20 december, 2019

Fem reportage du inte bör missa

Helgerna närmar sig och vad är väl julen utan god läsning? Här bjuder vi Akademikerns läsare på fem av decenniets bästa reportage. Samt några populära artiklar från året som gått. God jul!

godjul_aka_med_snore

Ett decennium närmar sig sitt slut och många goda reportage har publicerats i Akademikern. Här är ett urval av skön läsning från senare halvan av decenniet som gått och som tål att plockas fram igen:

2015 Tema Yta: Påklädd av chefen

Visste du att din chef kan bestämma hur du ska gå klädd på jobbet? 2015 berättade Akademikern om olika klädregler i yrkeslivet. Och om Matilda Kaahl som tröttnade på att välja kläder en morgon när hon skulle till jobbet. Läs hela reportaget av Barbro Janson-Lundkvist här.

2016 Tema rättvis rekrytering: Hon skingrar röken

Året därefter berättade Akademikern om Ann-Sofi Öhman vars utmaning låg i att rekrytera både kvinnor i män till räddningstjänsten, utan att diskriminera. Ett arbete som fortfarande är högst aktuellt. Karin Persson träffade Ann-Sofi Öhman i Södertörn där inte ens var tionde anställd inom räddningstjänsten var kvinna.

2017 Hur bra är din chef på feedback?

Så gott som alla medarbetare vill ha återkoppling från chefen. Men varför mumlar cheferna bara? I reportaget från 2017 förklarar vi varför chefer är så dåliga på feed back.

2018 Kika in i ett av världens mest tillgängliga kontor

Med färg och form och smart arkitektur skapas en arbetsplats för alla, oavsett funktionsnedsättningar. Jennie Aquilonius besökte världens mest tillgängliga kontor. Reportaget från Köptenhamn publicerades förra året.

2019 Lek med döden - jobbstressen kan leda till fler dödsfall

Över 700 personer dör till följd av stress på jobbet varje år. Var är nollvisionen? Akademikerna ställde frågan till nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark. Reportaget hittar du här.

Under året har artiklar om de omvälvande förändringarna på Arbetsförmedlingen varit särskilt intressanta för läsare på Akademikern.se. När vi i våras kunde berätta hur de gick tillväga för att slå fast vilken turordning som gällde efter det historiskt stora varslet blev det en av årets mest lästa artiklar på sajten.

Och när Akademikern i slutet av året kunde berätta att det fanns ungefär 500 vakanta tjänster – trots att hundratals personer hade blivit uppsagda under hösten – blev det också mycket läst.

En annan populär artikel var den om vad som kännetecknar destruktiva chefer och vad man kan göra åt det. Forskning från Försvarshögskolan visar att viss typ av destruktivitet går att arbeta bort i en organisation – annan är bäst att helt enkelt undvika. Läs artikeln här.

Med detta tackar vi på redaktionen för oss och önskar alla er läsare en riktigt god jul.

Akademikern

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Arbetsmarknadspolitiken i skymundan i budgeten – ”Un...

BUDGET Arbetslösheten fortsätter att stiga – trot...
19 september, 2024

Sänkt skatt och minskat tillskott till välfärden – h...

BUDGET Under torsdagen presenterade regeringen si...
19 september, 2024

Pengar till förebyggande arbete – ”En rännil i jämfö...

BUDGET Besvikelse. Det uttrycker företrädare för ...
18 september, 2024

Miljardtillskott till Försäkringskassan – ”Välkommet...

BUDGET Förra sommaren behövde Försäkringskassan s...
17 september, 2024


Läs även

Facklig kritik mot Sis: ”Man får den vård man ...

SIS Akademikerförbundet SSR:s krav handlar om ...
19 december, 2023

Fler utrikes födda mobbade på jobbet

ARBETSMILJÖ Mobbning på jobbet drabbar i högre utsträc...
17 augusti, 2023

Rättslig prövning erbjuds om lag om anmälningsplikt ...

FÖRBUNDET Blir anmälningsplikt av papperslösa verkli...
29 mars, 2023

Forskaren: ”Fackförbunden avgörande för en rättvis k...

HÅLLBARHET För att mobilisera klimatarbetet bjuds led...
27 mars, 2023