetsgivarna vara strategiska kring sin kompetensförsörjning måste man visa att det går att göra en lönekarriär och utvecklas på arbetsplatsen.

    Avtalsrörelsen är i gång, och Akademikerförbundet SSR kommer att använda sig av lönestatistiken för att lyfta frågor kring lön och kompetensutveckling.

    – Det kommer bli ett underlag i förhandlingarna där vi både jämför löner mellan olika akademikergrupper och visar på hur det verkligen ser ut. Vi kommer att adressera särskilt att man måste kunna göra en yrkes- och lönekarriär för att lyckas behålla kompetensen och undvika att arbetstagare tvingas byta jobb för att få upp sin lön. Akademiker är en nyckelkompetens för arbetsgivare i olika sektorer, och att kunna visa svart på vitt hur lönerna ser ut är värdefullt och ger oss ett bra förhandlingsläge.

    Dags för löneförhandling? Kolla in senaste statistiken

    Reporter Therese Johansson therese@akademikern.se

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    Var fjärde ung kvinna utsatt för hot eller...

    Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränk...

    29 april, 2025

    DEBATT

    Använd skyddsombuden för att minska sjuksk...

    Vi står mitt i en arbetsmiljökris med psykisk ohälsa...

    28 april, 2025

    POLITIK

    Sekretess mellan socialtjänst, skola och p...

    Uppgifter ska kunna delas mellan myndigheter för att...

    25 april, 2025

    LÖN

    Kom förberedd till lönesamtalet

    Dags att diskutera lön? Förbered dig så att du kan a...

    24 april, 2025

    Läs även

    STREJKVARSEL

    Flera förbund varslar om strejk – så bör d...

    Om andra fackförbund går ut i strejk ska medlemmar i...

    14 april, 2025

    AVTAL

    Heike Erkers: ”Känns tryggt med tvåå...

    Tydligt golv för löneökningar och utveckling av syst...

    7 april, 2025

    AVTAL

    Markus Furuberg: ”Det blev nattmangl...

    Om framgångar och motgångar i förhandlingarna. Här ö...

    7 april, 2025

    AVTAL

    Tvåårigt avtal klart – 6,4 procent löneökn...

    Löneökningar, ökad lönespridning och ett första steg...

    7 april, 2025